Trójka drombo i ona, pies i nowy mały duży :)

blaski i cienie życia z kotem

Moderator: Estraven

Post » Pt lis 19, 2010 11:09 Re: Trójka drombo i ona - wyszycie cewki? jeszcze nie!!walczymy!

zaczęłam mu dawać cystaid, bo jakiś czas temu miał zaleconą przerwę. w osadzie była krew, która przysłaniała wszystko inne, czyli nabłonki itp. podobno słabo je jednak było widać, przez tę krew.
poczytam podane artykuły, może się czegoś ciekawego dowiem.. albo jeszcze bardziej mi zamotają w głowie.
a tymczasem, Kacper coraz chętniej chodzi i chyba lepiej się czuje, ale niestety Songo też się nim zaczął interesować :roll: Było też siuu i to duże, ale musiałam go włożyć do kuwety. sam nie był zainteresowany. dbam, żeby dostawał płyny co jakiś czas, więc może jeszcze dziś jakieś będzie i nie będzie czekał do jutra :roll:
Obrazek

Aktualnie - Kacper, Benuś, Songo, Myszka i pies Antonio!

catawba

Od: Czw kwi 26, 2007 9:28

Post » Pt lis 19, 2010 11:36 Re: Trójka drombo i ona - wyszycie cewki? jeszcze nie!!walczymy!

catawba pisze:zaczęłam mu dawać cystaid, bo jakiś czas temu miał zaleconą przerwę. w osadzie była krew, która przysłaniała wszystko inne, czyli nabłonki itp. podobno słabo je jednak było widać, przez tę krew.

I stąd się bierze białko w moczu.
A nie - z kurczaka...

A tak przy okazji - skoro jeszcze w poniedziałek w moczu była krew, dużo krwi - wetka nie widziała potrzeby podać np. cyklonaminę?
Ostatnio edytowano Pt lis 19, 2010 11:52 przez pixie65, łącznie edytowano 2 razy
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Od: Czw paź 20, 2005 9:53

Post » Pt lis 19, 2010 11:47 Re: Trójka drombo i ona - wyszycie cewki? jeszcze nie!!walczymy!

catawba pisze:
olamichalska pisze:mój jest wyszyty..
i 3 tyg zapchał się po 3,5 roku od wyszycia...

dzięki, że się odezwałaś.. Twój też się tak mocno zatykał? i czym się zatykał? bądź teraz zatkał? bo ja sama nie wiem z czym walczę, bo raczej już nie z kryształami.. :roll:
no i .. jak wrażenia / życie "po"?

Przepraszam, że dopiero teraz odpisuję i opisuję chorobę mojego Filipa.. ale mamy nawrót..
już piszę..
Jest wyszyty od 3,5 roku, zapychał się 2 razy przed wyszyciem, za drugim nie dało rady wcisnąć już rurki by wypłukać i była szybka decyzja o wyszyciu.. więc nie było wyjścia..
po wyszyciu dostaje cystaid bez przerwy i uropet..
niestety miesiąc temu znowu się przytkał - pojechaliśmy na płukanie pęcherza i było 3 tyg ok, w zeszły poniedz zauważyłam znowu że się napina i nie sika, do weta, antybiotyk, steryd i witc w zastrzyku..
trochę się poluzowało i sika, ale czasami jest tak że żeby do końca się wysikać pochodzi do tego z 10 razy.. nie jest dobrze.
Sika na podkłady higieniczne, bo jak nie może zrobić siusiu to wypina się gdzie popadnie..
często na podkładzie czuję w dotyku piasek, czasmi takie zbite kluski z piasku i nabłonka z pęcherza..
od wczoraj mocz zabarwiony krwią.. czasmi wysika się bez problemu bardzo obficie..
co dostaje..
2 x dziennie cystaid, steryd ludzki Metypred 1 mg, Prilben pół tabletki, wodę zakwaszoną wit c w płynie, co drugi dzień daję nospe..
Filip ma zdiagnozowane struwity - fosforany amonowo-magnezowe i komórki spichrzowe..
karma RC urinary hd i hills s/d
jeden wet proponuje operację - czyszczenie pęcherza, drugi każe trzymać na metypredzie 2 tyg.(minął 1 tydz.).
w przyszłym tyg mam zarezerwowany inny termin na konsultację u 3 weta.
mocznik 129, kreatynin 2,45 - wyniki z krwi pobrane przy płukani pęcherza..
dostaje tyle zakwaszaczy a piasku nie widać końca..
ma apetyt, pije sporo, bawi się..
czasami czuję że ma dreszcze, to siedzi na poduszce elektrycznej..
to wszystko - nie mam już pomysłu co dalej zrobić by było lepiej, liczę na wizytę za tydz.
Filuś ['] - moje Serce..
Obrazek

dolabra

Od: Pt wrz 04, 2009 20:13

Post » Pt lis 19, 2010 11:58 Re: Trójka drombo i ona - wyszycie cewki? jeszcze nie!!walczymy!

