S.K.Niekochane XV - dołujące totalne przepełnienie :(

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt lis 19, 2010 23:47 Re: S.K.Niekochane XV - dołujące totalne przepełnienie :(

Z tym autobusem to fajny pomysł, ale nie wiem, czy wolno...
A może dało by się zostawić kilka sztuk gdzieś w poczekalniach u lekarzy? Ma ktoś jakiś zaprzyjaźnionych?
Bo czasem siedzi się i nudzi w kolejce, może ktoś akurat po "zwierzpospolitą" sięgnie zamiast po taką np Galę zeszłoroczną?

Ronnie

Od: Sob lis 28, 2009 14:36

Post » Sob lis 20, 2010 2:35 Re: S.K.Niekochane XV - dołujące totalne przepełnienie :(

Moja propozycja artykułu, chyba mieści się w limicie ;)

Kot w domu a dziecko

Jednym z przesądów na temat kotów jest ten, według którego kot nie powinien przebywać w domu, w którym mieszka ciężarna czy noworodek.
Ofiarami zabobonów pada ciągle wiele kotów, które lądują na ulicach i w schroniskach z powodu ciąży opiekunki. Niestety - niektórzy lekarze i położne podsycają ten zabobon, mimo braku dowodów na to, że domowy kot stanowi zagrożenie dla malucha.
Najczęściej podnoszonym „argumentem” jest toksoplazmoza.
Warto wiedzieć, że jest to przede wszystkim choroba brudnych rąk, którą najłatwiej zarazić się nie od kota, a przez zjedzenie surowego mięsa. Zakażonych jest jedynie 10% kociej populacji i są to głównie koty wychodzące i karmione surowym mięsem, prawdopodobieństwo zarażenia się od niewychodzącego kota jest znikome. Wystarczy zatem zachowanie podstawowych zasad higieny i unikanie kontaktu z kocim kałem (np czyszczenie kuwety w rękawiczkach), by nie musieć obawiać się zakażenia.
Co, jeżeli przyjdzie na świat dziecko w domu, w którym mieszka kot lub koty?

Obserwowanie rodzącej się przyjaźni dziecka i kota może być wspaniałym doświadczeniem, należy tylko pamiętać o kilku podstawowych zasadach
Sytuacja będzie trochę trudniejsza dla kota, który był do tej pory „jedynakiem”, niż dla kotów przyzwyczajonych do życia w parze czy w większej gromadzie – „jedynak” zdaje sobie sprawę z tego, że przestaje być w centrum uwagi, poświęca się mu mniej czasu. Należy zadbać o to, by nie poczuł się odrzucony i niekochany - trzeba i jego czasem pogłaskać, przytulić. Trzeba dać kotu szansę na poznanie nowego domownika – nie izolować na siłę noworodka, pozwolić kotu podejść do niego, obwąchać. Oczywiście przez pierwsze dni należy uważnie pilnować kota i obserwować jego reakcje.
Co z domami, w których mieszka kilkulatek?
Kot nie może być prezentem dla dziecka czy chwilową zachcianką. Rodzic musi być świadomy tego, że będzie ponosił za kota odpowiedzialność, będzie musiał go utrzymywać, karmić, zadbać o jego leczenie,regularne odrobaczanie i szczepienie. Trzeba zadać sobie pytania: czy jesteśmy przygotowani na wydatki? Czy możemy zapewnić zwierzęciu opiekę na czas wyjazdów? Czy jesteśmy świadomi tego, że adoptując kota podejmujemy zobowiązanie na kilkanaście lat?
Warto upewnić się, że dziecko nie jest uczulone na kocią sierść. Można na przykład wybrać się na parę godzin w odwiedziny do kogoś, kto ma u siebie kilka kotów bądź do schroniska. Jeżeli wizyta minie bez przykrych niespodzianek ( kichanie czy wysypka) najprawdopodobniej nie musimy obawiać się alergii.
Jeżeli jesteśmy zdecydowani na adopcję, powinniśmy dokładnie rozważyć wybór przyszłego pupila. Wiele osób kieruje się nieprawdziwym przesądem, że „kota należy brać małego, bo inaczej się nie przyzwyczai/nie wychowa”. Małe dziecko i mały kotek wcale nie są dobrą kombinacją - zarówno jedno, jak i drugie może nie mieć w zabawie wyczucia, a opinie o „wychowaniu” kociaków można włożyć między bajki. Lepiej pomyśleć o spokojnym i łagodnym, zrównoważonym dorosłym kocie, już po sterylizacji. Koty w wieku 1-2 lat mają już ukształtowany charakter. Są bardziej przewidywalne, ułożone, delikatniejsze w zabawie i sprawiają mniej problemów niż małe kocię.
Trzeba pamiętać, że relacje dziecka z kotem zależą w dużej mierze od samego dziecka, jego delikatności i podejścia do pupila. Od początku trzeba uczulać malucha na to, że ma do czynienia z czującą istotą, która niekoniecznie musi mieć ochotę na zabawę w każdym momencie. Nie można pozwalać na męczenie zwierzęcia i karać kota za to, że broni się przed brutalnym czy niedelikatnym zachowaniem.
Obrazek Obrazek Obrazek]Obrazek

