WAWA-Wielkanocny Kacper zyczy Wesołych Świat! :)) str.53

Koty i kotki do adopcji

Moderatorzy: Estraven, LimLim

Post » Pon lis 29, 2010 17:55 Re: WAWA-Kacper-PNN?,potrzebna pomoc -zagłosuj na Kacperka! s.40

Jeszcze nie ma wynikow. Czekamy.
ObrazekObrazekObrazek"Nigdy nie wiemy, kiedy widzimy kogoś PO RAZ OSTATNI..."
"Kiedy się kogoś kocha to ten drugi ktoś nigdy nie znika"
Moja Rodzina w Niebie:Tata(*),Mika(*),Mama(*),DeeDee(*), Adas(*), Lapcio(*),Kosiniak(*),Milenka(*), Nusia (*)Miluś(*)NUTKA!!(*),Belcia(*),Krzysiek!(*),Czunia(*)..Nie wierzę...

Marzenia11

Od: Sob lut 28, 2009 21:24

Post » Pon lis 29, 2010 18:21 Re: WAWA-Kacper-PNN?,potrzebna pomoc -zagłosuj na Kacperka! s.40

Posiewu na bank dziś nie będzie.
Może w środę.

PcimOlki

Od: Nie wrz 16, 2007 14:12

Post » Pon lis 29, 2010 21:46 Re: WAWA-Kacper-PNN?,potrzebna pomoc -zagłosuj na Kacperka! s.40

Kreatynina 1,4 mocznik 82

Pozostałych parametrów krwi nie ma bo zepsuła się maszyna.... :? :? :?
Posiewu też nie, gdyż mocz trzeba zawieźć do warszawy, a dzisiaj się nie udało izie dojechac do stolicy z powodu śnieżycy, więc zostało zrobione badanie takie jak oni robią i wyszły parametry ok, tzn. nie ma już stanu zapalnego. Jutro iza jest umówiona z wetem na rozmowę i dalsze działania.
Oczywiście będziemy powtarzac badanie - chodzi o pełną morfologię oraz badanie moczu na posiew.
Wyniki się poprawiły przez tydzień, podczas ktorego Kacper był jedynie na diecie Renal nie jedząc nic więcej. Myślicie, że trzeba to utrzymać, czy można mu dać trochę mięska bądź podrobów, ktore uwielbia?
Ja bym mu dała..... :oops: :oops: :oops:
Moja Rodzina w Niebie:Tata(*),Mika(*),Mama(*),DeeDee(*), Adas(*), Lapcio(*),Kosiniak(*),Milenka(*), Nusia (*)Miluś(*)NUTKA!!(*),Belcia(*),Krzysiek!(*),Czunia(*)..Nie wierzę...

Marzenia11

Post » Pon lis 29, 2010 22:09 Re: WAWA-Kacper-PNN?,potrzebna pomoc -zagłosuj na Kacperka! s.40

Marzenia11 pisze:...więc zostało zrobione badanie takie jak oni robią i wyszły parametry ok, tzn. nie ma już stanu zapalnego. ...

No ale podałaś tylko parametry biochemii - one nic nie mówią o tym, czy jest stan zapalny, czy nie. Skąd więc takie domniemanie?
Renal możesz odpuścić - w ogóle jego stosowanie przy stanach nie krytycznych jest dyskusyjne.
Obniżenie CREA i UREA zwykle wynika z nawadniania - czy Kacper miał robone kroplówki w ciągu tego tygodnia?

PcimOlki

Post » Pon lis 29, 2010 22:19 Re: WAWA-Kacper-PNN?,potrzebna pomoc -zagłosuj na Kacperka! s.40

Nie mial kroplowek przez ten tydzien. Tylko mokry renal i siedzenie w domud. renal i

Marzenia11

Post » Pon lis 29, 2010 22:40 Re: WAWA-Kacper-PNN?,potrzebna pomoc -zagłosuj na Kacperka! s.40

Myślę, że jest się z czego cieszyć, ale też nie odpuścił bym próby ustalenia, co naprawdę jest przyczyną tej niewydolności. A już na pewno kocurka powinno się badać kontrolnie co pewien czas. Niewydolność często jest nawrotna. Teraz faktycznie jazda gdzieś dalej dość kłopotliwa jest.

PcimOlki

Post » Pon lis 29, 2010 22:47 Re: WAWA-Kacper-PNN?,potrzebna pomoc -zagłosuj na Kacperka! s.40

Marzenia11 czy to głosowanie jest aktualne?
Po wejściu w podany link,mam stronę z wynikami.
Koniec,czy tylko nie potrafię znaleźć?
Legnica

Post » Pon lis 29, 2010 23:58 Re: WAWA-Kacper-PNN?,potrzebna pomoc -zagłosuj na Kacperka! s.40

PcimOlki spójrz jak możesz do wcześniejszych postów. Nie wiem czy mi się już miesza, czy jak Kacper miał robione USG to nie stwierdzono zmian w nerkach. Może to była ostra niewydolność związana z infekcją pęcherza a nie PNN?

