SPIS KARM dla Kota

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon lis 22, 2010 16:00 Re: SPIS KARM dla Kota

Jakiś czas temu chciałam kotu zrobić dobrze Animondą Carny..nie pamiętam smaku. Pachniało cudnie. Troja zrobiła "pfffft" i obraziła się na miskę.
Tamiska, Sanabelle polecasz, czy raczej nie? Troja jest od wczoraj szczęśliwa jak gwizdek....
Los zwierząt jest dla mnie ważniejszy niż strach przed ośmieszeniem. Los zwierząt jest nierozerwalnie związany z losem człowieka. E. Zola

KaleidoStar

Od: Nie mar 21, 2010 14:00

Post » Pon lis 22, 2010 17:53 Re: SPIS KARM dla Kota

Z karm mokrych moja kotka uwielbia puszki Animondy Carny.Nie przepada za filetami Miamor(co usiłuję zmienić :evil: ).Z suchych je Orijena , kocha Royala Exigent dla wybrednych,zje też też Royala Sensitive ,gdy nie ma już nic innego skusi się na Purinę.Na ogół mieszam jej Orijena z jakąś zbożową karmą-ze zbożowych za dobre uważam RC, Sanabelle.Ważne ,żeby 3/4 porcji suchego to było Orijen
Obrazek

Dominka1

Od: Czw paź 07, 2010 0:50

Post » Wto lis 23, 2010 9:05 Re: SPIS KARM dla Kota

Sanabelle nie podoba mi się, bo ma na 2 i 3 miejscu kukurydzę i jęczmień czyli dużo zbóż. Etykiety muszą być robione tak, że produkty muszą być ustawione zgodnie z zawartością wagową w opisie składu. Sanabelle nie jest jakaś najgorsza, ale moim zdaniem na długą metę nie jest zbyt fajna.
Ostatnio edytowano Wto lis 23, 2010 9:47 przez tamiska, łącznie edytowano 1 raz

tamiska

Od: Nie lis 01, 2009 12:30

Post » Wto lis 23, 2010 9:37 Re: SPIS KARM dla Kota

Moje bardzo chętnie jedzą Applawsa i Sanabelle, ta druga słabsza, ale na zmianę z Applawsem może być. TOTW ma super skład, ale sierściuchy ledwo ledwo raczyły go jeść. Po Porta21 Sensible miały nie za ładne, zbyt miękkie qpale, więc więcej nie zamówię.
W sytuacjach kompletnego kryzysu finansowego ratuję się Puriną Sensitive. To już niższa półka, ale z tych niższych jeszcze jako tako, sierść i qpale po tym w porządku, jedzą bardzo chętnie.

Anka

Od: Sob mar 08, 2003 21:23

Post » Wto lis 23, 2010 9:50 Re: SPIS KARM dla Kota

Fajna jest Fish4Cats dla kotów lubiących ryby (mój nie przepada):

ryby /łosoś, sledź, dorsz/ 71,5% , ziemniaki 21%, pulpa buraczana 2,5%, drożdże browarnicze 2,5%,

Zero zbóż praktycznie sama rybka :)

tamiska

Post » Wto lis 23, 2010 9:59 Re: SPIS KARM dla Kota

a po co ziemniaki dla kota?

J.D.

Od: Nie maja 23, 2010 13:24

Post » Wto lis 23, 2010 10:00 Re: SPIS KARM dla Kota

A mogą tak jeść ryby cały czas w takich ilościach? Moje szkraby uwielbiają ryby...
"Ryba jest bohaterem kolejnego błędnego stereotypu na temat żywienia kotów. Owszem, koty chętnie ją jedzą i od czasu do czasu nawet powinny ją dostawać. Pamiętać jednak należy, aby nie przesadzać z ilością i częstotliwością podawania kotu tego pokarmu. Ma to związek z tym, że ryby zawierają składniki, których lepiej, żeby kot nie miał dostarczanych w nadmiarze. Zawierają między innymi tiaminazę, która niszczy tiaminę. Natomiast niedobór tiaminy w organizmie kota może nieodwracalnie uszkodzić mózg i cały układ nerwowy, a także spowodować drgawki. Szkodliwe działanie tiaminazy możemy zlikwidować poprzez ugotowanie ryby (gotowanie niszczy ten składnik). Jednak ilość składników mineralnych, które znajdują się w mięsie ryb może przyczynić się do powstania kryształów i kamieni moczowych (składniki mineralne wytrącają się bowiem w moczu). Jeśli chcemy karmić kota rybą, podawajmy ją najwyżej 2-3 razy w tygodniu w niewielkiej ilości."

