Kocurek nie chce jeść

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob lis 20, 2010 11:46 Kocurek nie chce jeść

Od kilku dni mam dość poważny problem z kotkiem - znajdą. Przygarnęłam go z ulicy jakieś 3 tygodnie temu. Początkowo jadł bardzo chętnie, wręcz rzucał się na jedzenie. Niestety miał biegunkę, która utrzymywała się przez 2 tygodnie - weterynarz dwukrotnie go odrobaczał, zapisał też 2 rodzaje tabletek - pierwsze brał przez tydzień, kiedy nie pomogły dostał drugie. Przeszedł też na Intestinal Royala. Początkowo było ok, ale od wtorku kotek prawie nic nie chce jeść. Martwię się o niego, bo jest bardzo chudy - w tej chwili waży 1,9 kg, a ma około 4 miesięcy. Weterynarz powiedział, że pewnie wcześniejsze tabletki podrażniły jelita i dał mu 3 zastrzyki - no-spę i coś, co miało poprawić mu apetyt. Niestety, bez efektu. Kot nie chce jeść Royala, olewa też kocie przysmaki, nawet mleka nie pije już tak chętnie jak przedtem (ma specjalne mleko dla kotów). Nie wiem co z nim zrobić. Jednocześnie zachowuje się jakby szukał jedzenie - rzuca się np. na skórkę po obranym pomidorze, zagląda w talerz domowników. Miał ktoś może podobny problem?

Domina

Od: Sob lis 20, 2010 11:36

Post » Sob lis 20, 2010 11:49 Re: Kocurek nie chce jeść

w jakiej miejscowości mieszkasz?
potrzebny Wam inny weterynarz

dite

Od: Pt maja 14, 2010 18:19

Post » Sob lis 20, 2010 12:05 Re: Kocurek nie chce jeść

w Poznaniu. weterynarz był z polecenia ;/

Domina

Post » Sob lis 20, 2010 12:13 Re: Kocurek nie chce jeść

A czy masz pastę odkłaczającą? Możliwe, że kocurek jest po prostu zatkany kłaczkiem - pewnie po przyjściu do domu wylizywał się intensywnie. Jednak, jeśli sytuacja trwa już jakiś czas, poprosiłabym także o wykonanie badania krwi - morfologia i biochemia, a jeśli niewiele wyjaśnią, to USG brzucha. Przyczyn takie nie jedzenia może być bardzo wiele. A czy jest możliwość, że kot połknął coś niejadalnego?
Obrazek

ryśka

Od: Sob wrz 07, 2002 11:34

Post » Sob lis 20, 2010 12:22 Re: Kocurek nie chce jeść

jeśli chodzi o połknięcie - myślę, że raczej nie, on się rzuca na rzeczy które mają zapach, normalne przedmioty go nie interesują i ich nie podgryza. dzięki za pomysł z USG i badaniem krwi :)

Domina

Post » Sob lis 20, 2010 13:25 Re: Kocurek nie chce jeść

Jeśli on nie chce nic jeść, to musisz działać szybko - bo szybko straci siły :( Czy lekarz pooglądał wnętrze jego pyszczka - czy nie ma tam ranek, nadżerek, zapalenia dziąseł? Czy nie boli go gardło?
Czy kotek był odrobaczany?
Obrazek

ryśka

Od: Sob wrz 07, 2002 11:34

Post » Sob lis 20, 2010 13:28 Re: Kocurek nie chce jeść

ryśka pisze:Jeśli on nie chce nic jeść, to musisz działać szybko - bo szybko straci siły :( Czy lekarz pooglądał wnętrze jego pyszczka - czy nie ma tam ranek, nadżerek, zapalenia dziąseł? Czy nie boli go gardło?
Czy kotek był odrobaczany?

