
Moderator: Estraven
Maykaw pisze:grzeczny piesek![]()
ja mam juz dosc zimy....
SecretFire pisze::1luvu: Jak ona ladnie sie w sniegu bawi. Jest naprawde taka grozna, ze kaganiec musi byc? Na to wcale nie wyglada.
kussad pisze:Jestem jużDo domu wróciłam o porze na tyle przyzwoitej że suka nie obudziła swoim radosnym powitaniem całej kamienicy podczas cichy nocnej
![]()
Mała nareszcie bardziej linieje - wygląda to tak że bardzo chętnie bawi się w "skubiemy psa" - wychodzą jej całe garście futraBędę miała łysą sukę
Teraz eksperymentczyli coś sprzed tygodnia http://kussad.wrzuta.pl/film/9fESb31Hq2k/sam_0128
kociczka39 pisze:kussad pisze:JTeraz eksperymentczyli coś sprzed tygodnia http://kussad.wrzuta.pl/film/9fESb31Hq2k/sam_0128
nie no,jaka psiowa radocha na śnieg hahaha
Erin pisze:Witaj Dorotko!![]()
Patmol, racuchy to są placki, nie pierogi
UWAGA! ATTENTION! ACHTUNG! WNIMANIE!
Podaję przepis na pierogi
Składniki:
Kapusta kiszona (ok. 0,7 - 1 kg)
Pieczarki lub inne grzyby (ilość w zależności od upodobań)
1-1,5 kg mąki (z 1kg wychodzi około 80 pierogów)
Drożdże
1 jajko
1,5 łyżki masła
Łyżka oliwy
Cukier, sól i pieprz do smaku
Olej do smażenia
Kapustę gotować około 2,5-3 godziny, dodać usmażone grzyby oraz przyprawy.
Zagnieść mąkę z drożdżami, jajkiem, masłem i oliwą, tak aby odstawało od ręki (jeżeli jest za gęste można dodać trochę mleka). Pozostawić do wyrośnięcia, na min. pół godziny. Następnie rozwałkować, pokroić w kwadraty, nałożyć nadzienie, uformować pierożki, a następnie smażyć na oleju do zrumienienia.
Można podawać na zimno lub podgrzane.
Życzę udanego pichcenia oraz wielu doznań smakowych
Erin pisze:Odpowiadam na pytania:
1. Drożdży daję całą paczkę, jak robię z więcej niż 1kg, a tak to mniej więcej 2/3 - pierogi są bardziej puszyste i chrupkie
2. Smażę na patelni, do której wlewam oleju tak na wysokość połowy ścianki - wtedy pierogi są zanurzone do połowy z każdej strony i dobrze się obsmażają; smaży się do zrumienienia
3. Przekopiować można - prawa autorskie nie zastrzeżone
Użytkownicy przeglądający ten dział: pibon i 167 gości