Mała Mri, maleńka, słodka ... potrzebna biopsja i operacja!

Koty i kotki do adopcji

Moderatorzy: Estraven, LimLim, Moderatorzy

Post » Sob lis 13, 2010 17:25 Mała Mri, maleńka, słodka ... potrzebna biopsja i operacja!

Mała Mri trafiła do mnie na początku czerwca. Miała paskudną ropną infekcję górnych dróg oddechowych, ciężki oddech, futro jak wycieraczka i wygląd niedożywionego kociaka przy przybliżonym wieku ok. 1 roku :strach: . W trakcie walki z infekcją doszło posikiwanie. Badanie krwi wykazało anemię (poważną, parametry w połowie normy) i podwyższone wskaźniki nerkowe. USG pokazało torbiel na 1 nerce i zniszczoną drugą. W zasadzie nie wiadomo było, za co się brać. Prawdopodobnie długotrwała infekcja uszkodziła nerki i nadal nie dawała się doleczyć. Tak było:

Obrazek Obrazek

Na szczęście kicia reagowała na leki - anemia stopniowo ustąpiła, krew jest w normie. Mocznik i kreatynina, prze zachowanej diecie i regularnie podawanych lekach również trzymają się normie. Infekcja do końca nie ustąpiła, ale w porównaniu za zaflukaniem jakie było, jest ogromna poprawa. Oddech jest lżejszy, nie świszczący. Kotka utyła, nabrała kondycji i chęci do zabawy.
Trafiła do mnie jako tymczaska. Bardzo chciałbym znaleźć jej DS, który będzie kontynuował leczenie, bez wad, jakie niesie pobyt w DT. Rotacja kotów powoduje stres i niesie ryzyko złapania infekcji - ostatnio 3 z 5 kotów przeszły wirusówkę żołądkową. O dziwo, nie Mała Mri, w domu zwana Gołąbką. Tym, niemniej lepiej dla niej byłoby mieć domek o bardziej stabilnym trybie życia.
Mri jest uroczym kotkiem. Wygląda jak kociątko. Futerka zrobiło się jedwabiste, gęste i nabrał kolorów 8O . Często galopuje po domu z zadartym ogonem. Zrobiła się zaczepna i poluje na większe od siebie koty. Cwaniara, chowa się w transporterze i stamtąd atakuje :ryk: . W nocy śpi na poduszce, rozkosznie gruchając do snu. Kiedy chce pogadać, zaczepia opiekuna pytającym : mrrriii? Teraz jest tak:

Obrazek Obrazek Obrazek
Kto znajdzie troszkę miejsca w sercu dla mini-kici? Lubi inne koty, chociaż powinny być zaszczepione, z uwagi na jej infekcję. Nie wiem, jak z psami, ale to bardzo przyjazny kot. Oczywiście udzielę wyczerpujących informacji o jej stanie zdrowia i leczeniu.
Ostatnio edytowano Pt cze 24, 2011 8:45 przez alix76, łącznie edytowano 1 raz

alix76

Od: Nie mar 22, 2009 7:37

Post » Sob lis 13, 2010 17:32 Re: Mała Mri, maleńka, słodka, nerkowa ... Kto pokocha?

Witamy się u Gołąbeczki :1luvu: :1luvu: :1luvu: :1luvu:
Obrazek Obrazek

shira3

Od: Śro mar 11, 2009 21:51

Post » Sob lis 13, 2010 17:33 Re: Mała Mri, maleńka, słodka, nerkowa ... Kto pokocha?

Trzymam z moimi kociakami kciuki za małą! :kotek:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

joarkadia

Od: Śro wrz 15, 2010 21:30

Post » Sob lis 13, 2010 17:51 Re: Mała Mri, maleńka, słodka, nerkowa ... Kto pokocha?

i ja sie melduję (wyrywając sie ze szpitalika :mrgreen: )
Obrazek

Dla naszych Słoneczek [*] Kochamy i tęsknimy.

ASK@

Od: Czw gru 04, 2008 12:45

Adopcje: 12 >>

Post » Sob lis 13, 2010 22:02 Re: Mała Mri, maleńka, słodka, nerkowa ... Kto pokocha?

Prześliczna kicia :P
ObrazekObrazekObrazek

Nemi

Od: Nie wrz 13, 2009 10:20

Post » Nie lis 14, 2010 13:08 Re: Mała Mri, maleńka, słodka, nerkowa ... Kto pokocha?

To i ja przycupnę :)
Są chwile, kiedy brak ludożerców daje się boleśnie odczuć.
Alfons Allais

Aleba

Od: Czw sie 05, 2004 16:52

Post » Pon lis 15, 2010 9:42 Re: Mała Mri, maleńka, słodka, nerkowa ... Kto pokocha?

