Krwawe łzy u kota! Badania lekarskie niemożliwe! Pomocy!

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto lis 23, 2010 23:30 Re: Krwawe łzy u kota! Badania lekarskie niemożliwe! Pomocy!

No fakt, napisalysmy to samo :)

Dodam, ze faktycznie ciagle lzawienie moze byc przyczyna stanow zapalnych w faldach pod oczami. My przeleczamy tobradexem, chociaz naprawde staramy sie do tego nie dopuszczac.
Obrazek

Conchita

Od: Pt wrz 03, 2010 7:44

Post » Wto lis 23, 2010 23:31 Re: Krwawe łzy u kota! Badania lekarskie niemożliwe! Pomocy!

Kotek niby jest typu Shirazi- tak tu w Egipcie nazywają pewną rasę kotów. Z prawdziwą rasą nie ma to oczywiście nic wspólnego, bo o rodowodach nikt tu nie słyszał, a koty są krzyżowane najczęściej w stylu: brat z siostrą, córka z ojcem itp. :(

Mam nadzieję, że kociakowi nic nie będzie, tylko martwi mnie to że ta wydzielina zakleja mu oczka. Mam drugiego, podobnego kota i tamtemu w kącikach oczu zbierają się takie kropelki-śpioszki i to wszystko.

basantieg

Od: Pon lis 22, 2010 16:09

Post » Wto lis 23, 2010 23:36 Re: Krwawe łzy u kota! Badania lekarskie niemożliwe! Pomocy!

Mozesz przemywac przegotowana woda, sola fizjologiczna, swietlikiem (lepiej niz rumiankiem), kota masz krotko, moze sie to unormowac sam z siebie. Moja tez sie czasem budzila z jednym okiem ;) i akurat z oczami jako takimi wiekszych problemow przez cale zycie nie miala, ze dwa razy lekki stan zapalny, pare dni na kropelkach i tyle.
recznie malowana ceramika na zamowienie:
http://www.facebook.com/album.php?aid=1357&id=1718874443&l=aa2b2f153d
ZAMÓW SOBIE KOTECKA... CZY CÓŚ

magyrato

Od: Nie sie 22, 2010 10:00

Post » Wto lis 23, 2010 23:49 Re: Krwawe łzy u kota! Badania lekarskie niemożliwe! Pomocy!

Niektorzy persiarze przemywaja oczy kotow Borasolem, ale ja za to nie recze, bo akurat nie probowalam.
Stosowalam Optex, teraz za rada weta sol fizjologiczna, a takze, jak pisze magyrato - wode przegotowana.
Obrazek

Conchita

Post » Wto lis 23, 2010 23:50 Re: Krwawe łzy u kota! Badania lekarskie niemożliwe! Pomocy!

No a te kropelki jakieś łagodne, to jakie to są? Na razie przemywam mu te oczka takim specjalnym płynem dla kotów. Fajnie by było gdyby wystarczyło :)

basantieg

Post » Śro lis 24, 2010 0:10 Re: Krwawe łzy u kota! Badania lekarskie niemożliwe! Pomocy!

Przemywaj dalej.
Ten Borasol guglalam - ma lekkie dzialanie antybakteryjne, po angielsku nazywa sie tak samo, mozesz sprobowac.
Moje rozne koty do oczu dostawaly tez: gentamycyne (antybiotyk), dicortineff (antybiotyk ze sterydem), tobradex ( antybiotyk ze sterydem, szerokie spektrum dzialania, bardzo skuteczny).
Obrazek

Conchita

Post » Śro lis 24, 2010 0:31 Re: Krwawe łzy u kota! Badania lekarskie niemożliwe! Pomocy!

Odradzam borasol do oczu..
można nim przemywać futerko pod oczami ale nie oczy..
Może bardzo podrażnić oczy..

Mój Nikuś - biały - na samym początku, jak do mnie tafił, miał problemy z oczami i właśnie użyłam raz borasolu do przemywania oczu :oops: - skończyło się na kroplach sterydowych i do teraz, co jakiś czas ma kłopoty z oczami.. :(
Opowieści o moich kociastych..
viewtopic.php?p=3620054#3620054

aamms

Od: Czw lut 17, 2005 15:56

Post » Śro lis 24, 2010 1:32 Re: Krwawe łzy u kota! Badania lekarskie niemożliwe! Pomocy!

