Kot NIE chce jeść-pomocy!!!

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro gru 15, 2010 23:00 Kot NIE chce jeść-pomocy!!!

Witam:)

Bardzo proszę o jakąś radę: :idea:

Kuba ma obecnie ok.6 miesięcy-problemy zaczęły się jakiś miesiąc temu-kot zachorował na zapalenie górnych dróg oddechowych-miał wysoką gorączkę-byliśmy u weta dostał antybiotyk-wszystko było już ok. Jednak od czasu tej choroby kot nie ma zupełnie apetytu(o ile przedtem zjadał puszeczkę z animondy 125g + suche to teraz z ledwością je kawałeczek kurczaka/indyka ewentualnie surowe żółtko,jedzenie z puszek/saszetek nie tknie w ogóle a próbowałam już kilku rodzajów!oprócz tego skubie trochę suchego i na szczęście pije normalnie)Sama nie wiem już co mam robić-raz zje więcej a kolejnego dnia mniej tak w kółko...oprócz tego nie ma żadnych innych objawów,tyle że wymienia teraz ząbki.

Może macie jakieś pomysły co to może być?
Kociak był dwukrotnie zaszczepiony,odrobaczony ostatni raz we wrześniu(może to robaki?ale w kupie nic nie zauważyłam)
Będę wdzięczna za wszelkie sugestie. :kotek:

fajnytyglys

Od: Wto lip 20, 2010 22:11

Post » Śro gru 15, 2010 23:35 Re: Kot NIE chce jeść-pomocy!!!

Czy oprócz antybiotyku dostawał jakiś probiotyk?
To tylko ja,
Tż Gretty
:cat3: Kot. Nie dla idiotów!

Gretta

Od: Wto lip 18, 2006 12:53

Post » Śro gru 15, 2010 23:38 Re: Kot NIE chce jeść-pomocy!!!

Nie, dostał dwa razy antybiotyk(jaką pochodną penicyliny), lek p/gorączkowy i coś na wzmocnienie(witaminy?).

fajnytyglys

Post » Czw gru 16, 2010 0:17 Re: Kot NIE chce jeść-pomocy!!!

Na Twoim miejscu przeszłabym się do weta dla sprawdzenia czy infekcja została całkiem wyleczona. (Jest tutaj podforum Weci polecani, gdybyś potrzebowała.) Spytałabym też o probiotyk.
To tylko ja,
Tż Gretty
:cat3: Kot. Nie dla idiotów!

Gretta

Od: Wto lip 18, 2006 12:53

Post » Czw gru 16, 2010 9:39 Re: Kot NIE chce jeść-pomocy!!!

Dziękuję pójdziemy na pewno jak się nic nie zmieni..kot nie wygląda na chorego, wtedy był osowiały,apatyczny,teraz zachowuje się normalnie..oprócz tego jedzenia..

fajnytyglys

Post » Czw gru 16, 2010 10:14 Re: Kot NIE chce jeść-pomocy!!!

Musisz koniecznie odwiedzić weterynarza, który zbada kota dokładnie, osłucha, obmaca narządy wewnętrzne a przede wszystkim zajrzy do mordki czy nie ma ta jakichś problemów z zębami, dziąsłami albo nadżerkami.
Napisz skąd jesteś to może ktoś poleci Ci dobrego weta albo zajrzyj do wątku weci polecani.
Obrazek
Fell on black days

agatka84

Od: Pt lut 09, 2007 21:41

Post » Czw gru 16, 2010 10:25 Re: Kot NIE chce jeść-pomocy!!!

Kić może mieć nadżerki w pyszczku - wet powinien to sprawdzić i to już. W razie czego możesz też kupić RC Recovery - jak kot ma problemy z jedzeniem, to sie sprawdza lepiej niż samo żółtko :wink: Jedyny problem to cena - 12 zł puszka lub 8,50 tacka 8O . Mam nadzieję, że ktoś jeszcze zacznie to produkować :roll:
“To co robimy dla nas, umiera wraz z nami. To co robimy dla innych i dla świata zostaje po nas i jest nieśmiertelne.” -A. Pine
nasz wątek: http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=159694

Alienor

Od: Pt mar 19, 2010 14:48

Post » Czw gru 16, 2010 11:50 Re: Kot NIE chce jeść-pomocy!!!

Moja Gabi zachowywała się po chorobie dokładnie tak samo. Dawałam jej Convalescence Support, rozpuszczając proszek do konsystencji śmietany. Potem, kiedy i to przestało smakować, rozpuszczałam proszek w wodzie z sokiem malinowym. Dobry efekt później dawał gotowany, posiekany drobniutko kurczak. Hitem okazał się tuńczyk we własnym sosie. W końcu ruszyło...

Radziłabym Ci ważyć kota codziennie o tej samej porze, na dokładnej wadze. Będziesz miała kontrolę nad tym, co się dzieje. Gabi 6 tygodni temu ważyła 1,042 kg, wczoraj - 2,363 kg. Ważę ją codziennie o godz. 22:00, zapisuję i robię wykres w Excelu.

Czasami wydaje się, że kot je mało, ale jeżeli przybiera na wadze, nie ma powodu do niepokoju.

Wymiana ząbków może wiązać się z przejściowym spadkiem apetytu. Trzeba jednak kontrolować sytuację, regularnie ważąc kota.

Bardzo ważne jest, żeby po antybiotyku kot dostał probiotyk na odbudowę flory bakteryjnej w jelitach. Probiotyk powinien być dobrany przez weta.

Przepraszam, że tak skrótowo. Mam prawą rękę w gipsie, a samą lewą trudno mi pisać.

vega013

Od: Czw lut 22, 2007 20:00

Post » Czw gru 16, 2010 15:04 Re: Kot NIE chce jeść-pomocy!!!

Dziękuję za wszystkie rady :)

Gdzie można kupić RC Recovery i Convalescent support?
Zazwyczaj zamawiam na krakvet.pl ale widzę że piszą że dostępne tylko u weterynarza... :?: Dostanę je w zwykłym zoologicznym np.Kakadu?

fajnytyglys

Post » Czw gru 16, 2010 16:35 Re: Kot NIE chce jeść-pomocy!!!

fajnytyglys pisze:Dziękuję za wszystkie rady :)

Gdzie można kupić RC Recovery i Convalescent support?
Zazwyczaj zamawiam na krakvet.pl ale widzę że piszą że dostępne tylko u weterynarza... :?: Dostanę je w zwykłym zoologicznym np.Kakadu?

Ja kupuję Convalescence Support w lecznicy, pod kontrolą której są moje koty. Tam jest także Recovery - podobno smaczne, ale mojej Gabi nie przypadło do gustu.

vega013

Od: Czw lut 22, 2007 20:00

Post » Czw gru 16, 2010 18:52 Re: Kot NIE chce jeść-pomocy!!!

convalescence support zamówiłam (dziś właśnie mi przywieźli) w zoologic.pl
są zarówno te saszetki do rozpuszczania - instant diet, jak i saszetki mięsne (veterinary diet)
wydaje mi się, że to jedyne albo jedno z ostatnich miejsć gdzie można zamówić karmę weterynaryjną

pozytywka

Od: Wto cze 22, 2010 10:45