Padaczka u kota-potrzebne rady

Kocie pogawędki

Moderator: Estraven

Post » Sob gru 11, 2010 20:26 Padaczka u kota-potrzebne rady

Pani, która miała adoptować mojego Dupka ( w sumie go adoptowała, ale zwróciła "do poprawki", bo kot był po zabiegu ( nieudanym, jak sie okazało, stabilizującym wypadający odbyt)), wykradła karmicielce młodego, prawdopodobnie domowego , młodego kota ( karmicielka nie widzi potrzeby kastracji, sterylizacji, szukania domów-koty maja sobie zyć w piwnicach, a ona je karmi :twisted: ). Kot okazał się FelV+, więc adopcja mojego Dupka odpadła, a ostatnio pojawiły się dwa napady ( kilkusekundowe) padaczki ( nie ma wątpliwosci że to padaczka). Weterynarz prowadzący zalecił monitorowania częstotliwości i długości napadów, bo dopiero przy określonych parametrach wprowadza się ( podobno) leczenie. Chciałabym jej jakos pomóc-jakie są wasze doświadczenia w tej kwestii?

Tosza

Od: Śro mar 16, 2005 21:18

Post » Sob gru 11, 2010 21:18 Re: Padaczka u kota-potrzebne rady

Skontaktuj się z Iwcią, Ona ma największe doświadczenie z kotami z padaczką.
Obrazek
Obrazek

MalgWroclaw

Od: Czw paź 15, 2009 17:39

Post » Sob gru 11, 2010 21:28 Re: Padaczka u kota-potrzebne rady

A jak badania krwi kocurka? Byly robione?
To bardzo wazne przy podejrzeniu atakow padaczkowych.
One moga miec wiele przyczyn - i nalezy je po kolei powykluczac zanim uzna sie ze to padaczka.
A juz szczegolnie u kota z dodatnim testem - takie ataki moga byc objawem rozwijajacej sie juz choroby :(
Ale wcale nie musza - jednak trzeba to sprawdzic.

Blue

Od: Pt lut 08, 2002 19:26

Post » Sob gru 11, 2010 21:37 Re: Padaczka u kota-potrzebne rady

Blue pisze:A jak badania krwi kocurka? Byly robione?
To bardzo wazne przy podejrzeniu atakow padaczkowych.
One moga miec wiele przyczyn - i nalezy je po kolei powykluczac zanim uzna sie ze to padaczka.
A juz szczegolnie u kota z dodatnim testem - takie ataki moga byc objawem rozwijajacej sie juz choroby :(
Ale wcale nie musza - jednak trzeba to sprawdzic.

Zadzwonie i zapytam, bo nie wiem. Na co zwrócić uwagę w badaniach i co prócz morfologii zrobić. Co na przykład może dawać takie objawy ( pani jest pielęgniarką z tzw otwartym umysłem-im więcej informacji, tym lepiej)

Tosza

Post » Sob gru 11, 2010 21:42 Re: Padaczka u kota-potrzebne rady

Trzeba zrobic morfologie, rozmaz reczny, pelen jonogram, kreatynine i mocznik, enzymy watrobowe.
To pozwoli wykluczyc najczestsze, poza padaczka, przyczyny atakow.
Choroby nerek, watroby, zaburzenia alektrolitowe, rozwijajaca sie infekcje.

Warto rowniez zwrocic uwage na ewentualnosc silnego zarobaczenia kocurka, niekiedy pasozyty tez moga dawac takie objawy.

Edit - dodatkowe pytanie.
Jak wygladaly te ataki?

Sorry za brak ogonkow - klawiatura szaleje.

Blue

Od: Pt lut 08, 2002 19:26

Post » Sob gru 11, 2010 21:47 Re: Padaczka u kota-potrzebne rady

Blue pisze:Trzeba zrobic morfologie, rozmaz reczny, pelen jonogram, kreatynine i mocznik, enzymy watrobowe.

Warto rowniez zwrocic uwage na ewentualnosc silnego zarobaczenia kocurka, niekiedy pasozyty tez moga dawac takie objawy.

Jak wygladaly te ataki?

Kot jest odobaczony, nie wiem, czy raz, czy dwukrotnie-nie był silnie zarobaczony. Podobno przyszedł na kolana, zaczęło się od czegoś przypominającego dreszcze, a po chwili były drgawki. Pani wyciągnęła mu język, żeby sobie nie przygryzł. Nie zsikał się. Po ataku spał kamiennym snem przez 2 godziny

Tosza

Post » Sob gru 11, 2010 22:03 Re: Padaczka u kota-potrzebne rady

Tosza pisze:
Blue pisze:Trzeba zrobic morfologie, rozmaz reczny, pelen jonogram, kreatynine i mocznik, enzymy watrobowe.

