Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy
Liwia pisze:XAgaX pisze:powiem też uczciwie, że dla mnie w kwestiach "technicznych" większym autorytetem jest kolezanka, z którą współpracuję, czy schroniskowa wetka, niż osoby reagujące alergicznie na samo słowo "eutanazja" i porównujące (jeszcze? nie w tym wątku, ale padały wcześniej takie sformułowania) uśpienie ślepych kociąt do zabicia łopatą czy utopienia nawet już widzących.
O stronie technicznej- o ile dobrze sobie przypominam- coś niecoś zostało już powiedziane w wątku o skandalu ze skręceniem kociakom karków.
Z calym szacunkiem ale te tresci w kontekscie tego, co propaguje wetka i na co godzi sie kolezanka (czyli morbital bez premedykacji bo "nie boli") sa sprzeczne z faktami i etyka i z cala moca chce to tu podkreslic.
I jeszcze raz, moze dla kontrastu duzymi literami:
BEZ WZGLEDU JAKIM SZACUNKIEM DARZY SIE KOLEZANKE CZY WETERYNARZA FAKTY SA TAKIE ZE PRZED PODANIEM MORBITALU DOSERCOWO KONIECZNA JEST PREMEDYKACJA (TAKZE W PRZYPADKU SLEPEGO MIOTU).
cangu pisze:...
Oczywiście można uśpić mioty bezboleśnie lub prawie bezboleśnie
życzeniem by było by zawsze tak było![]()
..
PcimOlki pisze:cangu pisze:...
Oczywiście można uśpić mioty bezboleśnie lub prawie bezboleśnie
życzeniem by było by zawsze tak było![]()
..
Techniczna strona bezbolesnego usypiania kociąt może okazać się bardzo trudna ze względu na problem wkłucia dożylnego w tak małym zwierzątku.
cangu pisze:no tak czytałam, tak czy inaczej jestem za usypianiem odpowiedzialnych
za rozmnożenienie ofiar - niewinnych zwierząt
karolinah pisze:cangu pisze:no tak czytałam, tak czy inaczej jestem za usypianiem odpowiedzialnych
A kto jest odpowiedzialny za rozród i romnażanie kotów wolnożyjących?
..
PcimOlki pisze:karolinah pisze:cangu pisze:no tak czytałam, tak czy inaczej jestem za usypianiem odpowiedzialnych
A kto jest odpowiedzialny za rozród i romnażanie kotów wolnożyjących?
..
Urząd gminy.
cangu pisze:jak i ludzie wyrzucający koty i dokarmiający koty bez sterylek. Jeżeli
kotka w naturze urodzi dwa kociaki na rok to kotka
dokarmiana już 6 być może nawet dwa mioty do roku.
Jak człowiek ingeruje w nature powinien to robić mądrze a nie
tak by zwierząt bezdomnych przybywało w zastraszającym tępie.
ossett pisze:cangu pisze:jak i ludzie wyrzucający koty i dokarmiający koty bez sterylek. Jeżeli
Czy mogłabyś to Twoje stwierdzenie objaśnić: "kotka niedokarmiana urodzi ra dwa kociaki" a niedokarmiana 6 nawet dwa rzy do roku"?
Śmiem twierdzić ,że to bzdura.
Zwierząt bezdomnych przybywa w zastraszającym tempie ponieważ są wyrzucane z domu, a nie dlatego, że głupi i podli ludzie dokarmiają bezdomne zwierzęta.
Ale oczywiście łatwiej uganiać się za wolnożyjącymi kotami i krzywdzić je bezkarnie, a przy tym mienić się tymi mądrymi dobrończycami zwierząt, niż przekonywać właścicieli domowych zwierząt do ich sterylizacji i kastracji.
cangu pisze:ossett pisze:cangu pisze:jak i ludzie wyrzucający koty i dokarmiający koty bez sterylek. Jeżeli
Czy mogłabyś to Twoje stwierdzenie objaśnić: "kotka niedokarmiana urodzi ra dwa kociaki" a niedokarmiana 6 nawet dwa rzy do roku"?
Śmiem twierdzić ,że to bzdura.
Zwierząt bezdomnych przybywa w zastraszającym tempie ponieważ są wyrzucane z domu, a nie dlatego, że głupi i podli ludzie dokarmiają bezdomne zwierzęta.
Ale oczywiście łatwiej uganiać się za wolnożyjącymi kotami i krzywdzić je bezkarnie, a przy tym mienić się tymi mądrymi dobrończycami zwierząt, niż przekonywać właścicieli domowych zwierząt do ich sterylizacji i kastracji.
nie! ja właścicieli nie będe do niczego przekonywać, jakbym mogła???
a wogóle to jestem przeciwko sterylizacji i kastracji zwierząt domowych![]()
wiesz co? zanim coś napiszesz zastanów się bardzo Cię proszę. Kotki dokarmiane rodzą częściej
i rodzą więcej to jest fakt czy książkowo potwierdzony czy nie mam to gdzieś. Kotka domowa ma
rujki do zwariowania, prawie cały rok. Jak trafiają do nas kotki dzikie i nie są dobrze odżywione
dłuuugo nie mają rujek = nie ma pokarmu nie rodzą. Będzie pokarm od ludzi urodzą, dużo kociąt.
cangu pisze:Dziś dokarmiasz
20 kotów, za 4-5 lat będziesz miała setke,
cangu pisze:By nie doszło do nadpopulacji dokarmianiu zawsze powinny towarzyszyć
zabiegi sterylizacji.
ossett pisze:..
Ale oczywiście łatwiej uganiać się za wolnożyjącymi kotami i krzywdzić je bezkarnie,..
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 664 gości