Dziwne kichanie;(

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie lis 28, 2010 19:45 Dziwne kichanie;(

Witam Drogich Forumowiczów, jestem tu nowa. Mam na imię Kasia i jestem szczęśliwą posiadaczką rocznej kotki Balbiny od od tygodnia. Świetny portal, naprawdę, będę tu od dziś zaglądała dość często, ponieważ uwielbiam mojego kotka i zależy mi na tym, aby było mu u mnie jak najlepiej...
Zwracam się do Was z prośbą i jakiekolwiek rady, podpowiedzi.....odnośnie martwiącego mnie zachowania mojego zwierzątka. Zauważyłam, że co wieczór jest taki moment, że siada i zaczyna kichać (inaczej tego nie umiem nazwać)...a może kaszleć.....Ma wtedy taką poważną minkę i nie reaguje na nic, tylko patrzy mi się prosto w oczy jakby chciała powiedzieć "Nie mogę teraz nic zrobić,ale zaraz przejdzie";( i przechodzi po około pół minuty i jak gdyby nigdy nic wraca do zabawy, czy jakiejkolwiek innej czanności i wygląda na zdrowiutką.
Jak pierwszy raz się tak zachowała to przeraziłam się....bo to był pierwszy wieczór jak była ze mną. Pomyślałam sobie, że może źle ją nakarmiłam albo zrobiłam jej jakąś krzywdę nieświadomie;(
Napiszcie coś proszę, czy spotkaliście się z takimi objawami u kota.

brazowooka22

Od: Nie lis 28, 2010 18:20

Post » Nie lis 28, 2010 19:53 Re: Dziwne kichanie;(

A to zachowanie jest raz dziennie, o tej samej mniej więcej porze?
Warto by to z czymś powiązać - np. używaniem przez Ciebie jakiegoś dezodorantu, jakąś codzienną czynnością.
Może masz możliwość spytania się poprzedniego właściciela albo opiekuna kotki (jeśli taki jest) czy u niego też tak było?

Blue

Od: Pt lut 08, 2002 19:26

Post » Nie lis 28, 2010 20:19 Re: Dziwne kichanie;(

Kicha na sucho, czy z noska wylatują glutki? Jeśli tak, są wodniste, czy gęste? Czy kicha w pozycji siedzącej, czy z głową wysuniętą do przodu, albo wręcz opartą o podłogę?
Czy wiąże się to z aktywnością ruchową?
I czy kotka jest szczepiona?

Bazyliszkowa

Od: Wto sty 31, 2006 15:47

Post » Pon lis 29, 2010 11:33 Re: Dziwne kichanie;(

Blue pisze:A to zachowanie jest raz dziennie, o tej samej mniej więcej porze?
Warto by to z czymś powiązać - np. używaniem przez Ciebie jakiegoś dezodorantu, jakąś codzienną czynnością.
Może masz możliwość spytania się poprzedniego właściciela albo opiekuna kotki (jeśli taki jest) czy u niego też tak było?

Ja zauważyłam, że tak kicha raz dziennie. Co do konkretnej godziny to nie sprawdziłam, ale raczej wieczorem. Choć wczoraj w ogóle tego nie zauważyłam. Z tym dezodorantem to, Blue, dało mi do myślenia, dziękuję, będę zwracać na to większą uwagę teraz.
Odnośnie poprzedniego właściciela to opieka nad tym kotkiem miała inną formę niż moja. Tam była na wsi i raczej spędzała czas na podwórku bawiąc się z innymi kotami, nie była obserwowana jak u mnie, więc myślę, że to zbyteczne zapytać się jak się zachowywała tam.

brazowooka22

Post » Pon lis 29, 2010 11:37 Re: Dziwne kichanie;(

Bazyliszkowa pisze:Kicha na sucho, czy z noska wylatują glutki? Jeśli tak, są wodniste, czy gęste? Czy kicha w pozycji siedzącej, czy z głową wysuniętą do przodu, albo wręcz opartą o podłogę?
Czy wiąże się to z aktywnością ruchową?
I czy kotka jest szczepiona?

