Problemy z biegunką. Nowogrodziec

Kocie pogawędki

Moderator: Estraven

Post » Wto gru 07, 2010 15:48 Problemy z biegunką. Nowogrodziec

Witam,
Jestem nowym użytkownikiem i nie wiem czy dobrze trafilem z wyborem topicu zeby zadac pytanie.
Ale jezeli nawet zle to prosze mnie poprawic.

Problem polega na tym.
od wrzesnia mam kota (kocura) zwykly bez konkretnej rasy. Problemem jest to, że bardzo duzo hmm robi kup. w ciagu paru godzin potrafi 5 razy byc w kuwecie a i poza nia. nie byloby to problemem jeżeli kupki nie byly by tak rzadkie. Nie wiem na czym to polega, kot je codziennie od kad go mam karme taka z puszki mokra z biedronki (rozne smaki). Czy to moze byc powód tego ze wydala sie tak czesto i jego kał ma taką konsystencje jaką ma czyli rzadką? je oczywiscie sucha karme ale dosc rzadko bo woli ta z puszki. prosze o rade, co robic.

zmienic karme? zmienic tryb zywienia ( a przyznam sie ze moja babcia karmi go za kazdym razem kiedy tylko miałknie a ona zobaczy ze w misce jest pusto) pracuje na zmiany i nie bywam w domu przez prawie 10 godzin, wiec nie moge tego dopilnowac, staram mu sie dawac mało jedzenia mokrego, tylko tyle zeby zjadl dwa razy dziennie, sucha karme ma zawsze w misce obok. nie dostaje mleka tylko wode.
Ostatnio edytowano Wto gru 07, 2010 16:06 przez mathew694, łącznie edytowano 1 raz

mathew694

Od: Wto gru 07, 2010 15:36

Post » Wto gru 07, 2010 15:54 Re: Problemy

A kotek odrobaczony? Karma też chyba lepsza by się przydała... Może odwiedzić weta?

maciejowa

Od: Pt lut 27, 2009 22:29

Post » Wto gru 07, 2010 15:56 Re: Problemy

Proponuję najpierw wizytę u weterynarza, kot ma biegunkę i może być wiele jej przyczyn..
to bardzo dla niego nienezpieczne..może nawet umrzec z odwodnienia albo choroby, której biegunka jest objawem..
potem poczytaj ABC.. podeślę Ci wątek zywieniowy.. Ale najpierw i to PILNIE :!: wizyta u weterynarza i podstawowe badania.. weź ze soba troche kupy w sloiczku, jeśli będziesz akurat mogła..

w jakim wieku jest kot?
Klara i Filip. Obrazek

Hanulka

Od: Pon lip 06, 2009 14:17

Post » Wto gru 07, 2010 15:58 Re: Problemy

prosze określ tez rodzaj problemu w temacie, np. z biegunka i podaj miejscowość, w której mieszkasz.. jest tu wielu specjalistów od rzadkich kup :mrgreen:
Klara i Filip. Obrazek

Hanulka

Post » Wto gru 07, 2010 15:59 Re: Problemy

Biegunka może być objawem choroby. Na przykład zapalenia jelit, ale także alergii pokarmowej i wielu innych dolegliwości. Odwiedź z kotem weta, dobrze byłoby dać kupkę do zbadania - ale to już wet powinien zalecić.

No i na pewno warto zmienić karmę na lepszą. Puszka z Biedronki - to nie brzmi dobrze. Kiepskie karmy zawierają mało mięsa i bardzo dużo dodatków, które dla kota są zupełnie nieprzydatne i niestrawne, dlatego robią duże kupy.

seidhee

Od: Czw sty 08, 2009 13:03

Post » Wto gru 07, 2010 16:02 Re: Problemy

Zmienić. Karma z Biedronki, to żadna karma tylko śmieci :!: Whiskas, KiteKat i inne marketowe badziewie również; w wersji suchej dokladnie tak samo. Pewnie mu się od tego przewód pokarmowy rozregulowal i miejmy nadzieję, że to tylko to.
Kup coś lepszego. Choćby Animondę czy Gourmeta. W sklepach internetowych można dostać mnóstwo różnych karm (jeśli nie masz w pobliżu sklepu zoologicznego albo czasu na zakupy). Tylko nie wybieraj tych najtańszych, bo będzie to samo. Możesz mu dawać surową wolowinę albo kurczaka czy indyka, serca drobiowe, itp; wieprzowiny nie wolno na surowo, wątróbki nie za dużo. Nie musi być to najdroższe, ale też nie żadne ścinki mięsne, bo nie zje.
Poza tym, pewnie dobrze by zrobila wizyta u weterynarza, badanie krwi, odrobaczenie, szczepienie, itd. Być może musi jeść jakąś karmę specjalistyczną, ale na oko tego nie stwierdzisz.
Poczytaj też na forum o żywieniu kotów.
:ok:

felin

Od: Wto sty 06, 2009 0:04

Post » Wto gru 07, 2010 16:04 Re: Problemy

maciejowa pisze:A kotek odrobaczony? Karma też chyba lepsza by się przydała... Może odwiedzić weta?