Dzień Dobry Haniu! :D

Mogę tylko potrzymać :ok: :ok: :ok:
Obrazek

maggia

Od: Sob gru 02, 2006 12:13

Post » Pt lis 19, 2010 16:20 Re: Trójka drombo i ona - wyszycie cewki? jeszcze nie!!walczymy!

pixie65 pisze:
catawba pisze:zaczęłam mu dawać cystaid, bo jakiś czas temu miał zaleconą przerwę. w osadzie była krew, która przysłaniała wszystko inne, czyli nabłonki itp. podobno słabo je jednak było widać, przez tę krew.

A nie - z kurczaka...

A tak przy okazji - skoro jeszcze w poniedziałek w moczu była krew, dużo krwi - wetka nie widziała potrzeby podać np. cyklonaminę?

przy poprzednim cewnikowaniu dały, teraz przy drugim nie... wyniki badania moczu poznałam przez telefon, ale nie wspominała o tym..
Obrazek

catawba

Post » Pt lis 19, 2010 16:30 Re: Trójka drombo i ona - wyszycie cewki? jeszcze nie!!walczymy!

olamichalska pisze:
catawba pisze:
olamichalska pisze:mój jest wyszyty..
i 3 tyg zapchał się po 3,5 roku od wyszycia...

dzięki, że się odezwałaś.. Twój też się tak mocno zatykał? i czym się zatykał? bądź teraz zatkał? bo ja sama nie wiem z czym walczę, bo raczej już nie z kryształami.. :roll:
no i .. jak wrażenia / życie "po"?

Przepraszam, że dopiero teraz odpisuję i opisuję chorobę mojego Filipa.. ale mamy nawrót..
już piszę..
Jest wyszyty od 3,5 roku, zapychał się 2 razy przed wyszyciem, za drugim nie dało rady wcisnąć już rurki by wypłukać i była szybka decyzja o wyszyciu.. więc nie było wyjścia..
po wyszyciu dostaje cystaid bez przerwy i uropet..
niestety miesiąc temu znowu się przytkał - pojechaliśmy na płukanie pęcherza i było 3 tyg ok, w zeszły poniedz zauważyłam znowu że się napina i nie sika, do weta, antybiotyk, steryd i witc w zastrzyku..
trochę się poluzowało i sika, ale czasami jest tak że żeby do końca się wysikać pochodzi do tego z 10 razy.. nie jest dobrze.
Sika na podkłady higieniczne, bo jak nie może zrobić siusiu to wypina się gdzie popadnie..
często na podkładzie czuję w dotyku piasek, czasmi takie zbite kluski z piasku i nabłonka z pęcherza..
od wczoraj mocz zabarwiony krwią.. czasmi wysika się bez problemu bardzo obficie..
co dostaje..
2 x dziennie cystaid, steryd ludzki Metypred 1 mg, Prilben pół tabletki, wodę zakwaszoną wit c w płynie, co drugi dzień daję nospe..
Filip ma zdiagnozowane struwity - fosforany amonowo-magnezowe i komórki spichrzowe..
karma RC urinary hd i hills s/d
jeden wet proponuje operację - czyszczenie pęcherza, drugi każe trzymać na metypredzie 2 tyg.(minął 1 tydz.).
w przyszłym tyg mam zarezerwowany inny termin na konsultację u 3 weta.
mocznik 129, kreatynin 2,45 - wyniki z krwi pobrane przy płukani pęcherza..
dostaje tyle zakwaszaczy a piasku nie widać końca..
ma apetyt, pije sporo, bawi się..
czasami czuję że ma dreszcze, to siedzi na poduszce elektrycznej..
to wszystko - nie mam już pomysłu co dalej zrobić by było lepiej, liczę na wizytę za tydz.

jejku Olu strasznie się to czyta.. czyli rozumiem, że też ma problem z piaskiem i faflunami? a jak często Filip sika? bo ja teraz mam wrażenie, że problemem Kacpra nie jest ph moczu i nie mam zamiaru go zakwaszać bez końca, a długość trzymania tego badziewia w pęcherzu.. jak trzyma to dobę, to nic dziwnego, że mu się tam tworzą różne dziwne rzeczy. Marzę o znalezieniu sposobu na ten piasek i fafluny.
trzymam za Was kciuki :ok: :ok: :ok: niech znajdzie się jakiś mądry wet.. :roll:
Obrazek

catawba

Post » Pt lis 19, 2010 16:31 Re: Trójka drombo i ona - wyszycie cewki? jeszcze nie!!walczymy!

