Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy
Prakseda pisze:Polar, powstał w 1979 roku w USA. Nad jego powstaniem pracowali naukowcy i inżynierowie zajmujący się bioniką – nauką podpatrującą zachowania w naturze i szukaniem ich adaptacji dla poprawy życia człowieka. Polar powstał na wzór futra niedźwiedzia polarnego. Włosie niedźwiedzia to cienkie rureczki z zamkniętym powietrzem w środku które jest znakomitą warstwą termo - izolacyjną. Tak też jest zbudowany polar ze splotów cienkich lekkich rureczek poliestrowych. W każdym z tych włókien znajduje się powietrze, które daje efekt warstwy termoizolacyjnej. Wykonana z takich włókien dziania polarowa poddana odpowiedniej obróbce ma lepsze właściwości ocieplające od produktów naturalnych w tym wełny i puchu. Dzianina polarowa nie wchłania wilgoci gdyż poliester ma własności hydrofobowe – chłonie wodę w ilości mniejszej niż 1% wagi, z kolei wydzielany przez nasze ciało pot swobodnie odparowuje.
Wyroby szyte z dzianiny typu polar charakteryzują się tym że są elastyczne i dobrze się układają, mogą być prane w pralkach, szybko schną i nie wymagają prasowania i posiadają świetne właściwości termoizolacyjne.
Avian, oto co piszą o polarze.
Wierzyć, nie wierzyć w „pisane”, moje doświadczenia potwierdzają jego właściwości, m.in. to, że nie chłonie wilgoci. I jak sama nazwa wskazuje, jest pomyślany specjalnie na warunki zimowe. Próbowałam różnych tkanin, moim zdaniem polar jest nawet lepszy od wełny. Wełna tez nie chłonie wilgoci, ale już przemoczona długo schnie a nawet butwieje.
Odnośnie siana, wiem, że wiele osób je stosuje. Ale warunek, że będzie często wymieniane, bo szybko łapie bakterie gnilne. Sama wyjmowałam, przez kogoś włożone do budki, siano. Była mokre, ubite i przegniłe. Podobno lepsza jako izolator jest słoma, ale dla kotów , moim zdaniem, jest zbyt łamliwa, ostra i kłująca. Boję się, że kot zakłuje sobie oko. Kot sypia inaczej niż duże zwierzęta gospodarskie, które przecież nie wtulają nosów w posłanie, konie i krowy głównie stoją. Koty po prostu lubią miękkie, przytulne posłanka. Polar spełnia te warunki.
Tajemniczy Wujek Z. pisze:Ale ja nie miałem zamiaru wypełniać całej dziupli tylko słomą. Chcę umieścić tyle słomy ile potrzeba, by pozapychać dziury i wypełnić tę sporą przecież przestrzeń, a legowisko kotów wyłożyć właśnie czymś miękkim: pianką lub polarem (polarem nie dysponuję).
aga-zgaga pisze:jesli kogos urzadza transport pandka od ok. 20, to dawajcie znac. jestem kobieta pracujaca, wczesniej nie moge.
mziel52 pisze:Ja jutro włożę polarowe ścinki, bo od wtorku idą mrozy. A Ty dopełnisz słomą wg uznania.
Użytkownicy przeglądający ten dział: puszatek i 133 gości