Karma Waltham, seria Perfect Fit

Kocie pogawędki

Moderator: Estraven

Post » Czw wrz 13, 2007 15:46

taki skład saszetek dla aktywnych podają na stonie internetowej:

PERFECT FIT™ ACTIVE TO KOMPLETNA KARMA DLA AKTYWNYCH KOTÓW WSZYSTKICH RAS.

Składniki
Odwodnione białko drobiowe (min. 24% kurczaka)
Mączka z glutenu kukurydzianego
Mąka kukurydziana

Tłuszcz zwierzęcy
Białko ryżowe
Kukurydza

Mączka sojowa
Odwodnione białko wieprzowe
Ryż
Hydrolizowane białka zwierzęce
Wysłodki buraczane
Chlorek wapnia
Drożdże
Odwodnione białka zwierzęce
Chlorek potasu
Mąka z nagietka
Zawiera najlepsze naturalne źródła witaminy B, żelaza i luteiny.

trochę zbyt mocno wegetariańska jak na tę cenę...

Dodatki
Zawiera przeciwutleniacze i środki konserwujące (dodatki zatwierdzone przez UE)

8O
Obrazek

Fri

Od: Śro sty 25, 2006 17:02

Post » Wto lis 06, 2007 11:09

a tak przy okazji wegetariańskich.... SPOTKALIŚCIE SIĘ Z CZYMŚ TAKIM??
8O 8O 8O
http://www.greenplanet.pl/index.php/cPath/26_107

Ciekawam Waszego zdania.... :wink:
Ostatnio edytowano Wto lis 06, 2007 12:18 przez nika73, łącznie edytowano 1 raz
Sonia Rysia Dzitka
Obrazek Obrazek Obrazek

nika73

Od: Wto paź 16, 2007 11:41

Post » Wto lis 06, 2007 11:23

karma wegetariańska dla kotów? A czy kot zgodziłby się być wegeterianinem? Oczywiście gdyby mógł się wypowiedzieć. NIe sądzę.
Obrazek

kate78

Od: Pon cze 25, 2007 7:48

Post » Wto lis 06, 2007 11:27

kate78 pisze:karma wegetariańska dla kotów? A czy kot zgodziłby się być wegeterianinem? Oczywiście gdyby mógł się wypowiedzieć. NIe sądzę.

IMHO - pozbawianie mięsożercy mięsa to szczyt egoizmu, taka osoba powinna mieć kota... ale pluszowego.
Obrazek

Ayane

Od: Pon lis 27, 2006 20:14

Post » Pt paź 08, 2010 13:58 Re: Karma Waltham, seria Perfect Fit

Ron_0945 pisze:Kupiłem mojej kotce rasy ragdoll 2 saszetki i jedną paczkę suchego pokarmu marki Waltham, seria Perfect fit.

Saszetki = 14%mięsa.

Sucha karma = 12% mięsa.

sucha karma ma raczej 21%

Fifi0406

Od: Pon paź 04, 2010 13:16

Post » Sob lis 20, 2010 18:20 Re: Karma Waltham, seria Perfect Fit

Wszystko ma dwie strony... Mam trzy koty: dwa dachowce i ragdoll'a. Pierwszą kotkę karmiłam różnie... naczytałam się potem jakie to karmy "tanie" są niezdrowe. Do tego doszła alergia na wiskasa - zaczęła nadmiernie gubić sierść. Pomyślałam, że dość tego, przerzucam się na Royal Canin. I przez pewien czas nic się nie zmieniło, ale byłam pewna, że ta karma jest lepsza i tak powinno być. Ale kotka rosła. Stan sierści pogarszał się. Weterynarz mówił, że niektóre koty, po prostu tak mają. Aż tu nagle, w najgorszym z możliwych momentów... krew w kale... panika. Nie wiadomo było co się dzieje. Weterynarz nic nie znalazł. Powiedział, że to najprawdopodobniej uczulenie na zawarte w saszetkach konserwanty. Więc odstawiłam. Kotkę karmiłam tylko karmą suchą Royal Canin. Pojawiła się kolejny kociak i on czuł się dobrze. Więc przestałam nadmiernie się przejmować. Wtedy pojawił się w pełni zdrowy, rasowy, piękny kociak ragdoll. Bardzo chętnie jadła Royal Canin, dużo przytyła. Minęły trzy miesiące i historia się powtarza - zaczyna się od częstej biegunki. Kotek był ospały i bardzo tył. Postanowiłam zapomnieć wszystko co słyszałam i znów dać kotom karmę, po której nie miałam problemów - perfect fit. Wiem, że to ponoć chłam.... ale.... i co robić?? Na tej karmie kotki są wesołe, żywe i zdrowe. Mają mnóstwo energii i chęci do życia. Biegunka zniknęła a krew się nie pojawia. Weterynarz mówi, że nigdy nie spotkał się z problemami z karmą royal canin, ale skoro tak jest to lepiej karmić tym po czym lepiej się czują. Ktoś coś z tego rozumie? Jak to jest, że chciałam dla nich jak najlepiej... a wyszło jak zawsze:(

ajlin

Od: Wto lut 02, 2010 20:14

Post » Sob lis 20, 2010 18:31 Re: Karma Waltham, seria Perfect Fit

a Royal Canin to też 'chłam' tylko droższy, skład podobny do perfect fit, w części karm kukurydza na pierwszym miejscu ;)
Gdyby można było skrzyżować człowieka z kotem, skorzystałby na tym człowiek, a stracił kot.

Aniołek_

Od: Pon sie 14, 2006 17:28

Post » Sob lis 20, 2010 18:43 Re: Karma Waltham, seria Perfect Fit

ajlin pisze:Postanowiłam zapomnieć wszystko co słyszałam i znów dać kotom karmę, po której nie miałam problemów - perfect fit. Wiem, że to ponoć chłam.... ale.... i co robić??

to bardzo proste, mój Watsonie ;)
kot to żywy organizm, każdy ma prawo reagować inaczej. Niektóre koty mają sraczkę po Bozicie (skądinąd karma wartościowa i polecana), niektóre po Animondzie Carny (j.w.), niektóre po RC (także j.w.), itd. itp.

znajdź dobrą karmę, która kotom służy i tyle... niestety pozostaje Ci metoda prób i błędów...

a demonizowanie na forum włóknika w kociej karmie zaczyna mnie doprowadzać do trzepotania macicy
Georg ['] Klemens ['] Miriam [']

Georg-inia

Od: Czw lut 02, 2006 12:13

[poprzednia]