maggia pisze:Dzień Dobry Haniu! :D

Mogę tylko potrzymać :ok: :ok: :ok:

dzięki Madziu :D trzymaj mocno! :)
Obrazek

catawba

Post » Pt lis 19, 2010 18:37 Re: Trójka drombo i ona - wyszycie cewki? jeszcze nie!!walczymy!

właśnie w tym rzecz, że sika często 4-5 razy dziennie
czasami do jednego pełnego wysikania podchodzi 10 razy, bo robi kropelkami
a czasami wysika się normalnie
dziś od rana mocz jest z krwią, a na każdym końcu jest kluska, taki zbity plastyczny fragment z piaskiem i nabłonkiem,
który potem twardnieje, wszystko widzę bo siusia na podkłady a ja za każdym razem lecę i macam..
jest piasek ewidentnie..
przeciska pewnie przez cewkę tą kluskę i ona rani mu wszystko i stąd krew.
jutro do weta, choć telefonicznie mówił by włączyć antybiotyk.
ale niestety nie mam nic w domu i pojedziemy..
dla mnie szokiem jest że po 2 tyg pojawił się znowu problem z sikaniem i w takiej ilości ten cholerny piasek..
czy niczym go nie można choćby zmniejszyć? ilość...
bo nie mam pojęcia co dalej..
Filuś ['] - moje Serce..
Obrazek

dolabra

Post » Pt lis 19, 2010 18:53 Re: Trójka drombo i ona - wyszycie cewki? jeszcze nie!!walczymy!

ja zupełnie nie wiem skąd ten piasek.. kiedy Kacper zatkał się po dłuższej przerwie w sierpniu, po płukaniu na jego futrze był właśnie taki drobniutki piaseczek. wtedy widziałam go pierwszy raz. szansę widzę jeszcze w tym posiewie, bo już nie wiem czy łączyć go ze struwitami, skoro ani w sierpniu nie było (były bardzo pojedyncze), ani teraz ich nie ma...
zawsze się łudziłam, że kot sikając często płucze te badziewia i nie ma czasu, żeby się tworzyły.. a jednak niekoniecznie :roll:

chwilowo się cieszę, bo było właśnie drugie dziś siuuuu i to poszedł tam sam! :D
Obrazek

catawba

Post » Pt lis 19, 2010 19:00 Re: Trójka drombo i ona - wyszycie cewki? jeszcze nie!!walczymy!

poczytaj sobie..
http://www.zwierzakowo.pl/artykul/choro ... -cz-2.html
u mojego były od początku wyczuwalne w moczu, po wyszyciu często sikał do góry
czyli w zamkniętej kuwecie obsikany był nawet dach..
było można wyczuć pod palcami,
ale teraz to jest naprawdę mnóstwo, od rana zebrałam już z 6 klusek z piaskiem
w samych miejscach gdzie sikał też czuć osad..
jest tego naprawdę dużo więcej..
i to mnie przeraża..
czy płukanie powoduje zwiększenie powstawania?
nie wiem..
ja się cieszę, gdy widzę że zrobił normalną ilość, choć mocz jest z krwią.
Filuś ['] - moje Serce..
Obrazek

dolabra

Post » Pt lis 19, 2010 19:02 Re: Trójka drombo i ona - wyszycie cewki? jeszcze nie!!walczymy!

catawba pisze:
pixie65 pisze:

A nie - z kurczaka...

przy poprzednim cewnikowaniu dały, teraz przy drugim nie... wyniki badania moczu poznałam przez telefon, ale nie wspominała o tym..

Hania, to zagadaj z nimi, że zauważyłaś, że ostatnio dały, to może warto teraz też powtórzyć.
Co do białka w moczu, to skoro nerki są zdrowe tzn., że białko jest tam z innej przyczyny, chociażby z powodu stanu zapalnego pęcherza. Ten kurczak nie ma tu nic do rzeczy.
A jeśli chcesz sprawdzić, czy dieta mokro-mięsna działa, to musiałabyś zaryzykować i przestawić na nią Kacperka w 100%, bo mokry kurczak raz na kilka dni, a poza tym suchy hills, to chyba nie to, o co w niej chodzi.
:ok:
Obrazek

wania71

Od: Pt maja 19, 2006 17:17

Post » Pt lis 19, 2010 19:33 Re: Trójka drombo i ona - wyszycie cewki? jeszcze nie!!walczymy!

wania71 pisze:
catawba pisze:przy poprzednim cewnikowaniu dały, teraz przy drugim nie... wyniki badania moczu poznałam przez telefon, ale nie wspominała o tym..

