» Wto lis 23, 2010 1:09
Re: Problem z wychowaniem kota
Oj, ciśnienie mi się podniosło! Człowieku, po Ci kot, który sprawia same problemy? Bo znajomi mają rasowce i w Twoim środowisku jest to dobrze widziane? To trzeba było przynajmniej zapoznać się z ogólnymi cechami ras, kot rosyjski, jako stara, dzika rasa, jest kotem bardziej niezależnym, żyje obok człowieka, koty tajskie muszą cały czas być przy swoich Dużych , są gadatliwe, trzeba z nimi rozmawiać, dopieszczać. Poza tym kicia jest jeszcze bardzo młoda, to zaledwie nastolatka. Ciekawe, czy dziecku też poświęcałbyś godz dziennie i wymagał, żeby było dobrze wychowane? Ja to już stara baba jestem, koty mam od zawsze, oczywiście koty do kochania , a nie na pokaz. Kot to jest kot, to zwierzę niezależne, ktoś tu już napisał, że pies ma pana, a kot ma personel,. Dobrze wytresowany pies pozwoli się pogłaskać największemu wrogowi, jeśli Pan mu każe , kot nie zrobi tego NIGDY. Nie oznacza to, że kotu należy pozwolić na wszystko, ale z pewnych zachowań po prostu sam wyrośnie, to tak jak z dzieckiem. A podejścia do sypialni, to po prostu nie rozumiem. To przecież największa przyjemność, jak rozmruczany kociak przytula się do szyi. A co do TŻ, to bynajmniej nie śpi na wycieraczce, tylko jak kładzie się spać, a ja jeszcze siedzę na miau, sprawdza, czy Misia jest w domu / bo nasza kotka - o zgrozo - jest wychodząca/ , twierdząc, że jak wszystkich nie ma w domu, to nie można spać.Misia jest kotką bardzo puszystą, z domieszką kota brytyjskiego i wiosną to naprawdę jest ekstremum, mimo czesania czasem trzy razy dziennie. Zaznaczam, że oboje pracujemy i to w bardzo różnych, czasem dziwnych godzinach, nie możemy czasu w pracy poświęcać na siedzenie przy kompie . Śmierć naszego ukochanego Kocura w ubiegłym roku /nowotwór/ odchorowaliśmy oboje. Więc może to o to chodzi - jeśli się kogoś kocha, obojętnie czy człowieka czy zwierzaka to bezwarunkowo! Może te koty, to nie Twoja bajka. Na koniec mała złośliwostka - jeśli przeszkadza Ci sierść, to kup sobie egipskiego Mau, wiesz, jaki to szpan?