Dokarmiasz koty - licz się z eksmisją! Mikołów

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt lis 12, 2010 21:20 Dokarmiasz koty - licz się z eksmisją! Mikołów

Eksterminacja kotów
Witaj,

wiem ,że jesteś biegła jeśli chodzi o koty. W Mikołowie dochodzi do zbiorowego nawoływania do głodzenia kotów, pod groźbą eksmisji osób , które je dokarmiają.
Już na Emira wrzuciłam, na dogo nie wiem gdzie powinnam, a miau to dla mnie czarna magia. Problem naprade jest poważny.
"Niedawno zadzwoniła do mnie kobieta, która próbowała mi wmówić , że w Mikołowie istnieje problem nadpopulacji kotów wolno żyjących i jest to ... m. in. moja wina Nieuprzejmie spytała czy wiem gdzie koty wydaje... Problem w tym , że ja nigdy żadnego psa , ani tym bardziej kota do Mikołowa nigdy nie wyadoptowałam... Coś mi tu zaśmierdziało i zaczęłam szukać...

I co...

W Mikołowie rzeczywiście jest problem z kotami, a właściwie koty mają problem z Zakładem Gospodarki Lokalowej w Mikołowie...

ZGL skazuje koty na śmierć głodową, a osoby je dokarmiające na ryzyko pozbawiania dachu nad głową i kary finansowe..

Obrazek

Obrazek

Co zabawne Mikołów to jedno z niewielu miast, które może się poszczycić tym, że prawie wszystkie wolno żyjące koty na koszty Urzędu Miasta są wysterylizowane/wykastrowane, ponadto jest tam silna grupa karmicieli, którzy dbają by były one regularnie odrobaczane i szczepione.
Ich populacja zmniejsza się zamiast zwiększać! Koty dbają również o to by myszy, a w szczególności szczury nie przyczyniły się do zagrożenia EPIDEMIOLOGICZNEGO dla ludzi...

Potworny absurd przez który cierpią koty i ludzie, którzy mimo zakazu "nielegalnie" nie pozwalają kotom umrzeć z głodu "

Pozdrawiam,
Julia J_ulia z Dogomanii
Obrazek ObrazekObrazek

.../\„,„/\ εїз ~
...( =';'=)
.../*♥♥*\
.(.|.|..|.|.)...(◕◡◕) ɯǝʇsǝɾ ɔęıʍ ęzɔnɹɯ

halbina

Od: Śro maja 23, 2007 22:26

Post » Pt lis 12, 2010 21:23 Re: Dokarmiasz koty - licz się z eksmisją! Mikołów

Czy ktoś może mi powiedzieć do rozprzestrzeniania jakiej epidemii przyczyniają się koty?
Obrazek

Miss

Od: Wto gru 01, 2009 13:59

Post » Pt lis 12, 2010 21:41 Re: Dokarmiasz koty - licz się z eksmisją! Mikołów

ciemnogrod, po prostu slow brak

nie podbiega to pod jakis paragraf???
Pamiętam :( Migosiu, Okruszko, Masieńko, Maurycy, Sasza [']
Moja Paciunia ['] :(

natur11

Od: Śro sie 23, 2006 22:41

Post » Sob lis 13, 2010 0:33 Re: Dokarmiasz koty - licz się z eksmisją! Mikołów

coraz więcej spoldzielni nie chce kotow na osiedlach :(
ObrazekObrazekObrazek

MarKotek

Od: Pon lut 23, 2009 0:36

Post » Sob lis 13, 2010 0:44 Re: Dokarmiasz koty - licz się z eksmisją! Mikołów

Koty im przeszkadzają :evil:
ciekawe czy będą woleli mieć szczury i myszy :?:
Obrazek
Idź zawsze do przodu,nie oglądaj się wstecz,nie holuj smutku za sobą....,,Dżem"

Annaa

Od: Sob lis 28, 2009 20:25

Post » Sob lis 13, 2010 7:00 Re: Dokarmiasz koty - licz się z eksmisją! Mikołów

Karmione kotki maja częściej ruje a tym samym częściej rodzą . Jeśli sie dokarmia należy rowniez sterylizowac bo faktycznie dojdzie do plagi kotow. Jesli karmicielki sterylizuja powinny zglosic sie do autora ulotki z zaswiadczeniami ,ze koty sa posterylizowane.