MissTake2

Od: Pt lis 19, 2010 13:50

Post » Wto lis 23, 2010 10:59 Re: SPIS KARM dla Kota

no właśnie... gdyby nie ta ryba (boję się że w nadmiarze może zaszkodzić) to bym przeszła na rybnego Orijena.
Dziś przyjdzie paczka rybnej Acany, starczy na jakieś 3 tygodnie, potem się będę zastawiać co dalej ;)

Chyba że ktoś usunie moje wątpliwości co do szkodliwości "diety rybnej" u kota (gdzie podstawą jest np. suchy Orijen).

Od ok. pół roku jesteśmy (5 kotów) na suchym Sanabelle Kitten, kociaki (2) rosną dobrze (jedna 8-mc waży 3,5kg), dorosłe (3) nie tyją, utrzymują właściwą masę. Przypadkowo wszystkim pięciu dobrze Sanabelle służy 8) Ale już zmieniamy na coś lepszego, bo zaczyna się kotom nudzić.
♪♫♬ ♪

*anika*

Od: Pon mar 28, 2005 20:15

Post » Wto lis 23, 2010 11:16 Re: SPIS KARM dla Kota

Co do ryb są różne teorie. Jedni mówią, że są złe z tych względów co piszesz inni mówią, że to nie ma takiego znaczenia.

Szkodliwe działanie tiaminazy możemy zlikwidować poprzez ugotowanie ryby (gotowanie niszczy ten składnik

Karmy suche są ekstrudowane i dzieje się to w takiej temperaturze, że tiaminaza na pewno ulega rozkładowi. Skąd wiem? Sama ekstruzję chrupek kukurydzianych przeprowadzałam 8)

Co do tych składników mineralnych to nie jestem taka pewna. Ryb nie można wrzucać do jednego wora. W zależności od pochodzenia ryby, tego co jadła i gdzie żyła, a przede wszystkim od gatunku zależy jakość i skład mięsa rybiego.

Moim zdaniem pojawienie się kamieni nerkowych to w dużej mierze rosyjska ruletka i nie jestem przekonana, co do tych składników mineralnych.

Producenci karmy z rybą na pewno znają ogólnoświatowy problem kotów z kamieniami i karmy są bilansowane w ten sposób aby nie miały zbyt dużo minerałów. Wszystkie karmy...

Ryby jest tam 71% czyli dieta nie składa się z samej ryby.

Mi się wydaje, że ryby mają więcej zalet niż wad. Są lekkostrawne, mają mało kalorii, zawierają cenne kwasy tłuszczowe.

Co do ziemniaków to są one bardziej przyswajalnym źródłem węglowodanów niż zboża i są bardziej lekkostrawne.

Co prawda koty tego nie potrzebują, ale jak już ktoś karmi suchą to lepiej wybrać ziemniaki niż pszenicę, jęczmień, soję i kukurydzę skupione w jednej karmie.

Obciążają one układ pokarmowy kota, fermentują, powodują wzdęcia i z wielkim trudem przechodzą przez futrzaki. Dodatkowo kotom bardzo ciężko jest uzyskać ze zbóż węglowodany w ich krótkim układzie pokarmowym.

tamiska

Post » Wto lis 23, 2010 11:42 Re: SPIS KARM dla Kota

Ależ ta karma jest droga 8O 60zł za 1,5kg 8O

MissTake2

Post » Wto lis 23, 2010 15:40 Re: SPIS KARM dla Kota

Niestety zwykle tak jest, że karma z rybą jest droższa niż zwykła, a karma z dużą ilością mięsa jest o wiele droższa od karmy z małą, ponieważ mięso jest znacznie droższe od zboża. Na kilogram suchej karmy trzeba zużyć min. 4-5 kg świeżego mięsa, aby to mięso rzeczywiście miało duży udział w karmie. Jeśli chodzi o rybie mięso to producenci o wiele więcej sobie liczą, bo tego mięsa potrzeba jeszcze więcej ponieważ zawiera dużo wody (po odparowaniu mięso znacznie traci masę), a ryby (łosoś, dorsz) są znacznie droższe od kurczaka, indyka itd.

Jedyne, co jest pocieszające i co sama sprawdziłam na początku naszej drogi z małym Lucjanem to to iż tych karm, które mają duży udział mięsa można podawać o wiele mniej i kot jest najedzony.

