Piękny czarny Promyk...trutka...walczymy-prosimy o kciuki

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro lis 24, 2010 14:37 Re: Piękny czarny Promyk...krwotok...trutka-prosimy o kciuki :(

Secret, masz rację - krople Bacha dobre są.
A może te ziołowe tabletki uspokajające, które dałam z transporterem?
Majencjo, a witaminę K wskazane jeszcze podać?

O lekkiego i krótko działającego ogłupiacza spytaj Iwonko.
I może na razie niech Twój mąż Promyka z partyzanta obserwuje?
Bo z tego co pisałaś, to i TŻ się rozemocjonował mocno radością Promysia :wink:

Podziwiam, jak szeregowy poseł ogrywa opozycję Obrazek
STOP HEJT! Nikt nie jest anonimowy w sieci.

Erin

Od: Pt cze 22, 2007 8:43

Post » Śro lis 24, 2010 14:47 Re: Piękny czarny Promyk...krwotok...trutka-prosimy o kciuki :(

Feliwaya już mu w pokoju włączyłam :D
krople bacha to gdzie się kupuje i jak podaje?

Męża trzymam z dala od Promysia-uwiąże go na łańcuchu do kaloryfera :mrgreen: męża-nie Promysia :)

Promyś dostal przeciwzapalny rano-dowiem się jeszcze co można mu jeszcze dołożyć no i kiedy ma mieć następny zastrzyk najlepiej by było pojutrze aby jutro miał spokoj,bez wożenia.
tego ziołowego to trochę się boję chyba że zje rozkruszony-bo promysiowi suchego nie wolno-tylko mięciutkie mokre i paszteciki.

zapytam o łagodny uspokajacz choć Promyś już tyle dostał-przecież nawet sam sobie wyjął wenflon-to chyba już nie chce więcej :)
Obrazek ..... oraz.... DT Smarti na facebook'u! -w l.2010-2013 ponad 130 kotów w DS, od 2014 zawieszony z powodu "zmęczenia materiału" :)

Czaruniu['],Pusiuniu['],Carlisiu['],Puniu['],Diegusiu['],Smartuniu['],Mileczko[']...
...Wasza śmierć nie jest dla nas żadnym powodem abyśmy przestali Was kochać...

smarti

Od: Wto lip 27, 2010 13:17

Post » Śro lis 24, 2010 14:51 Re: Piękny czarny Promyk...krwotok...trutka-prosimy o kciuki :(

To w takim razie ziołowych nie ma sensu.
Feliway jak najbardziej wskazany :ok:
Krople Bacha robi Ryśka, ale nie mieszka w Warszawie.
Może ktoś miałby na zbyciu - zaraz wątek założę.
Jeśli mogą coś podać lekkiego, niech podają.
Jeśli nie - to jakoś Promysia sama uspokoisz, masz wprawę.
A męża nie przywiązuj, bo Cię oskarży o przemoc w rodzinie :wink:
I faktycznie, lepiej by było, gdyby jutro mógł być w domku.

Erin

Post » Śro lis 24, 2010 14:52 Re: Piękny czarny Promyk...krwotok...trutka-prosimy o kciuki :(

Wg mnie raz dobę jeszcze przez 48 godzin , zbyt długie podawanie i wcześniejsze uspokajanie coby mniej się ruszał może wywołać problemy w drugą stronę. czyli zatorowość
Najlepiej sprawdźcie nazwę trutki i tam zawsze jest podany na ulotce czas rozkładu preparatu albo zadzwońcie na podany tam nr telefonu ośrodka toksykologicznego to Wam dokładnie powiedzą ile trwa zagrożenie. Ja wam podaję dane jakie mamy u ludziów. I ostrożnie z lekami przeciwazpalnymi !! mają wpływ równiez na krzepliwość!!!! A po co go dostał???
Obrazek

majencja

Od: Wto lis 04, 2008 23:17

Post » Śro lis 24, 2010 14:55 Re: Piękny czarny Promyk...krwotok...trutka-prosimy o kciuki :(

:1luvu: Tylko tak, bo mi sie lekko zaczyna robic.
Krople Bacha mozna kupic tez w aptece, jak chodzi o te "zwykle" i nie specjalnie mieszane. A jak to sa te dla ludzi, to w wodzie rozpuszczone traca alkohol, albo pokropione na reke i dac kotu zlizac jak sie ulotni. Te zwierzece u nas idze w zooologicznym tez kupic. Sa tez w kuleczkach maciupenkich, tak ze mozna do pysia bokiem na dziaslo polozyc.