tak odrobaczony, wlasnie zdecydowalem, ze narazie odstawie mu ta mokrą karme i bede podawał tylko sucha, jezeli nic sie nie zmieni do weekendu odwiedze weterynarza.

ale prosze o dalsze odpowiedzi, byc moze ktos tez mial taki problem.

Hanulko jestem mezczyzna:P kot jest w wieku 4-5 miesięcy, nie wiem dokladnie gdyz przygarnalem go ot tak a ze tak powiem poprzedni jego opiekun nie bardzo znał jego wiek i powiedzial tylko ze kolo miesiąca.

seidhee odwiedze weterynarza jak mowilem teraz nie bardzo moge to zrobic gdyz mam pierwsze zmiany a wyrwac sie z pracy niestety nie moge od poniedzialku bede mial nocki wiec jesli po odstawieniu karmy nic sie nie zmieni udam sie do lekarza.

dodam takze ze Lucek nie wydaje sie chory wrecz przeciwnie szaleje po domu jak opętany;p

odpusujecie tak szybko ze nie mode dodac postu;p

felin zalece sie do Twoich rad. dziękuję.

mathew694

Od: Wto gru 07, 2010 15:36

Post » Wto gru 07, 2010 16:09 Re: Problemy z biegunką. Nowogrodziec

I może przydaloby się babcię przypilnować, żeby nie podsuwala kotu nieodpowiedniego jedzenia. Babcie kochają zwierzątka bardzo mocno i dają im do jedzenia różne rzeczy niekoniecznie dla nich dobre. Moja na przykład smażyła psu naleśniki :roll:

maciejowa

Od: Pt lut 27, 2009 22:29

Post » Wto gru 07, 2010 16:30 Re: Problemy z biegunką. Nowogrodziec

Moja tak "odkarmila" kocura przez dwa tygodnie, że potem się mnie pytali, "kiedy ona będzie miala mlode?" :mrgreen:

felin

Od: Wto sty 06, 2009 0:04

Post » Wto gru 07, 2010 17:37 Re: Problemy z biegunką. Nowogrodziec

Ostatnio miałam taki problem z dwoma kotami - obydwu dopisywał humor i apetyt, ale miały cuchnącą, rzadką kupę. Nie obyło się bez wizyty u weterynarza i intensywnego leczenia. Na pewno nie zaszkodzi karma RC intestinal, ale do kupienia też u weterynarza. No i ważne, żeby kot nie jadł nic innego.
Obrazek

wania71

Od: Pt maja 19, 2006 17:17

Post » Wto gru 07, 2010 18:54 Re: Problemy

mathew694 pisze:
Hanulko jestem mezczyzna:P kot jest w wieku 4-5 miesięcy, nie wiem dokladnie gdyz przygarnalem go ot tak a ze tak powiem poprzedni jego opiekun nie bardzo znał jego wiek i powiedzial tylko ze kolo miesiąca.

mathew694 :oops: przepraszam.. to rutyna, tu tak wiele cioć.. :oops:
:ok: :ok: :ok: :ok: :ok: za koteczka
Klara i Filip. Obrazek

Hanulka

Post » Wto gru 07, 2010 19:05 Re: Problemy z biegunką. Nowogrodziec

obiecany wątek żywieniowy: viewtopic.php?f=10&t=117399 :catmilk:

kocie ABC: viewtopic.php?f=1&t=27018 :regulamin:

możesz koteczkowi też podać przeciwbiegunkowo smectę, enterol - kupisz w aptece, opis znajdziesz w internecie..
są tu wątki biegunkowe.. w "szukaj" możesz wpisać biegunka, smecta.. itp.

maluchy często mają niestety lamblie.. jaki to kolor koopala? "pachnący"?

jednak WET konieczny.. nic całodobowego nie ma? :ok:
Klara i Filip. Obrazek

Hanulka

Post » Śro gru 08, 2010 19:16 Re: Problemy z biegunką. Nowogrodziec

hop, i jak tak kotek? :ok:
Klara i Filip. Obrazek

Hanulka