Trzymam kciuki :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok:
Jeśli ktoś mówi, że nie lubi kotów to znaczy, że nie spotkał jeszcze tego właściwego.
Kicuś 04.1997 - 22.10.2010..........Troczuś 2004 - 14.02.2019...............Myszka.................... Mirmił.................GRysiu
Trzy zdjęcia kotów to za dużo.
Obrazek

Irlandzka Myszka

Od: Nie sie 15, 2010 16:49

Post » Wto lis 30, 2010 0:20 Re: WAWA-Kacper -chore nerki,po USG - zagłosuj na Kacperka! s.40

taizu pisze:Sprawdziłam, jest 7 głosów...

po moim - już 63 :ok:
не шалю, никого не трогаю, починяю примус ;)
Aktualnie na pokładzie: Nadszyszkownik
Nasze koty za TM(w kolejności zgłoszeń): Kulka [*] 17.03.2023, Gluś [*] 26.03.2020, Zmrol [*] 24.09.2023, Żwirek [*] 07.06.2024
Robalek['] Kredka['] Pirat['] Połamaniec [']

zabers

Od: Nie lut 08, 2009 14:21

Post » Wto lis 30, 2010 0:25 Re: WAWA-Kacper-PNN?,potrzebna pomoc -zagłosuj na Kacperka! s.40

PcimOlki pisze:Myślę, że jest się z czego cieszyć, ale też nie odpuścił bym próby ustalenia, co naprawdę jest przyczyną tej niewydolności.

Oczywiście, że będziemy drążyć. Ja nic z tego nie rozumiem. U Kacpra tak jakby było na odwrót - podawanie kroplówek zwiększyło mocznik i kreatyninę, bez kroplówek i bez renala a z antybiotykiem cre się zmniejszyła, teraz po byciu tylko na renalu wyniki są prawie bardzo dobre.
Jest kilka hipotez, sama nie wiem na ile są one racjonalne i realne.
- MOże to był efekt jednak stanu zapalnego pęcherza - i tak jakby opóźnionego działania nawadniania - tzn. chodzi mi o to, ze te kroplówki , które dostawał wypłukały z pęcherza stan zapalny, ale efekt w parametrach nerkowych nie był od razu tylko dopiero jest teraz.
- Mozę jednak czymś się podtruł? I ten czas, nawadniania, leczenia itp pomógł.
-A może jest tak, że będąc w domu i jedząc dobrą karmę (jako kot wolnozyjący nie był karmiony-oględnie mówiąc-rarytasami z górnej półki) odzywił się, wzmocnił i organizm sobie poradził?
Tak sobie kombinuję... Zobaczymy co powie jutro wet.

Niezależnie od tego co powie chcemy zrobić pełną morfologię (tylko kwestia ustalenia tego kiedy) z profilami nerkowym i wątrobowym, badanie moczu w Warszawie - nawet jeśli nie bakteriologiczne to chociażby normalne, a nie paskowe.
I to chyba na teraz wszystko - czy coś jeszcze warto zrobić?

PcimOlki pisze: A już na pewno kocurka powinno się badać kontrolnie co pewien czas. Niewydolność często jest nawrotna.

Oczywsita oczywistość - wiemy, że Kacper już będzie kotem jeśli nie szczególnej troski, to na pewno szczególnej uwagi. Kwetstia tylko ustalenia tego co znaczy "co pewien czas" - raz na miesiąc, dwa, kwartał?

Marzenia11

Post » Wto lis 30, 2010 0:26 Re: WAWA-Kacper-PNN?,potrzebna pomoc -zagłosuj na Kacperka! s.40

Irlandzka Myszka pisze: Nie wiem czy mi się już miesza, czy jak Kacper miał robione USG to nie stwierdzono zmian w nerkach.
Trzymam kciuki :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok:

Dokładnie tak - usg miał robione 2 tygodnie temu i nie stwierdzono żadnych zmian w narządach wewnętrznych, łącznie z nerkami.
Za kciuki dziekujemy :1luvu: :1luvu: :1luvu:

Marzenia11

Post » Wto lis 30, 2010 0:27 Re: WAWA-Kacper-PNN?,potrzebna pomoc -zagłosuj na Kacperka! s.40

Legnica pisze:Marzenia11 czy to głosowanie jest aktualne?
Po wejściu w podany link,mam stronę z wynikami.
Koniec,czy tylko nie potrafię znaleźć?

Powinno być jeszcze aktualne - chyba do końca grudnia. Może patrzysz na 1 edycję konkursu? Zaraz sprawdzę.

Marzenia11

Post » Wto lis 30, 2010 0:28 Re: WAWA-Kacper -chore nerki,po USG - zagłosuj na Kacperka! s.40

zabers pisze:
taizu pisze:Sprawdziłam, jest 7 głosów...

po moim - już 63 :ok:

O rrranyyy!!! Dzieki za głos! Ciekawe ile głosów mają konukrenci... :roll: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok:

Marzenia11

Post » Wto lis 30, 2010 0:36 Re: WAWA-Kacper-lepsze wyniki ! zagłosuj na Kacperka! s.40

Konkurs trwa jeszcze 31 dni. :ok: :ok: :ok:

Marzenia11

Post » Wto lis 30, 2010 7:08 Re: WAWA-Kacper-lepsze wyniki ! zagłosuj na Kacperka! s.40

Wiarygodność badania USG jest, delikatnie mówiąc, problematyczna, jeśli USG nie wykonuje specjalista diagnostyk. Weci kupują urządzenia w celach komercyjnych i w 90% nie potrafią się nim posługiwać. Mylą nawet oglądane narządy.

Bez konkretnych badań można spekulować rozmaite przyczyny. Marzenia11 oprócz tego co napisałaś, konieczne w badaniach jest oznaczenie poziomu elektrolitów. Badanie moczu ogólne nie zaszkodzi, ale jeśli z obrazu morfologicznego można będzie podejrzewać infekcję - posiew moczu jest konieczny.

Poczekajmy może do przyszłego tygodnia - pogoda ma się poprawić. Obecne wyniki nie wskazują na konieczność pośpiechu.

PcimOlki

[poprzednia][następna]