SecretFire

Od: Sob sie 30, 2008 15:29

Post » Śro lis 24, 2010 14:56 Re: Piękny czarny Promyk...krwotok...trutka-prosimy o kciuki :(

Majencjo, trutka którą wyłożono u nie na osiedlu nazywa się Murin forte.
Zaraz sprawdzę w informacjach, czy jest coś na temat okresu rozkładu.

A tu link do wątku, w którym pytam o krople Bacha:
viewtopic.php?f=8&t=120547

Erin

Post » Śro lis 24, 2010 14:58 Re: Piękny czarny Promyk...krwotok...trutka-prosimy o kciuki :(

Znalazłam coś takiego:

Odtrutka: witamina K, doustnie lub w formie zastrzyku (domięśniowo lub dożylnie). Ponieważ jest to produkt antykoagulacyjny nie zaleca się stosowania żadnych środków wstrzymujących krzepnięcie krwi.
W przypadku, kiedy wymagana jest inna pomoc medyczna niż ujęta w wyżej wymienionych ostrzeżeniach, należy skontaktować się z najbliższym Ośrodkiem Toksykologicznym.

Tylko u Promysia trzeba było zahamowac krwotoki, bo nie było innej rady.

Erin

Post » Śro lis 24, 2010 15:03 Re: Piękny czarny Promyk...krwotok...trutka-prosimy o kciuki :(

Dogrzebałam się
macie dokłądnie postepowanie przy tej trutce :mrgreen:
Leczenie:
Wit. K1 s.c! bo i.m. – krwiak, i.v. – szok anafilaktyczny. W następne dni podąć wit. doustnie z karmą bogatą w tłuszcze – zwiększa to biodostępność to powinno poprawić czas protrombinowy w ciągu 20-60min. Następnie wit. K podaje się przez 15-30 dni 1-2x na dzień. Jeśli to możliwe stosuje się transfuzje świeżej krwi z wit. K. Wskazane podawanie PPSB, wit. B12, rutynę i aminokwasy. Środki pobudzające oddychanie i krążenie, tlen, antybiotyki stosuje się aż do resorbowania krwiaków. Zwierzęta trzymać tak by nie doznawały żadnych urazów. W ciągu 1h sprowokować wymioty, 4h płukanie żołądka, potem leczyć. Nie stosować: poch. Fenotiazyny, glikokotykosterydow, sulfonamidów, aspiryny, aminofiliny i furosrmidu.

sc- znaczy podskórnie
PPSB - koncentrat protrombiny
Obrazek

majencja

Od: Wto lis 04, 2008 23:17

Post » Śro lis 24, 2010 15:06 Re: Piękny czarny Promyk...krwotok...trutka-prosimy o kciuki :(

Potwierdzam ze środkami przeciwzapalnymi - rąbią płytki w dół dość ostro - wiem bo sama mam z tym problem. Jeśli już trzeba coś podać to prędzej steryd ale w sumie nie wiem czy teraz jest coś konieczne do podania. I nie przesadzałabym też z różnymi "wspomagaczami" , jeszcze nie teraz - trzeba dać organizmowi czas bo można nadmiarem też zaszkodzić.
I chyba bym go zostawiła w klinice jednak - paradoksalnie im mniej się teraz ciszy (mruczy) tym lepiej - szybciej ranki się zabliźnią w krtani. A jeśli w domu to bym do niego nie wchodziła za często. Pamiętajcie też, że stres jest związany nie tylko ze złymi doświadczeniami ale i z dobrymi - na zawał może zejść osoba, na którą spadło nieszczęście ale tez osoba która wygrała milion w totka.
Fundacja Tabby - Burasy i Spółka
https://www.facebook.com/BurasySp/