Jak Lucek u nas się pojawił dając się nabrać na reklamę kupiłam RC baby... Nasz kot jadł jadł i ciągle płakał o więcej, kupy śmierdziały nieziemsko. W końcu dokładnie przyjrzałam się etykietce i składowi i nie byłam zbyt zadowolona z tego co zobaczyłam. Przerzuciłam Lucka na Acanę i co się okazało? Ta sama ilość karmy wystarczyła mi na 2 miesiące, a nie jak wcześniej w porywach na miesiąc. Kotek chodził najedzony, sierść się poprawiła. Później ewoluowaliśmy do Applawsa i jeszcze mniej schodziło i już nie słuchałam błagalnych miauków, a kot bynajmniej nie wygląda na głodzonego, a dziennie zjada dwie kobiece garstki karmy.

Poza tym ja uważam iż my jako właściciele inwestujemy w przyszłość kupując drogą karmę, bo się nie oszukujmy, że coś co kosztuje 30 zł za 15 kg nie może być dobre i mieć 80% mięsa, a później na starość być może nasze koty nie będą cierpiały z powodu nerek, żołądka itd.

Ewentualnie jak kogoś na prawdę nie stać to można mieszać karmę za 60 zł za 1,5 kg z karmą z trochę niższej półki tak aby karmy o lepszym składzie było więcej.

Takie jest moje zdanie.

To jest nasza odpowiedzialność dać kotu to dzięki czemu zapewnimy mu zdrowie nie tylko teraz, ale także w przyszłości (a w szczególności w przeszłości), bo później odezwie się na starość to czym kot był karmiony wszystkie lata.

Polecam dietę BARF dla kociaków zawsze i wszędzie, tylko przede wszystkim z rozsądkiem i po dokładnym przestudiowania zasad i suplementacji owej diety, jednak jeśli ktoś z jakiś powodów nie może to mniejszym złem są karmy z jak najmniejszą ilością węglowodanów, zamiast zbóż ziemniaki, a przede wszystkim z jak największą ilością mięsa.

tamiska

Post » Wto lis 23, 2010 16:30 Re: SPIS KARM dla Kota

jasne jasne, ale te karmy typu Applawsa kosztują tyle samo co RC, w przeciwieństwie do tej z rybami, która jest 2 razy droższa od nich (zależy od ilości w opakowaniu, ale znalazłam tylko 1,5kg, nie ma większych - a jak kupujesz 15kg Applawsa to wychodzi 20zł/kg) :)
Moim zdaniem przesadzasz, RC jest karmą premium i to ciągle bardzo poważaną. Moje koty ją jedzą, ale jedzą też dużo mokrej karmy z dużą zawartością mięsa, więc trudno mi ocenić samo RC, natomiast wiem, że są koty na karmach całkowicie wegetariańskich i wyglądają na zdrowe i szczęśliwe.

MissTake2

Post » Wto lis 23, 2010 17:01 Re: SPIS KARM dla Kota

To jak, Sanabelle nie jest dobrą karmą?[bo właśnie nabyłam :|].Jaka karma bez zbóż i ziemniaków i duuuuuuuuuuużo mięsa,super na kamienie,kłaczki i w ogóle taka extra ?No i dobrze byłoby żeby footra ją jadły :mrgreen: No i jeszcze jedno-ja mam spore stadko-19szt. :kotek: Podsumowując-CO POLECACIE???

J.D.

Od: Nie maja 23, 2010 13:24

Post » Wto lis 23, 2010 17:22 Re: SPIS KARM dla Kota

Troja od niedzieli na Sanabelle i.. zadowolona chyba jest póki co, ale dzis rano qpa niefajna. Smierdziała upiornie i nieco rzadka. Ale może to mieć związek z kradzieżą zupy pomidorowej wczoraj :/ Pól miski wsiorbała, zanim przyuważyłam....
Los zwierząt jest dla mnie ważniejszy niż strach przed ośmieszeniem. Los zwierząt jest nierozerwalnie związany z losem człowieka. E. Zola

KaleidoStar

Od: Nie mar 21, 2010 14:00

Post » Wto lis 23, 2010 18:06 Re: SPIS KARM dla Kota

Ja wiem, że po to jest forum, żeby pytać, ale już było pełno karm poleconych, no J.D. - to nie jest takie trudne wejść na stronę jakiegoś sklepu zoologicznego i poczytać składy różnych karm :P Z takich, co nie mają ani zbóż, ani ziemniaków, to chyba nie ma suchych... Spróbuj taką z ziemniakami - Orijen, Acana, Applaws...
Tak w ogóle, to zapach kupy chyba nie świadczy o tym, czy karma jest zdrowa? :P

MissTake2

[poprzednia][następna]