Domina pisze:Od kilku dni mam dość poważny problem z kotkiem - znajdą. Przygarnęłam go z ulicy jakieś 3 tygodnie temu. Początkowo jadł bardzo chętnie, wręcz rzucał się na jedzenie. Niestety miał biegunkę, która utrzymywała się przez 2 tygodnie - weterynarz dwukrotnie go odrobaczał, zapisał też 2 rodzaje tabletek - pierwsze brał przez tydzień, kiedy nie pomogły dostał drugie. Przeszedł też na Intestinal Royala. Początkowo było ok, ale od wtorku kotek prawie nic nie chce jeść. Martwię się o niego, bo jest bardzo chudy - w tej chwili waży 1,9 kg, a ma około 4 miesięcy. Weterynarz powiedział, że pewnie wcześniejsze tabletki podrażniły jelita i dał mu 3 zastrzyki - no-spę i coś, co miało poprawić mu apetyt. Niestety, bez efektu. Kot nie chce jeść Royala, olewa też kocie przysmaki, nawet mleka nie pije już tak chętnie jak przedtem (ma specjalne mleko dla kotów). Nie wiem co z nim zrobić. Jednocześnie zachowuje się jakby szukał jedzenie - rzuca się np. na skórkę po obranym pomidorze, zagląda w talerz domowników. Miał ktoś może podobny problem?

MaybeXX

Od: Pon sie 13, 2007 17:18

Post » Sob lis 20, 2010 18:26 Re: Kocurek nie chce jeść

na miau jest podforum weci polecani, poszukaj dobrego lekarza z Poznania i pójdź do Niego z kotem jak najszybciej, to jest bardzo groźny objaw, zdrowy kot = kot z apetytem

dite

Od: Pt maja 14, 2010 18:19

Post » Pon lis 22, 2010 0:40 Re: Kocurek nie chce jeść

podłączę się pod temat, w sobotę wzięliśmy ze schroniska małą kotkę (ok. 3 miesięczną) aby nasz obecny już 2,5 letni kocur miał towarzystwo gdy nie ma nikogo w domciu ;) kotka do schroniska trafiła 3 dni wcześniej, została odrobaczona, kotka niestety w sobotę wymiotowała 3 razy, więc w niedzielę znów pojechaliśmy do schroniska w celu wizyty u weterynarza, pani doktor podała jej no-spe i coś osłonowego, powiedziała, że wymioty mogą być spowodowane odrobaczeniem, jednak problem polega na tym, że kotka nie chce jeść, trochę na siłę zjadła troszkę ugotowanej marchewki i troszkę suchej karmy, pije normalnie, dużo śpi ale też dużo się bawi do czego stymuluje ją nasz rezydent ;)

Czy ktoś ma sprawdzony sposób na przekonanie kotki do jedzenia? Oraz czy normalne jest zachowanie naszego starszego kotka, który gryzie i liże małą po nogach, po okolicy odbytu jak i również za kark? Poczytałem trochę forum, gdzie ktoś napisał, że mogą być to jakieś kłaczki w brzuchu...
Obrazek Obrazek
Monia, Kuba, Hania i Bilon

KubaTST

Od: Nie paź 19, 2008 18:41

Post » Wto lis 23, 2010 2:22 Re: Kocurek nie chce jeść

Polecam w Poznaniu lecznicę "Na Polance" obok galerii Malta. Co do jedzenia - u jednego i u drugiego kociaka problemy mogą być spowodowane odrobaczaniem / toksyny z martwych robali - kiedyś nieomal straciłam kota przez to / jak i zmianą środowiska i pożywienia. Mój Kocur na początku nie tykał kociego jedzenia, za to dałby się zabić za lekko śmierdzącą kiełbaskę. W jednym i drugim przypadku ważne jest, aby zwierzaki piły, odwodnienie jest bardzo niebezpieczne.

izka53

Od: Śro wrz 29, 2010 13:54

Post » Śro lis 24, 2010 22:26 Re: Kocurek nie chce jeść

kociak znowu je :) i wszystko wydaje się być w porządku. nie ma biegunki, ma straaaaaaszny apetyt i bardzo dużo energii. Kuba, mam nadzieję, że w przypadku Waszego kota to również sprawa przejściowa.

dziękuję wszystkim za pomoc.

Domina