Mój kotek zawsze wychodzi na podwórko. Dziś rano wyszedł i jak wrócił wyglądał bardzo dobrze ,kiedy wróciłam do domu miał wielką ropę ,wylewała się masowo ,nigdy nie widziałam takiej ilości ropy! Dałam mu krople "DICORTINEFF" ,trochę mu lepiej i mam zamiar podać mu go za 2-3 godz. Już widać trochę oczka ,ale nie jest za dobrze. [b]Ile razy i jak długo muszę mu to podawać? Co to mogło spowodować?[/b] POMOCY!
Szukałam na ten temat w necie info. i wszędzie piszą to samo. ; "...Wet." Najszybciej jutro możemy z nim podjechać do jakiejś weterynarii. A może znacie jakieś leki.?
Nikt na forum nie leczy w ciemno. Jeśli to uraz, tylko wet może to stwierdzić. Jeśli infekcja, trzeba kotu zmierzyć gorączkę, osłuchać i być może zaordynować leki do wewnątrz, nie tylko miejscowo.
zastosowanie odpowiedniego leku zależy od przyczyny ropienia, przyczynę może określić wyłącznie lekarz weterynarii po oględzinach kota, zastosowanie leku bez konsultacji zaszkodzi zamiast pomóc
Moim zdaniem lepiej byłoby to przemywać zwykłą, przegotowaną wodą niż na własną rękę stosować Dikortineff. Możecie też kupić w aptece ampułki z solą fizjologiczną.