Kicha na sucho, nie zauważyłam, aby jakaś wydzielina jej się wydostawała z noska. Pozycja kichania jest siedząca, a główka rzeczywiście wysunięta do przodu.
Czy wiąże się to z aktywnością ruchową, to raczej nie, ma jej mało od kiedy jest u mnie. U poprzedniego właściciela biegała po podwórku, a u mnie ewentualnie bawi się piłeczką czy czymkolwiek co jej sprawia radość u mnie w mieszkaniu.
Kotka nie jest szczepiona.

brazowooka22

Post » Pon lis 29, 2010 11:46 Re: Dziwne kichanie;(

A jest odrobaczona?

Najlepiej, żeby kotkę zobaczył wet. Może to początek jakiejś infekcji. Jeśli jednak nic złego się nie dzieje, odrobaczyć, a niedługo potem zaszczepić (ale nie jednocześnie).

Bazyliszkowa

Post » Pon lis 29, 2010 11:49 Re: Dziwne kichanie;(

Nie jest odrobaczona, tamci właściciele nie dbają o koty w inny sposób niż taki, że je karmią...

brazowooka22

Post » Pon lis 29, 2010 11:50 Re: Dziwne kichanie;(

Ile kosztuje takie odrobaczenie?

brazowooka22

Post » Pon lis 29, 2010 11:56 Re: Dziwne kichanie;(

brazowooka22 pisze:Nie jest odrobaczona, tamci właściciele nie dbają o koty w inny sposób niż taki, że je karmią...

To tym bardziej kotce przydałby się przegląd u weta - taka inwestycja w zdrowie kota jest na początek konieczna.
Cena odrobaczenia jest rózna w zależnosci od preparatu - jego rodzaj i dawkę musi ustalić wet, dawka zbyt mała jest nieskuteczna, zbyt duża może być niebezpieczna.

Bazyliszkowa

Post » Pon lis 29, 2010 11:59 Re: Dziwne kichanie;(

aha, czyli wizyta u weterynarza jest konieczna...Dziękuję:*

brazowooka22

Post » Pon lis 29, 2010 12:01 Re: Dziwne kichanie;(

Wet wetowi nie równy. Zajrzyj do działu "Weci polecani" i poszukaj dobrego weta niedaleko od ciebie.

Bazyliszkowa

Post » Pon lis 29, 2010 12:02 Re: Dziwne kichanie;(

Właśnie to robię:)

brazowooka22

Post » Pon lis 29, 2010 12:14 Re: Dziwne kichanie;(

Dziewczyny mają rację-takie właśnie suche kichanie jest często spowodowane zarobaczeniem- zwłaszcza, jak piszesz, poprzedni "właściciele" niezbyt o kotkę dbali. Przyda się maleństwu porządny przegląd u weta.
W zamyśleniu majestat mają niedościgły
Wielkich sfinksów, co w głębi pustyni zastygły,
Jakby w wieczny zapadły sen odrętwiający.

Norku

Od: Wto cze 01, 2010 15:25

Post » Pon lis 29, 2010 17:59 Re: Dziwne kichanie;(

Dziś znowu to miało miejsce, pół godzinki temu. Przyjrzałam kotce się dokładnie. Jak kicha to ma główkę wysuniętą do przodu i trzyma ją tak nisko, że brodą dotyka podłoża.Mówicie, że to jeden z objawów zarobaczenia? Jakie są jeszcze typowe objawy, które świadczą o zarobaczeniu?

brazowooka22

Post » Pon lis 29, 2010 18:09 Re: Dziwne kichanie;(

I nie martw się brązowooka - odrobaczanie nie jest drogie - przeciętnie ok. kilkanaście zeta :)
Obrazek Obrazek

shira3

Od: Śro mar 11, 2009 21:51

[następna]