Hania, to zagadaj z nimi, że zauważyłaś, że ostatnio dały, to może warto teraz też powtórzyć.
Co do białka w moczu, to skoro nerki są zdrowe tzn., że białko jest tam z innej przyczyny, chociażby z powodu stanu zapalnego pęcherza. Ten kurczak nie ma tu nic do rzeczy.
A jeśli chcesz sprawdzić, czy dieta mokro-mięsna działa, to musiałabyś zaryzykować i przestawić na nią Kacperka w 100%, bo mokry kurczak raz na kilka dni, a poza tym suchy hills, to chyba nie to, o co w niej chodzi.
:ok:

suchej teraz w ogóle mu nie daję. mam dla niego mokrą Trovetu, która fajnie się miesza z wodą i póki co chętnie taką papkę je. no i kurczaka też dziś jadł. może nie tylko i wyłącznie mięso, ale sądzę, że ten dodatek kurczaka tu nie zaszkodzi... jeśli jest coś, co ma mniej białka niż kurczak to mogę ewentualnie zamienić..
ehh.. póki co i tak się cieszę, że siusia..

i jeszcze tak w ramach refleksji.. zwykle jak mu się pogarszało i go bolało to sikał w pozycji mocno pochylonej do przodu, a po zrobieniu siuuu wyskakiwał z kuwety niczym rakieta po czym zaraz się mył. a teraz... dziś go podpatrzyłam. wszedł do kuwety i pogrzebał, sikając siedział prosto, po czym powąchał i bardzo powoli wyszedł, przeszedł przez cały pokój i się spokojnie zaczął myć 8O jestem zdziwiona, bo nie dziwiłabym się, gdyby go bolało. po dwukrotnym cewnikowaniu spodziewałabym się raczej pomiaukiwania przy sikaniu, uciekania z kuwety.. a tu zupełnie inaczej.. ja już nic nie rozumiem. więc się cieszę, że jest drożny i byle tak pozostało ;)
Obrazek

catawba

Post » Pt lis 19, 2010 19:39 Re: Trójka drombo i ona - wyszycie cewki? jeszcze nie!!walczymy!

olamichalska pisze:poczytaj sobie..
http://www.zwierzakowo.pl/artykul/choro ... -cz-2.html
u mojego były od początku wyczuwalne w moczu, po wyszyciu często sikał do góry
czyli w zamkniętej kuwecie obsikany był nawet dach..
było można wyczuć pod palcami,
ale teraz to jest naprawdę mnóstwo, od rana zebrałam już z 6 klusek z piaskiem
w samych miejscach gdzie sikał też czuć osad..
jest tego naprawdę dużo więcej..
i to mnie przeraża..
czy płukanie powoduje zwiększenie powstawania?
nie wiem..
ja się cieszę, gdy widzę że zrobił normalną ilość, choć mocz jest z krwią.

ten artykuł już kilka razy czytałam przy różnych okazjach.. ale czekaj, bo nie rozumiem, co było wyczuwalne w moczu? struwity czy kluski z piaskiem? Kacper sika do żwirku, więc nie bardzo wiem co tam jest.. tyle, że jego siuśki są jakby bardziej "galaretowate" i nie bardzo chcą wyschnąć.. mam drewniany żwirek, a nawet po kilku godzinach, kiedy inne 'kulki' są suche, jego jest taka jakaś mokra. takie mam wrażenie przynajmniej..
ja liczę, że częstsze sikanie powoduje zmniejszenie złogów, że się wypłuczą niejako.. a może się łudzę..
Obrazek

catawba

Post » Pt lis 19, 2010 20:12 Re: Trójka drombo i ona - wyszycie cewki? jeszcze nie!!walczymy!

catawba pisze:suchej teraz w ogóle mu nie daję. mam dla niego mokrą Trovetu, która fajnie się miesza z wodą i póki co chętnie taką papkę je. no i kurczaka też dziś jadł. może nie tylko i wyłącznie mięso, ale sądzę, że ten dodatek kurczaka tu nie zaszkodzi... jeśli jest coś, co ma mniej białka niż kurczak to mogę ewentualnie zamienić..

To nie są bardzo duże różnice, ale skoro się upierasz :wink: , to znalazłam informacje, że podroby mają mało białka i mięso surowe zawiera mniej białka niż gotowane.
Obrazek

wania71

Od: Pt maja 19, 2006 17:17

Post » Pt lis 19, 2010 20:18 Re: Trójka drombo i ona - wyszycie cewki? jeszcze nie!!walczymy!

wania71 pisze:
catawba pisze:suchej teraz w ogóle mu nie daję. mam dla niego mokrą Trovetu, która fajnie się miesza z wodą i póki co chętnie taką papkę je. no i kurczaka też dziś jadł. może nie tylko i wyłącznie mięso, ale sądzę, że ten dodatek kurczaka tu nie zaszkodzi... jeśli jest coś, co ma mniej białka niż kurczak to mogę ewentualnie zamienić..

To nie są bardzo duże różnice, ale skoro się upierasz :wink: , to znalazłam informacje, że podroby mają mało białka i mięso surowe zawiera mniej białka niż gotowane.

dzięki ;)
Obrazek

catawba

[poprzednia][następna]