Jak wygladaly te ataki?

Kot jest odobaczony, nie wiem, czy raz, czy dwukrotnie-nie był silnie zarobaczony. Podobno przyszedł na kolana, zaczęło się od czegoś przypominającego dreszcze, a po chwili były drgawki. Pani wyciągnęła mu język, żeby sobie nie przygryzł. Nie zsikał się. Po ataku spał kamiennym snem przez 2 godziny

Przede wszystkim trzeba zrobić mu badania, to co już napisała Blue. Przy kocie felv + trzeba sprawdzić czy to nie objaw rozwijającej się choroby
Nie radzę wyciągać kotu języka, bo przy silnym ataku może dotkliwie pogryźć, ja mojego Ptacha trzymam w wyprostowanej pozycji, zresztą wtedy łatwiej jest mi podać mu czopek.
Atak padaczki to dla kota ogromny wysiłek dlatego spał po nim.
Kot z padaczką przy odpowiednio ustawionych lekach może normalnie funkcjonować, ale najpierw trzeba wiedzieć co jest przyczyną ataków.

Edit: literówka
Ostatnio edytowano Sob gru 11, 2010 22:53 przez iwcia, łącznie edytowano 1 raz
„Dla zwierząt wszyscy ludzie to naziści, a ich życie – to wieczna Treblinka”. -Isaac Bashevis Singer

"Zawsze warto być człowiekiem,
Choć tak łatwo zejść na psy!"
- Ryszard Riedel, Mirosław Bochenek

“Kupujemy rzeczy, których nie potrzebujemy, za pieniądze, których nie mamy, żeby zaimponować ludziom, których nie lubimy.” — Dave Ramsey
https://www.gismeteo.ru/weather-lodz-3203/

iwcia

Od: Czw kwi 28, 2005 6:52

Post » Sob gru 11, 2010 22:22 Re: Padaczka u kota-potrzebne rady

Heniek u Akimi miał ataki i to był początek FIPa.
Obrazek Obrazek

lutra

Od: Czw kwi 05, 2007 13:02

Post » Sob gru 11, 2010 22:38 Re: Padaczka u kota-potrzebne rady

iwcia pisze:
Tosza pisze:

Jak wygladaly te ataki?

Przede wszystkim trzeba zrobić mu badania, to co już napisała Blue. Przy kocie fiv + trzeba sprawdzić czy to nie objaw rozwijającej się choroby
Nie radzę wyciągać kotu języka, bo przy silnym ataku może dotkliwie pogryźć, ja mojego Ptacha trzymam w wyprostowanej pozycji, zresztą wtedy łatwiej jest mi podać mu czopek.
Atak padaczki to dla kota ogromny wysiłek dlatego spał po nim.
Kot z padaczką przy odpowiednio ustawionych lekach może normalnie funkcjonować, ale najpierw trzeba wiedzieć co jest przyczyną ataków.

On jest VelV+ , a nie Fiv+. Czyli morfologia, nerki i wątroba?

Tosza

Post » Sob gru 11, 2010 22:39 Re: Padaczka u kota-potrzebne rady

lutra pisze:Heniek u Akimi miał ataki i to był początek FIPa.

Wysiękowego, czy bezwysiękowego?

Tosza

Post » Sob gru 11, 2010 22:49 Re: Padaczka u kota-potrzebne rady

wysiekowy, chyba :(
Obrazek Obrazek

lutra

Od: Czw kwi 05, 2007 13:02

Post » Sob gru 11, 2010 22:55 Re: Padaczka u kota-potrzebne rady

Tosza pisze:On jest VelV+ , a nie Fiv+. Czyli morfologia, nerki i wątroba?

Się już poprawiłam, oczywiście miałam na myśli felv+ czyli białaczkę
„Dla zwierząt wszyscy ludzie to naziści, a ich życie – to wieczna Treblinka”. -Isaac Bashevis Singer

"Zawsze warto być człowiekiem,
Choć tak łatwo zejść na psy!"
- Ryszard Riedel, Mirosław Bochenek

“Kupujemy rzeczy, których nie potrzebujemy, za pieniądze, których nie mamy, żeby zaimponować ludziom, których nie lubimy.” — Dave Ramsey
https://www.gismeteo.ru/weather-lodz-3203/

iwcia

Od: Czw kwi 28, 2005 6:52