Dziwny wygląd pazura u kota

Kocie pogawędki

Moderator: Estraven

Post » Śro gru 08, 2010 15:29 Dziwny wygląd pazura u kota

Witam,
od kilku tygodni jeden z moich kotów ma dziwnie wyglądający pazurek u tylnej nogi. Na początku myślałam, że to może jakiś uraz po jego szalonych skokach z drapaka i odrośnie w normalnym kolorze, ale niestety nie odrósł.
Mój kot jest czarny, więc pazury mają ciemne zabarwienie, ale ten jest mlecznobiały i jakby trochę grubszy niż pozostałe.

Nie widać żadnej ranki, pozostałości łuski starego pazura w skórze. Nie boli kota, gdy dotykam skórę wokół pazura, może tylko skóra wokół jest troszkę bardziej różowa i ukrwiona niż w pozostałych - więc co to może być??? Grzybica jakaś?

Za 2 tygodnie będę w PL u weterynarza to wtedy lekarz go obejrzy. Ale może ktoś spotkał się z podobnym przypadkiem i napisze mi czy powinnam się martwić i iść tutaj do lekarza (Holandia) czy mogę poczekać na wizytę w Polsce.

Załączam zdjęcia, bo one pokazują najlepiej jak wygląda "chory" pazurek:

Obrazek

i chory wraz ze zdrowym (ciemnym, po prawej):

Obrazek
Obrazek podwójne czarne pluszowate szczęście Obrazek
Kocie oczy to okna, przez które można zajrzeć do innego świata..

Neela

Od: Czw sie 20, 2009 15:03

Post » Śro gru 08, 2010 17:41 Re: Dziwny wygląd pazura u kota

Moja kicia też tak ma na tylnych łapkach. Pazury przede wszystkim sa bardzo grube, bo kicia nie sepia tylnych wcale. Wet oglądał podczas wizyt kontrolnych i nic nie mówił. Chyba to normalne (dodam, że moja kicia jest bura, więc wsyztkie pazurki ma jasne - z tym, że tylne sa grube) Mam tez problem z przycinaniem jej pazurków, bo jest "niedotykalska".
Obrazek

Patti:)

Od: Wto lis 17, 2009 17:08

Post » Śro gru 08, 2010 17:54 Re: Dziwny wygląd pazura u kota

Moje koty tez maja sporo grubsze pazurki w tylnich lapkach w porownaniu do przednich.
Moze po prostu taka uroda Twojego kota, ze jeden pazurek jest jasny ;)

Agor-ia

Od: Czw lip 29, 2010 13:40

Post » Śro gru 08, 2010 20:26 Re: Dziwny wygląd pazura u kota

Nie wiem czy taka jego uroda - bo ja pazurki kotom oglądam regularnie i na pewno ten jasny kolor pazurka pojawił się parę tygodni temu, wcześniej wszystkie były ciemne.. kot ma tez już 1,5 roku wiec chyba dużo już nie urośnie, wiec raczej wykluczyć mogę ze to wraz ze wzrostem/rozwojem się pojawiło. Niestety nic nie mogę znaleźć na temat pazurków w internecie a boje się czy to nie jakaś grzybica lub coś się wbiło pod skore paznokcia i może go boli tylko kot mi tego nie powie :(

Neela

Post » Śro gru 08, 2010 20:35 Re: Dziwny wygląd pazura u kota

Mysle, ze gdyby bolalo cos w tym pazurku, to bys zauwazyla, kot chyba zaczalby oszczedzac te lapke.
A jaki ten pazurek jest, jak go dotykasz? Jest taki "pelny" w srodku, twardy ?
Nie wiem, czy tak by wygladala grzybica czy jakas inna infekcja u kotka, bo tak wlasciwie to nie wydaje sie to niepokojace jak sie patrzy na zdjecie.

Agor-ia

Od: Czw lip 29, 2010 13:40

Post » Czw gru 09, 2010 9:19 Re: Dziwny wygląd pazura u kota

Pazur jest twardy tylko bardzo biały i taki jakby trochę zgrubiały. Dziwnie wygląda tylko ta skórka z której wyrasta bo jest taka różowa i ukrwiona bardzo - w innych nie. Myślałam, że może zdarł sobie za bardzo pazurka, bo on uwielbia drapać (mamy też takie płytki w salonie dość chropowate to zdziera i tam pazury) i następny odrośnie normalnie czarny ale nie..
Ja sprawdzam kotom bardzo regularnie pazury więc zaniepokoiła mnie taka zmiana. No nic, poczekam na przyjazd do Polski i tam zapytam lekarza co to może być.
Pierwszy raz mam koty więc przewrażliwiona jestem trochę ;) a odkąd okazało się ze Rocco ma problemy z gruczołami około-odbytowymi i zdążyłam w ostatniej chwili z diagnozą (inaczej byłoby zapalenie) to wolę zapytać niż żeby kotu coś się stało..

Neela