kya

Od: Śro mar 14, 2007 17:09

Post » Sob lis 13, 2010 7:35 Re: Dokarmiasz koty - licz się z eksmisją! Mikołów

HALBINA . powrzucaj pierwszy post gdzie się da .
np ,
Alert w Wyborcze, , Fakt i inne gazety ogólnopolskie i lokalne , Super Expres , władze miejskie , organizacje pro zwierzęce , ekologiczne co Ci tylko do głowy wpadnie :roll: Jak sprawa jest nagłośniona , to zawsze jest szansa , że ktos pomoże . Jeśli nawet koty nie będą go interesowały , a wyłącznie dołożenie Prezesowi .. Kto się pod tym pismem podpisał ? Nie widze pieczątki . Jeśli nikt , a jest tylko ta pieczatka z góry , to napiszcie do tej " pieczatki " czy to faktycznie ich pismo , prosząc o dokładne wyjaśnienie , bo może ktos sie pod nich podszywa :wink: Niech sie podpiszą pod tym z nazwiska :lol:

BIANKA 1

Od: Wto lis 13, 2007 6:06

Post » Sob lis 13, 2010 8:03 Re: Dokarmiasz koty - licz się z eksmisją! Mikołów

ART. 11.

2. Nie później niż na miesiąc naprzód, na koniec miesiąca kalendarzowego, właściciel może wypowiedzieć stosunek
prawny, jeżeli lokator:

1) pomimo pisemnego upomnienia nadal używa lokalu w sposób sprzeczny z umową lub niezgodnie z jego
przeznaczeniem lub zaniedbuje obowiązki, dopuszczając do powstania szkód, lub niszczy urządzenia przeznaczone do wspólnego korzystania przez mieszkańców albo wykracza w sposób rażący lub uporczywy przeciwko porządkowi domowemu, czyniąc uciążliwym korzystanie z innych lokali, lub

2) jest w zwłoce z zapłatą czynszu lub innych opłat za używanie lokalu co najmniej za trzy pełne okresy płatności pomimo uprzedzenia go na piśmie o zamiarze wypowiedzenia stosunku prawnego i wyznaczenia dodatkowego, miesięcznego terminu do zapłaty zaległych i bieżących należności, lub

3) wynajął, podnajął albo oddał do bezpłatnego używania lokal lub jego część bez
wymaganej pisemnej zgody właściciela, lub

4) używa lokalu, który wymaga opróżnienia w związku z koniecznością
rozbiórki lub remontu budynku, z zastrzeżeniem art. 10 ust. 4.

Nie wiem jaki sąd uznał by dokarmianie kotów za wyczerpujące znamiona przedtawionej podstawy prawnej. Można sobie najzwyczajniej ten bełkot olać, bo czy w regulaminie porządku domowego istnieje zakaz dokarmiania kotów?
W razie podjęcia działań prawnych, skontaktować się z najbliższym oddziałem TOZ i uzyskać kwit o współpracy na podst. Art. 11 par. 1 i par. 4 UoOZ. No i wówczas rozpocząć szum medialny. Pisać na murze każdy idiota może co mu się żywnie podoba - w końcu wolność jest.

PcimOlki

Od: Nie wrz 16, 2007 14:12

Post » Sob lis 13, 2010 10:16 Re: Dokarmiasz koty - licz się z eksmisją! Mikołów

PcimOlki pisze:1) pomimo pisemnego upomnienia nadal używa lokalu w sposób sprzeczny z umową lub niezgodnie z jego
przeznaczeniem lub zaniedbuje obowiązki, dopuszczając do powstania szkód, lub niszczy urządzenia przeznaczone do wspólnego korzystania przez mieszkańców albo [b]wykracza w sposób rażący lub uporczywy przeciwko porządkowi domowemu, czyniąc uciążliwym korzystanie z innych lokali ...

pierwsze primo: nawet GDYBY w regulaminie porządku domowego było o dokarmianiu, to DODATKOWĄ przesłanką stosowaną ŁĄCZNIE musi być uciążliwość korzystania z innych lokali. Czyli de facto musieliby miejsce karmienia umiejscowić bezpośrednio pod oknem lub drzwiami jakiegoś mieszkania.

POZA TYM wspomniany KW mówi o zaśmiecaniu/zanieczyszczaniu. Czyli o ODPADKACH. Zatem artykuł dotyczy wyrzucania czegoś czego się karmiciel chce POZBYĆ jako NIEPOTRZEBNEGO I PRZESZKADZAJĄCEGO. Karmienie kotów nie ma tu nic do rzeczy, pod dwoma warunkami: kotom nie daje się zepsutej żywności, oraz miejsce karmienia jest sprzątane.

Ostatnia sprawa: tego typu regulacje/zarządzenia/itd podpadają pod ustawe o ochronie praw zwierząt: są to koty WOLNOŻYJĄCE a jako takie podlegają ochronie i obowiązkowi zarządcy obszaru na jakim przebywają zapewnienia im warunków bytowania.

tutaj podobna sprawa, wzór pisma
viewtopic.php?f=1&t=111718&start=0

w ostateczności sprawę o niezgodności np. zapisu w uchwale spółdzielni kieruje się ze wsparciem TOZu do wojewódzkiego sądu administracyjnego.

