Kot dziwnie się zachowuję.

Kocie pogawędki

Moderator: Estraven

Post » Pon lis 15, 2010 19:41 Re: Kot dziwnie się zachowuję.

Podstawą leczenia kota który ma problem z kryształami jest zrobienie wszystkiego żeby pił jak najwięcej. Porozstawianie kilku misek w różnych miejscach, na szafce, w łazience, miski o różnych kształtach.
Jeśli kot nie ma po mleku rozwolnień i innych problemów można mu dawać rozwodnione mleko - albo mleko dla kotów, też najlepiej maksymalnie rozwodnione.
Moje koty uwielbiają wodę po gotowanym mięsie - wypijają jej masakryczne ilości.
Poza tym - mokra karma.
Sucha karma to taki troszkę paradoks przy leczeniu takich problemów - bo tak naprawdę ta postać karmy jest przeciwwskazana i powinno być podawana tylko gdy kot innej nie ruszy.

Jeśli problem nie jest duży a wyniki nie są złe (same troszkę kryształów to nie jest zły wynik) często samo nawodnienie kota, przepłukiwanie dróg moczowych wystarczy.
Można kotu dodatkowo podawać pastę zakwaszającą np. Uro-pet - szczególnie na początku, żeby rozpuścić ewentualne złogi.
Leczenie powinno być dobrane do wagi problemu - a często przy kryształach w moczu robi się wielkie zamieszanie, leki, ścisłe diety - a nie zaczyna się od rzeczy podstawowych.

Jeśli możesz, wklej wyniki swojego kocurka, dobrze?

Blue

Od: Pt lut 08, 2002 19:26

Post » Pon lis 15, 2010 20:33 Re: Kot dziwnie się zachowuję.

Barwa-żóta
przejrzystosc-dobra
ciezar wlasciwy 1,044
pH-8,5
białko ++100
urobilnogen w normie
leukocyty 0-1wpw
erytrocyty 0-1wpw,swieze i zmienione
sluz-dosc liczne pasma
flora bakteryjna-dosc liczna
nabłonki-okragle nieliczne i wielokatne dosć liczne
krysztaly-trójfosforany amonowo-magnezowe liczne
osad-dość znaczny,biały,stabilny

kot jest młody,te kryształy są jak widać liczne.Co do tych białek to chyba podwyższenie jest spowodowane niedawną kastracją,już nawet nie wiem.Musze dokladnie z weterynarzem pogadac bo nie znam problemu,przejełam się moją kicią, no i karme w miarę możliwości jak najszybciej staram się załatwić,chociaż mówił,że można do diety delikatnie ją wprowadzać.W Wolnej chwili się z nim przejdę,dowiem się wiecej.Dobry patent z tym mlekiem i wodą po mięsie,wypróbuję;)

http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak- ... 2679_n.jpg ps: to wlaśnie Efi

agnieszek

Od: Śro lis 10, 2010 22:37

[poprzednia]