WYCIERACZKA zatrzymująca piasek przynoszony na butach

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon lis 29, 2010 15:43 WYCIERACZKA zatrzymująca piasek przynoszony na butach

czy macie jakieś patenty na walkę z wszędobylskim piaskiem, zwłaszcza zimą?
w bloku przedpokój jest tak usytuowany, że idąc do wc roznosi się wszystko :(
przy kilku osobach trudno upilnować i często przy drzwiach jest piasek, a ja nie zawsze jestem w domu żeby to od razu sprzątnąć :(
i krew mnie zalewa jak pomyślę, że ten piasek na tych kocich łapkach, pasożyty i w ogóle :evil:
zastanawiam się nad kupnem jakiejś skutecznej wycieraczki wewnętrznej, która będzie dobrze zbierała piasek, brud i wodę
macie jakieś sprawdzone pomysły w tej kwestii?
Ostatnio edytowano Pon lis 29, 2010 23:30 przez Jaskółka, łącznie edytowano 1 raz

Jaskółka

Od: Nie lis 22, 2009 13:38

Post » Pon lis 29, 2010 15:49 Re: piasek się nosi-przedpokój mały i ciasny w bloku-WYCIERACZKA

Kuweta kryta, wtedy kotuś wyrzuca piasek tylko na jedną stronę.
Zachęcam do zakupów w zooplusie przez zielony banerek na blogu - zooplus coś przekazuje na nasze podopieczne kocie bidy. http://domowepiwniczne.blogspot.com/

kalewala

Od: Śro cze 29, 2005 13:55

Post » Pon lis 29, 2010 16:19 Re: piasek się nosi-przedpokój mały i ciasny w bloku-WYCIERACZKA

A jak postawisz krytą kuwetę wejściem do ściany to nie będzie z rozpędu wyskakiwał i wynosił żwiru, a jeszcze jak zainstalujesz wycieraczkę - taką zwykłą plastikową z wysokim "włosiem" to z całą pewnością nie będzie się roznosić.
U mnie to zdało egzamin, aczkolwiek , po pojawieniu się mojej szczunicy... wycieraczka musiała zniknać... i wszystko inne co ma nieszczęście być na podłodze... :)

seja

Od: Sob lis 29, 2008 6:23

Post » Pon lis 29, 2010 16:50 Re: piasek się nosi-przedpokój mały i ciasny w bloku-WYCIERACZKA

Ale to nie chodzi o żwirek (chyba)
tylko o przynoszony z zewnątrz piasek,którym zimą posypuje się chodniki i nie tylko.
[*] 7.03.1992-18.03.2004[']
Należało wdać się w awanturę. :(
Gdziekolwiek jesteś ...♥♥♥
KARINKA[*]15.06.2003-13.10.2008['] MACIUŚ[']5.05.2011 KUBUŚ[']26.07.2011 MRUŻKA[']27.03.2013
:cry: :cry: :cry:

NITKA/KARINKA

Od: Sob lut 21, 2009 8:41

Post » Pon lis 29, 2010 17:45 Re: piasek się nosi-przedpokój mały i ciasny w bloku-WYCIERACZKA

Najskuteczniej chyba zbieraja piach wycieraczki z sizalu-są ostre.Mam taką-kolorowa,ładna i naprawdę trwała!
ObrazekObrazekObrazek
Tylko przyjaciele słyszą Twój krzyk , gdy milczysz i widzą łzy, gdy się śmiejesz
"Boże , chroń mnie od fałszywych przyjaciół -z wrogami sobie poradzę"

kropkaXL

Od: Wto sie 12, 2008 14:18

Post » Pon lis 29, 2010 18:04 Re: piasek się nosi-przedpokój mały i ciasny w bloku-WYCIERACZKA

Nie istnieje 100% skuteczny sposób :( Ja zamiatam korytarz klatki schodowej tym samym wykonując za friko robotę, którą powinna wykonywać sprzątaczka, której za to placą. Wolę to, niż syf w mieszkaniu. Można próbować owijać wycieraczkę wilgotnym ręcznikiem jak przy remontach, ale wtedy trzeba codziennie plukać i pilnować, żeby faktycznie byla wilgotna.

felin

Od: Wto sty 06, 2009 0:04

Post » Pon lis 29, 2010 23:25 Re: piasek się nosi-przedpokój mały i ciasny w bloku-WYCIERACZKA

faktycznie :) chodzi mi o ten piasek przynoszony na butach przez ludzi (koci żwirek w domu to norma-wycieraczka przed kuwetą sporo pomogła, ale moje łobuzy aż tak nie roznoszą żwirku)

ostatnio u fryzjera kobietki rozmawiały o jakiejś wycieraczce, która dobrze zatrzymuje brud i wilgoć, ale nie pamiętam nazwy
tylko znając moje koty, to pewnie na takiej wycieraczce najlepiej by im się leżało, np. gdy czekają na mnie aż wyjdę z kąpieli, a drzwi wejściowe i te od łazienki mam naprawdę blisko siebie i nie da się ominąć naniesionego piasku :( a bieganie kilka razy dziennie ze zmiotką to kiepska sprawa, ale chyba to najlepszy sposób

Jaskółka

Post » Wto lis 30, 2010 0:41 Re: WYCIERACZKA zatrzymująca piasek przynoszony na butach

Nie musi być kilka razy dziennie - raz na dwa, trzy dni wystarczy. To znaczy, o ile nie mieszkasz na parterze, gdzie wszyscy dygają kolo Twoich drzwi. Ja akurat żyję sobie na ostatnim piętrze i na końcu korytarza, więc nie jest najgorzej. Najwięcej piasku wnosi się podczas deszczy, a nie zimą.
Kibel też mam przy drzwiach wejściowych i raz dziennie przedpokój zamieść muszę. Zwlaszcza, że żwirek z kuwety też tam jakimś cudem "dolatuje" :twisted:

felin

Post » Sob gru 04, 2010 16:54 Re: WYCIERACZKA zatrzymująca piasek przynoszony na butach

no wystarczy że mój mężczyzna wyjdzie rano i już mam pełno piasku, bo on nosi traperki zimą :evil:
czyli przy każdym jego wejściu i wyjściu jest pełno piachu, a są jeszcze inne osoby w domu :(

Jaskółka

Post » Sob gru 04, 2010 17:08 Re: WYCIERACZKA zatrzymująca piasek przynoszony na butach

Ja też. I przed wejściem do bloku otrzepuję porządnie buty o ścianę.

felin