Dzielna Mri dyżuruje przy oknie, a nuż przyleci gołąb :twisted: - na ciepłej podusi oczywiście :D

alix76

Post » Pon lis 15, 2010 19:21 Re: Mała Mri, maleńka, słodka, nerkowa ... Kto pokocha?

Alix, a Ona się nie zapłacze bez Ciebie??

mrkevka

Od: Czw paź 28, 2010 18:23

Post » Wto lis 16, 2010 8:02 Re: Mała Mri, maleńka, słodka, nerkowa ... Kto pokocha?

W sensie, że w innym domu? Chyba nie, to młody kot, na pewno pokocha nowego opiekuna. U mnie jest od czerwca, długo, ale bez przesady.
Ogólnie to Mri jest ciekawska i dzielna - ona jedna w domu nie ma krechy na naosie, co wskazuje, kto kogo leje skutecznie :ryk: . Myślę, ze aklimatyzacja w nowym domu przebiegnie normalnie ...

alix76

Post » Wto lis 16, 2010 8:08 Re: Mała Mri, maleńka, słodka, nerkowa ... Kto pokocha?

Jest taka słodka i dzielna... Trzymamy za nią kciuki :ok:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

joarkadia

Od: Śro wrz 15, 2010 21:30

Post » Wto lis 16, 2010 19:03 Re: Mała Mri, maleńka, słodka, nerkowa ... Kto pokocha?

alix76 pisze:W sensie, że w innym domu? Chyba nie, to młody kot, na pewno pokocha nowego opiekuna. U mnie jest od czerwca, długo, ale bez przesady.
Ogólnie to Mri jest ciekawska i dzielna - ona jedna w domu nie ma krechy na naosie, co wskazuje, kto kogo leje skutecznie :ryk: . Myślę, ze aklimatyzacja w nowym domu przebiegnie normalnie ...

Z pewnością masz rację. I ze względów zdrowotnych, to też pewnie lepiej dla niej jak nie bedą pojawiali się ciągle nowi koci-goście. Tak tylko pytam, bo taki chorowitek jak ona wzbudza więcej współczucia. Pozostałe kociaki mają statystycznie większą szansę na adopcję. Fajnie by było gdyby znalazł się dla niej jakiś miły domek. Pozdrowionka dla całego stadka.

mrkevka

Od: Czw paź 28, 2010 18:23

Post » Śro lis 17, 2010 8:00 Re: Mała Mri, maleńka, słodka, nerkowa ... Kto pokocha?

Ech, przywiązałam się do niej oczywiście, ona pewnie do mnie też, ale w takim przypadku trzeba się kierować rozsądkiem ... i dobrem kota.

alix76

Post » Czw lis 18, 2010 15:12 Re: Mała Mri, maleńka, słodka, nerkowa ... Kto pokocha?

Mri jest niezwykłym kotem ... ma na swoim koncie kilka "nawróceń" :twisted: . Jednym z nich salvadoredali67, mój serdeczny kolega.
Kiedyś w czerwcu poprosiłam go o zawiezienie do Boliłapki całej wycieczki: mnie, obu CDT (na badania profilaktyczne), Memki (na szczepienie) i Mri (na badania, w związku z posikiwaniem). Dzielny człowiek zawiózł mnie i asystował przy pobieraniu kotom różnych płynów ustrojowych. Najpierw była Memka, wówczas duża, ładna szara i miękka kicia, dorosła i dobrze wyglądająca buraska. Moje 2 czarne były znane wcześniej. Na końcu przeżył szok kulturowy, kiedy wyciągnęliśmy "coś", wyglądające z grubsza jak niezbyt zadbane kociątko Memki a ja powiedziałam, a vet potwierdził, że jest to dorosła kotka, mniej więcej Memci rówieśnica 8O .
Biedny salvadore przeżył szok kulturowy, w sumie trudno się dziwić. W taki sposób z psiarza Mri zrobiła kociarza :twisted: a widocznym tego efektem był ... Shrek u mnie, na tymczasie :twisted: .

alix76

Post » Czw lis 18, 2010 17:26 Re: Mała Mri, maleńka, słodka, nerkowa ... Kto pokocha?

ojoj, tu się schowałyście :lol:
Obrazek

Agneska

Od: Wto paź 26, 2004 12:28

Post » Czw lis 18, 2010 18:07 Re: Mała Mri, maleńka, słodka, nerkowa ... Kto pokocha?

co o dzewuszki słychać?
Obrazek

Dla naszych Słoneczek [*] Kochamy i tęsknimy.

ASK@

Od: Czw gru 04, 2008 12:45

Adopcje: 12 >>

[następna]