Liwia_

Od: Pon wrz 03, 2007 20:01

Post » Sob lis 20, 2010 7:46 Re: S.K.Niekochane XV - dołujące totalne przepełnienie :(

Rany, ile wieści!!! Mnie w pracy niestety nie działa miau, więc podczytuję hurtowo, w weekend - a tyle się dzieje!!!
W podziwieniu jestem za pomagajki na każdy sposób - inwencje, gazetki, kuraki......;)
Marzę o chwili, kiedy i ja będę mogła więcej pomagać :( ( czas/kaska)

A tak to pozdrawiają póki co moje futra, a to: rude Rycho-Pycho, szylkrecio-trikolorka Sznurka-Gburka, krówkowy Fiołek-Bołek i tymczasikowa trikolorka wiecznie zasmarkana: Polcik-Molcik tudzież Polek-Głupolek jak mówią niektórzy (patrz: Siriwan ) :mrgreen:
Też mam inwencję, a co! - ja się nawet nie pokażę na akcji, ponieważ rozkłada mnie właśnie jakaś grypka................................ :evil: :evil: :evil:

Obrazek

Musicie mi uwierzyć na słowo, że na tym zdjęciu SĄ 4 koty :D
Obrazek

Kot też człowiek

Mishila

Od: Śro kwi 14, 2010 16:50

Post » Sob lis 20, 2010 9:55 Re: S.K.Niekochane XV - dołujące totalne przepełnienie :(

Mishila pisze:
Obrazek

Musicie mi uwierzyć na słowo, że na tym zdjęciu SĄ 4 koty :D

No co Ty myślisz, że liczyć nie umiemy? Gdzie niby jest ten 4? :evil:

Co do rozkładania gazetek w autobusach to Mała1 wie co i jak.

TŻ ma w tym tygodniu rozmowę w sprawie pracy. Bo obecnie umowę ma tylko do końca roku. Jeżeli przejdzie to dostanie na następne 3 lata i wtedy się ja też przeprowadzam do Katowic w czerwcu jak dziecko skończy gimnazjum :D

Pozdrowienia od Miszy :kotek: - kotka gaduły i marudy jak go nazywa ostatnio TŻ :roll:
19.11.10 - Tosia (*) - kocie dziecko, któremu los dał tak mało czasu
26.08.11 - Czikita (*) moja pierwsza kocia miłość - przyszła, zabrała moje serce i odeszła tak szybko
14.12.12 - Felciu (*) zawsze będziesz z nami
26.04.14 - Papaja (*) najsłodsza strachliwa królewna, takiej już nie będzie
31.07.17 - Rudolf (*) moja najukochańsza kocia pierdoła

AgaPap

Od: Pt sie 31, 2007 6:49

Post » Sob lis 20, 2010 10:30 Re: S.K.Niekochane XV - dołujące totalne przepełnienie :(

8O o co chodzi
KOT JEST DOMOWY NA TYLE NA ILE MU TO ODPOWIADA
Obrazek
SPRZĄTAM I WYPRZEDAJE
Kupię stare widokówki Katowic

bettysolo

Od: Wto kwi 25, 2006 21:43

Post » Sob lis 20, 2010 19:21 Re: S.K.Niekochane XV - dołujące totalne przepełnienie :(