Poker71

Od: Nie lip 01, 2007 15:03

Post » Sob lis 13, 2010 10:31 Re: Dokarmiasz koty - licz się z eksmisją! Mikołów

Poker71 pisze:...
tutaj podobna sprawa, wzór pisma
viewtopic.php?f=1&t=111718&start=0
...

No - tylko zdanie ...(pobyt kotów w sposób zdecydowany zapobiega rozmnażaniu się szczurów i myszy)... dobrze zmienić na ...pobyt kotów w sposób zdecydowany zapobiega napływowi gryzoni na teren zasobów spółdzielni.... Nie słysząłem, zeby kot działał na myszy antykoncepcyjne. Myślę, że przy kotach figlują tak samo.

PcimOlki

Post » Sob lis 13, 2010 10:38 Re: Dokarmiasz koty - licz się z eksmisją! Mikołów

PcimOlki pisze:Nie słysząłem, zeby kot działał na myszy antykoncepcyjne. Myślę, że przy kotach figlują tak samo.

Gryzoń mniej chętnie założy gniazdo w miejscu, gdzie przebywają koty; samice wybierają miejsca bezpieczne dla potomstwa, a obecność kotów dla młodych myszy czy szczura jest zagrożeniem. Zatem zapobiega namnażaniu oraz napływowi.

Poker71

Post » Sob lis 13, 2010 10:51 Re: Dokarmiasz koty - licz się z eksmisją! Mikołów

Poker71 pisze:
PcimOlki pisze:Nie słysząłem, zeby kot działał na myszy antykoncepcyjne. Myślę, że przy kotach figlują tak samo.

Gryzoń mniej chętnie założy gniazdo w miejscu, gdzie przebywają koty; samice wybierają miejsca bezpieczne dla potomstwa, a obecność kotów dla młodych myszy czy szczura jest zagrożeniem. Zatem zapobiega namnażaniu oraz napływowi.

Pięknie uzasadniłaś zapobieganie napływowi, ale wcale namnażania. Jak się pan myszon i pani myszka znajdzie przypadkiem na takim terenie, jeśłi tylko jest miejsce gdzie kot łapką nie sięgnie, nic nie powstrzyma ww. przed pofiglowanium skutkującym wiadomo jak.

PcimOlki

Post » Sob lis 13, 2010 11:54 Re: Dokarmiasz koty - licz się z eksmisją! Mikołów

Figlować pewnie będą :) Ale pani mysza urodzi i wychowywać będzie male tam, gdzie kotów nie ma :> czyli ty wiesz, ja wiem, ale dla zwykłego człowieka zapobiegają namnażaniu w tym sensie, że gryzonie nie namnażają się W TYM konkretnym miejscu. W sumie skrót myślowy dla maluczkich :mrgreen:

Poker71

Post » Sob lis 13, 2010 12:38 Re: Dokarmiasz koty - licz się z eksmisją! Mikołów

Poker71 pisze:Figlować pewnie będą :) Ale pani mysza urodzi i wychowywać będzie male tam, gdzie kotów nie ma :> czyli ty wiesz, ja wiem, ale dla zwykłego człowieka zapobiegają namnażaniu w tym sensie, że gryzonie nie namnażają się W TYM konkretnym miejscu. W sumie skrót myślowy dla maluczkich :mrgreen:

Ano.

PcimOlki

Post » Sob lis 13, 2010 12:45 Re: Dokarmiasz koty - licz się z eksmisją! Mikołów

Lepiej by się zajęli właścicielami piesków, które srają na trawkę a właściciel nie sprząta. Względnie obsikane windy. -_-

A tak to myszy będą mieli i obsrane trawniki i zasikane windy.
Tzn jeśli ktoś się przejmie takim ogłoszeniem, bo prawnie to nic nie mogą zrobić, ale jak wiadomo prawo w Polsce bywa często dziwnie naginane. Faktycznie można by napisać do jakiś gazet, może najpierw jakaś lokalna?

"Niedawno zadzwoniła do mnie kobieta, która próbowała mi wmówić , że w Mikołowie istnieje problem nadpopulacji kotów wolno żyjących i jest to ... m. in. moja wina Nieuprzejmie spytała czy wiem gdzie koty wydaje... Problem w tym , że ja nigdy żadnego psa , ani tym bardziej kota do Mikołowa nigdy nie wyadoptowałam... Coś mi tu zaśmierdziało i zaczęłam szukać...

A to, to jest pomówienie, które jeśli się nie mylę w Polsce jest karalne.

biuna

Od: Pon paź 11, 2010 15:15

[następna]