Jedzenie domowe - odpowiednik drozszej karmy ???

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon lis 29, 2010 18:20 Jedzenie domowe - odpowiednik drozszej karmy ???

Karmię moja 5 miesięczna kotke domowym : surowe mięsko, ryz, kluski, ziemniaczki , marchewka , rybka itp; czy to dobry wybur ?? Napewno to lepsze od taniego Kiteketa ale czy równie zdrowe jak drozsze karmy ? 8O czy może oprucz tego potrzebne jakies witaminy ???

Colcia

Od: Pt lis 19, 2010 19:21

Post » Pon lis 29, 2010 18:25 Re: Jedzenie domowe - odpowiednik drozszej karmy ???

najlepsza jest karma dobrego producenta - a to dlatego, że zawiera wszystkie składniki mineralne, witaminy i niezbędną taurynę w odpowiednich ilościach. Jednym słowem jest dobrze zbilansowana.

Natomiast oczywiście można karmić kota karmą domową - po warunkiem, że uzupełnia się witaminy, minerały i taurynę (istnieją odpowiednie preparaty na rynku). Jednak to nie takie proste. Tzeba troszkę poczytać na temat takieo żywienia, żeby nie zrobić kotu krzywdy. Na pewno wypowiedzą się też bardziej doświadczone kociary, ale z tego co ja wiem, to raczej domowa karma powinna być traktowana jako uzupełnienie diety :)
...to tylko moje zdanie...

Zołzik

Od: Pon paź 11, 2010 11:53

Post » Pon lis 29, 2010 18:28 Re: Jedzenie domowe - odpowiednik drozszej karmy ???

tak ale taka dobra karma to ładne pieniadze a ja jeszcze se sama nie zarabiam ... :| A rodzice to mojego kotka mają za wszarza i tyle , domowe albo jakieś tesco albo kk ... po którym mój kot ma " niezłe rozwolnienie " :x

Colcia

Post » Pon lis 29, 2010 18:32 Re: Jedzenie domowe - odpowiednik drozszej karmy ???

Kluski i ziemniaczki to sobie raczej odpuść,to nie jedzenie dla kotka!
Ryż gotowany z mięskiem drobiowym i marchewką jest dobry!
ObrazekObrazekObrazek
Tylko przyjaciele słyszą Twój krzyk , gdy milczysz i widzą łzy, gdy się śmiejesz
"Boże , chroń mnie od fałszywych przyjaciół -z wrogami sobie poradzę"

kropkaXL

Od: Wto sie 12, 2008 14:18

Post » Pon lis 29, 2010 18:41 Re: Jedzenie domowe - odpowiednik drozszej karmy ???

nom ale to napewno cos lepszego od tych 4 % mięsa w Kitekacie czy wchiskasu ?

Colcia

Post » Pon lis 29, 2010 18:42 Re: Jedzenie domowe - odpowiednik drozszej karmy ???

To gotuj mu kurczaczka z ryżem i marchewką :)
Czasem można podać surową wołowinę - wcześniej przemrożoną - lub lekko podgotować.
marchewka jest dobra też w przypadku biegunek (warto zapamiętać).

Jak możesz to kup kociakowi takie przysmaki z tauryną i witaminami - to wystarczy, a wydatek nie jest duży, bo opakowanie starcza na długo :)

Nie dawaj KK i tescowego jedzenia. Kurczak naprawdę będzie dobry :)
Ostatnio edytowano Pon lis 29, 2010 18:43 przez Zołzik, łącznie edytowano 1 raz

Zołzik

Post » Pon lis 29, 2010 18:43 Re: Jedzenie domowe - odpowiednik drozszej karmy ???