Dzisiaj praktycznie z miejsca wyadoptowaliśmy (ta... wyadoptowaliśmy, tak jakbym ja miał w tym jakiś większy udział :P) 4 maluchy. Najpierw poszedł wystraszony czarnuszek, który myślałem prawdę mówiąc że nie pójdzie wcale albo pójdzie ostatni (no bo kto by chciał takiego zwykłego czarnego strachulca? - choć cudny był, miałem go chwilę na rękach), potem poszły dwa małe biało-bure smutne (i to do wspólnego domu), a potem mały bury puchaty z totalnym adhd. ;-)
Na "drugi ogień" poszły Druzylla i Fiona. Druzylla znalazła dom (choć nie wiem czy to tymczas czy na stałe), a Fiona - nie wiem, wychodziłem przed końcem akcji...
Mała na pewno napisze coś więcej. ;-)
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek
---
Każdy ma takiego kota, na jakiego sobie zasłużył. ;-)

siriwan

Od: Wto sty 08, 2008 16:33

Post » Sob lis 20, 2010 19:37 Re: S.K.Niekochane XV - dołujące totalne przepełnienie :(

To super, mam nadzieję, że będą to najlepsze domy na świecie :ok:
19.11.10 - Tosia (*) - kocie dziecko, któremu los dał tak mało czasu
26.08.11 - Czikita (*) moja pierwsza kocia miłość - przyszła, zabrała moje serce i odeszła tak szybko
14.12.12 - Felciu (*) zawsze będziesz z nami
26.04.14 - Papaja (*) najsłodsza strachliwa królewna, takiej już nie będzie
31.07.17 - Rudolf (*) moja najukochańsza kocia pierdoła

AgaPap

Od: Pt sie 31, 2007 6:49

Post » Sob lis 20, 2010 19:45 Re: S.K.Niekochane XV - dołujące totalne przepełnienie :(

wspaniale, że znalazły się domki :) :) trzymam kciuki za Maluszki i Druzyllę kochaną Godzillę :)
mam nadzieję, że Fionce też się poszczęści

paulinaelzbieta

Od: Nie kwi 11, 2010 15:52

Post » Sob lis 20, 2010 19:57 Re: S.K.Niekochane XV - dołujące totalne przepełnienie :(

Jestem bardzo ciekawa co z Fionką. :)

My z Korciaczkami z kolei robiłyśmy dzisiaj za "rozdawczynie" gazetek. Moim zdaniem pomysł ze "Zwierzpospolitą" był "strzałem w 10" - widziałyśmy, że ludzie czytają. ;) Bardzo ciekawa jestem, jakie to przyniesie efekty.

Mała - miałam przypomnieć o identyfikatorach. ;)

Ronnie

Od: Sob lis 28, 2009 14:36

Post » Sob lis 20, 2010 20:03 Re: S.K.Niekochane XV - dołujące totalne przepełnienie :(

bettysolo-a co Ty masz takie wielkie oczy? :lol:
Mishila-nie kłam tam są trzy koty...i już
swoją drogą ,,zazdraszczam,, , moje maupy nigdy w zyciu tak nie spały
ale cóż, jak siriwan ma w podpisie-każdy ma takie koty na jakie zasłużył :|

a teraz po kolei

...w schronisku....

do domku wczoraj pojechała ostatnia czarna dziewczynka, dwa nowe burasiatka( nawet nie zdążyłam fotnąć) i czarna mama dwóch chłopaków Jagódka-zamieszkała wyobrażcie sobie u naszej Kli :mrgreen:
dziś rano natomiast domek znalazł przy mnie Rafael-fajny domek, chcieli malucha, ale namówiłam na Rafaelka :wink: -trzymajmy kciuki ,żeby to był Ten Dom

ze złych wieśći-bo nie ma tak dobrze, że są same dobre
rudziaszek z bandy rudego kiepsko, antybiotyki nie przynoszą efektów, je, ale oczy ma masakryczne :|
i bardzo kiepsko chyba jest z czarną Kicią, schudła bardzo, nie chce jeść :( , bardzo mi się nie podoba

u kotów z interwencji poprawa, biegunki mijają, jeszcze spory problem z nimi ma tylko bury Maluszek
antybiotyk i dobre żarełko chyba pomagają

no i są oczywiście nowe koty :|
acha, mała czarnuszka znaleziona została śpiąca w kołdrze na regale

...a na akcji.....