Ja jeszcze dodam, ze u mojej kocicy istnial jakis zwiazek miedzy sliniankami a gruczolami lzowymi - jak czekala na jedzenie to wyraznie jej lzawily te slepia, do kapania wlącznie.
O ile chodzi tylko o usuniecie zaschnietych lez to woda powinna starczyc; mozesz tez kilka dni poprzemywac naparem ze swietlika lekarskiego (ang. eyebright, łac. Euphrasia), jesli jest jakis lekki stan zapalny to powinno pomoc.
recznie malowana ceramika na zamowienie:
http://www.facebook.com/album.php?aid=1357&id=1718874443&l=aa2b2f153d
ZAMÓW SOBIE KOTECKA... CZY CÓŚ

magyrato

Od: Nie sie 22, 2010 10:00

Post » Śro lis 24, 2010 9:32 Re: Krwawe łzy u kota! Badania lekarskie niemożliwe! Pomocy!

Dostałam odpowiedź od dr. Garncarza. Szczerze mówiąc nie sądziłam, że odpisze- a tu taka miła niespodzianka. Są jednak jeszcze na świecie wspaniali lekarze :)

"z opisu i wyglądu moge podejrzewać, że jest to wirusowa infekcja spojówek,
Proszę zatem załtwić krople do oczu Naclof (diclofenac) i Tobrex (tobramycini) i stosować je 2-3 x dz po 1 kropli do każdego oka przez 2-3 tygodnie. Kolejność tak jak napisałem i z odstępem 10 minut. Po kuracji prosze o info jak oczka wyglądają. "

basantieg

Post » Śro lis 24, 2010 9:59 Re: Krwawe łzy u kota! Badania lekarskie niemożliwe! Pomocy!

basantieg pisze:Dostałam odpowiedź od dr. Garncarza. Szczerze mówiąc nie sądziłam, że odpisze- a tu taka miła niespodzianka. Są jednak jeszcze na świecie wspaniali lekarze :)

"z opisu i wyglądu moge podejrzewać, że jest to wirusowa infekcja spojówek,
Proszę zatem załtwić krople do oczu Naclof (diclofenac) i Tobrex (tobramycini) i stosować je 2-3 x dz po 1 kropli do każdego oka przez 2-3 tygodnie. Kolejność tak jak napisałem i z odstępem 10 minut. Po kuracji prosze o info jak oczka wyglądają. "

wiedziałam, że odpisze.. :D
Opowieści o moich kociastych..
viewtopic.php?p=3620054#3620054

aamms

Od: Czw lut 17, 2005 15:56

Post » Śro lis 24, 2010 10:08 Re: Krwawe łzy u kota! Badania lekarskie niemożliwe! Pomocy!

Ja też wiedziałam. Miałam z nim trochę kontaktów i jest niezawodny, super człowiek :ok:

Anka

Od: Sob mar 08, 2003 21:23

Post » Śro lis 24, 2010 19:13 Re: Krwawe łzy u kota! Badania lekarskie niemożliwe! Pomocy!

Zawsze odpisuje :D jest świetny....
Oj, wpomniała mi się moja tymczasowa ślepinka Walerka :oops:
ObrazekObrazekObrazek

marija

Od: Czw gru 28, 2006 22:44

Post » Śro gru 01, 2010 17:33 Re: Krwawe łzy u kota! Badania lekarskie niemożliwe! Pomocy!

Mojemu kociakowi Pan dr pomogl i nie wzial za to ani grosza. Trafnie go zdjagnozowal na podstawie zdjec i opisu. Dlatego uwazam, ze jest super :) Tylko on odpisal mi z okolo 10 wetow do jakich napisalam.

basantieg

Post » Śro gru 01, 2010 17:38 Re: Krwawe łzy u kota! Badania lekarskie niemożliwe! Pomocy!

marija pisze:"Bywasz piekącym jadem trollów na internetowym forum
Vivat Polonia Frustrata, Vivat Dąs, Psychopata,
Jam nieudacznik grafoman i śmieć..
Tylko tu możesz być Bogiem,
na wszystko podnosisz nogę i załatwiasz tę sprawy jak pies..."

No i tyle ode mnie, henryczku drogi. A właściwie od Grabaża :mrgreen:

Grabaż rulez! Zaraportowałam WSZYSTKIE 5 postów trolliszcza :twisted:
Obrazek
UWAGA - Angalia to IKA 6 (na FB Krystyna Kowalska) nie wysyłajcie kotów!!!
http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=117164

Zofia.Sasza

Od: Wto wrz 09, 2008 15:02

Post » Czw gru 02, 2010 12:05 Re: Krwawe łzy u kota! Badania lekarskie niemożliwe! Pomocy!

Gościu chyba tylko czycha, w którym wątku pojawi się nazwisko dr i zaraz biegnie nasmrodzić :evil: :evil: :evil:

A jak koteczek?pomagają te krople?
ObrazekObrazekObrazek

marija

Od: Czw gru 28, 2006 22:44

[poprzednia][następna]