Mjeczysława Naczelnika Pszypatki
https://www.facebook.com/MjeczyslawNaczelnik/

tam jestem łapalna

Gibutkowa

Od: Pt wrz 04, 2009 17:23

Post » Śro lis 24, 2010 15:07 Re: Piękny czarny Promyk...krwotok...trutka-prosimy o kciuki :(

Majencjo :1luvu:
A w sprawie kropli skontaktowała się ze mną na PW Maryla :1luvu:
Wysyłam namiary Maryli do Iwonki.

Erin

Post » Śro lis 24, 2010 15:09 Re: Piękny czarny Promyk...krwotok...trutka-prosimy o kciuki :(

Uspokajacza za dużo na pewno nie jest dobrze.
Z kliniką też bym jeszcze zostawiła, chociaż z drugiej strony to też stres.
Już sama nie wiem.

Edit: Jeśli Promyk pojedzie do domu - to zaglądanie do niego na pewno nie zbyt często.
Ostatnio edytowano Śro lis 24, 2010 15:12 przez Erin, łącznie edytowano 2 razy

Erin

Post » Śro lis 24, 2010 15:11 Re: Piękny czarny Promyk...krwotok...trutka-prosimy o kciuki :(

Erin pisze:Uspokajacza za dużo na pewno nie jest dobrze.
Z kliniką też bym jeszcze zostawiła, chociaż z drugiej strony to też stres.
Już sama nie wiem.

Ale znany ;) Choć to tez kwestia obserwacji kota i tego jak się zachowuje. Mężowi Smarti powinna w każdym razie dać czasowy zakaz kontaktu z Promyczkiem pod groźbą ucięcia... :twisted:
Fundacja Tabby - Burasy i Spółka
https://www.facebook.com/BurasySp/

Mjeczysława Naczelnika Pszypatki
https://www.facebook.com/MjeczyslawNaczelnik/

tam jestem łapalna

Gibutkowa

Od: Pt wrz 04, 2009 17:23

Post » Śro lis 24, 2010 15:13 Re: Piękny czarny Promyk...krwotok...trutka-prosimy o kciuki :(

Gibutkowa pisze:Ale znany ;) Choć to tez kwestia obserwacji kota i tego jak się zachowuje. Mężowi Smarti powinna w każdym razie dać czasowy zakaz kontaktu z Promyczkiem pod groźbą ucięcia... :twisted:

Oj, nie przesadzajmy - przecież to było niezamierzone.
Żeby od razu okaleczać :roll: Nununu, Gibutkowa! :twisted: :wink:
A stres znany na pewno korzystniejszy niż nieznany.

Erin

Post » Śro lis 24, 2010 15:20 Re: Piękny czarny Promyk...krwotok...trutka-prosimy o kciuki :(

smarti pisze: Męża trzymam z dala od Promysia-uwiąże go na łańcuchu do kaloryfera :mrgreen: męża-nie Promysia :)

:ryk: no ba! - wiadomo... :ryk:
Uściskaj swojego Męża mocno ode mnie :D .
Meoniku ['] - tak bardzo kocham i tęsknię każdego dnia. Na zawsze jesteś w moim sercu, czekaj na mnie, przyjdę na pewno.

Marcelibu

Od: Nie sty 11, 2009 1:10

Post » Śro lis 24, 2010 15:23 Re: Piękny czarny Promyk...krwotok...trutka-prosimy o kciuki :(

Marcelibu pisze:Uściskaj swojego Męża mocno ode mnie :D .

To ode mnie jutro - żeby krzywdy nie zrobić :wink:
Następne chętne do uścisków - zapisywać się w kolejkę :wink:

Erin

[poprzednia][następna]