Oczywiście!!!
ObrazekObrazekObrazek
Tylko przyjaciele słyszą Twój krzyk , gdy milczysz i widzą łzy, gdy się śmiejesz
"Boże , chroń mnie od fałszywych przyjaciół -z wrogami sobie poradzę"

kropkaXL

Od: Wto sie 12, 2008 14:18

Post » Pon lis 29, 2010 18:49 Re: Jedzenie domowe - odpowiednik drozszej karmy ???

terz tak myślę !!! i tak zrobię !!! nie myślałam że kurczak dla kota ale się dowiedziałam a to z tą marchewką to ciekawe...

Colcia

Post » Pon lis 29, 2010 19:01 Re: Jedzenie domowe - odpowiednik drozszej karmy ???

tylko pamiętaj żeby podawać mięsko BEZ KOŚCI!! Może też być bardziej tłuste - to nie musi być pierś z kurczaka - może być noga ugotowana albo w ogóle ćwiartka/pół kurczaka - to taniej wychodzi. Gotowe jedzonko możesz poporcjować, popakować do woreczków (moim zdaniem najwygodniejsze sa strunowe) i zamrozić. w ten sposób możesz przechowywać nadmiar. Jak potrzebujesz, to wyciągasz, rozmrażasz w miseczce z ciepłą wodą lub mikrofali i fajesz kotkowi :)

Zołzik

Post » Pon lis 29, 2010 19:48 Re: Jedzenie domowe - odpowiednik drozszej karmy ???

no zdecydowanie lepsze to trochę tłustsze męso niż sama pierś na przykład.
A kości były by bardzo przydatne w tej diecie, ale zmielone na mączkę.

Do tego zdecydowanie tauryna, jakieś minerały, bo tego będzie mało w takim jedzeniu.
Obrazek
http://www.forastero.pl hodowla kotów brytyjskich

Mysza

Od: Pon cze 02, 2003 10:17

Post » Pon lis 29, 2010 20:38 Re: Jedzenie domowe - odpowiednik drozszej karmy ???

wogule to jak porcjować u 5 miesięcznego ? Ja daję rano i wieczorem po południu trochę suchego;

Colcia

Post » Pon lis 29, 2010 20:49 Re: Jedzenie domowe - odpowiednik drozszej karmy ???

mój sierściuch jest na diecie BARF.

sporo informacji jest tutaj: viewtopic.php?f=10&t=117399
Chamstwo zawsze najgłośniej wrzeszczy, obraża, pogardza. Bo nic innego nie umie.

Belka na pokładzie - Jezebel w UK

kwiat groszku

Od: Nie wrz 13, 2009 19:15

Post » Pon lis 29, 2010 20:57 Re: Jedzenie domowe - odpowiednik drozszej karmy ???

Najlepsze - najzdrowsze jest mięso tłuste i surowe. W zasadzie każde poza wieprzowiną. Gotując mięso "zabijasz" część składników odżywczych, których mięso hodowlane ma i tak mniej niż to, które kot sam by sobie upolował. Oczywiście lepsze to niż karma marketowa :wink: Marchewka jak najbardziej, ryż już niekoniecznie, ale oba te dodatki należy traktować jako dodatki. Koty są mięsożercami, zbóż i warzyw potrzebują tyle, ile ewentualnie znalazłyby w żołądku upolowanej myszki :wink: Polecam wątek poświęcony karmieniu surowym mięsem http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=10&t=117399

mmk

Od: Sob lis 28, 2009 22:42

Post » Pon lis 29, 2010 21:03 Re: Jedzenie domowe - odpowiednik drozszej karmy ???

Najlepsze dla kota - skoro Ci zależy na zdrowym żywieniu - jest karmienie surowym mięsem oraz mięsem z kośćmi, z naturalnymi suplementami: żółtko, wątroba, serca, ryba. Plus tauryna, wapń, krew... Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej, poczytaj tu: ŻYWIENIE KOTÓW

Weihaiwej

Od: Pon maja 23, 2005 19:34

Post » Wto lis 30, 2010 15:11 Re: Jedzenie domowe - odpowiednik drozszej karmy ???

dzięki wszystkim !!! przydatne informacje :mrgreen:

Colcia

[następna]