-rano pojechały nasze dwa biało-bure smutaski i znalazły chyba bardzo dobry dom :D , razem
dom wprawdzie wział chłopaczka niby na tymczas z wersją ,że być może oba zostaną
i juz zadzwonili ,że zostają :piwa:
dom miał kilkanaście lat kota
trzymajmy za smutaski kciuki :ok:

- pojechał tez synek Jagódki-i ten zamieszkał na wełnowcu z jednym juz wykastrowanym kocurkiem
trzymajmy za dogadanie się kociastych :ok:

- bury puchaty chłopak znalazł cudny dom , który tez niedawno stracił kotkę ze względu na niewydolność nerek. Dom zakochał się w nim maksymalnie, bo maluch ma totalne adhd i od razu stwierdzili ,że to ich kot.Okna,balkon już osiatkowane :ok:

potem z nikłą nadzieją ,że znajdą dom przyjechały Druzylka i Fiona

-Fiona pojechała do super domku , w którym mieszkaja juz dwa rudzielce-teraz trzymakmy kciuki za dogadanie się kociastych :ok:

-a Druzylla pojechała trochę na próbę do domku w którym Pani domu ciutek boi sie kotów, Pan domu natomiast jest bardzo za. Wszystko w łapkach Druzylki-godzilki
Musi przekonać Panią domu, ktora jutro ją dopiero pozna ( ale o niej już wie )
ŁAczy je coś, Druzylla ma jaskrę/zaćmę na oczkach, jej Pani tez ma podobne problemy ze wzrokiem-może to znak :ok:
Tu kciuki chyba najbardziej potrzebne

Gazetki bardzo się wszytkim podobają- to był strzał w dziesiątkę :ok:
Psiarze popiszą swoje artykuły, może się ją rozbuduje na większą
myslą wszyscy nad kolportażem na duuzą skalę :ok:

jesli chodzi o autobusy, to tam są gazetki, które są rozdawane i tam mamy dla nas miejsca na artykuł co tydzień
ale to ogólne gazetki, nie prozwierzęce
Co miesiąc potrzebny nam jakiś tekst, albo ogłoszenie ,żeby posłać
Zorganizował nam to TŻ AgaPap
wiec teksty jak najbardziej potrzebne
nie można innych gazetek w autobusach zostawiać

kociaste dziekuja wszystkim za udział w akcji,
Lidce tez za mięska i dary, Ewie za puszeczki
i jednej Pani , która nas czyta i tez dołozyła sie do żarełka, gazetek, do niekochanych
i adoptowała fundacyjnego kociaka, od mamy , która urodziła je w oponie
Ja osobiście tez wszystkim ,,TENKS,,

Liwia-dzieki za artykuł-wiem ,że kompletnie nie masz czasu

Mała1

Od: Wto wrz 12, 2006 8:56

Post » Sob lis 20, 2010 20:35 Re: S.K.Niekochane XV - dołujące totalne przepełnienie :(

Zdjęcia:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek
---
Każdy ma takiego kota, na jakiego sobie zasłużył. ;-)

siriwan

Od: Wto sty 08, 2008 16:33

Post » Sob lis 20, 2010 20:39 Re: S.K.Niekochane XV - dołujące totalne przepełnienie :(

Ale fajnie czytać o nowych domkach :P
Bardzo się cieszę.
Ciociu Kli - :piwa:
Obrazek

Te,które odeszły [*]
Fiona 12.01.2010.r. Borys 01.02.2010.r. Marusia 08.06.2011.r.
Aureliusz i Pyza 06.2011.r. Emiś 31.10.2011.r. Rudy 04.12.2011.r.
Kruszynka 04.04.2012.r. Maciuś 18.08.2012.r.Piękna 25.09.2012.r.

BOENA

Od: Czw lip 05, 2007 16:04

Post » Sob lis 20, 2010 20:54 Re: S.K.Niekochane XV - dołujące totalne przepełnienie :(

Parę fotek z dzisiejszej akcji w scc (Fiona i Druzylla)

(jutro będzie więcej, dzisiaj jakoś tak mało zrobiłam.... :oops:)

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

charm

Od: Nie paź 26, 2008 20:07

Post » Sob lis 20, 2010 21:24 Re: S.K.Niekochane XV - dołujące totalne przepełnienie :(

I bardzo spóźnione różne fotki ze schroniska...

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

charm

Post » Sob lis 20, 2010 21:24 Re: S.K.Niekochane XV - dołujące totalne przepełnienie :(

i ciąg dalszy fotek...

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek

A większa ilość zdjęć (przepraszam, ale nie wrzucę wszystkich na wątek :oops:) jest TUTAJ <-- klick

charm

[poprzednia][następna]