Porady dla początkującej akwarystki :)

O wszystkich stworzeniach poza kotami

Moderator: Moderatorzy

Post » Pt lis 12, 2010 11:09 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Korzeń japoński to taki : http://divefun.pl/?p=379
Tyle, że jest on drogi :roll:
w kakadu w arkadii 96zł/kg :roll:
mamuśka

Post » Pt lis 12, 2010 11:18 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

ładny (już widywałam takie, ale nigdy jednocześnie mały i ładny, jak był ładny, to był do 100 litrowego akwarium :twisted: :roll: )

no i drogi :crying:
♪♫♬ ♪

*anika*

Od: Pon mar 28, 2005 20:15

Post » Pt lis 12, 2010 11:19 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

http://divefun.pl/wp-content/gallery/j0 ... 0210_a.jpg <- taki bym widziała u ciebie w akwarium.... tylko w wersji mini :lol:
mamuśka

Post » Pt lis 12, 2010 11:36 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

ŁADNY :crying: tylko żeby był jeszcze bardziej "rozczapierzony" po lewej... no i mniejszy :twisted:
♪♫♬ ♪

*anika*

Post » Pt lis 12, 2010 11:55 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Tak patrzę na grzałki - są w miarę tanie... np.ta - http://allegro.pl/doskonala-grzalka-z-t ... 33243.html
mamuśka

Post » Sob lis 13, 2010 14:08 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Padłam: http://www.fawa.pl/topics18/8520.htm#76566
To pierwsze zdjęcie. Ona jest BOSKA!!! 8O :love:

A co do baniaka z chaszczami :wink: chyba jednak będzie tam bojownik :roll: (o ile jeszcze w Arkadii jest ten, co ja go widziałam... taki biało-granatowy crown tail...)

Na gupiki pawie oczko od mamuśki mam już chętnych (dwóch, zobaczymy który pierwszy 8) ) z forum akwarystycznego, a zamiast tychże gupików wsadzę tam resztę (to co mi zostało po ostatnim oddawaniu "za roślinki" też przez forum) endlerków z ogólnego (72l), czyli całe 4 sztuki. I w ramach naturalnego reduktora narybku (bo 25l łatwo przerybić :roll: ) będzie bojownik. A grzałkę jednak kupię, trudno...

A do 72l przybędzie, mam nadzieję 8) , 5 razborek hengela (po ostatnich letnich upałach z siedmiu zostały mi dwie, więc trzeba dokupić kilka, bo te dwie widać że nie czują się dobrze, takie samotne :( ) i 4 pseudomugil furcatus :)

Do tego do bojownika w 25 litrach (baniak nr 2 ;) ) dojdzie 7 razborek boraras merah, mam nadzieję, że bojownik ich nie zje (zobaczę jak duże będą, najwyżej tymczasowo pójdą do 72l, bo tam owszem, też bojownik, ale bojownik-pierdoła :D ).
♪♫♬ ♪

*anika*

Post » Pon lis 15, 2010 10:38 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Wczoraj przygarnęłam zbrojnika 8O

Jak na moje niewprawne oko jest to lamparci, czyli z tych "gigantów".
Wzięłam, bo ktoś chciał się pozbyć (miał 3 i wszystkie zaczęły rosnąć, a akwarium z nimi niestety się nie poszerza).
Ma ok. 6-7 cm długości i... wykopał mi dziurę pod kokosem i tam siedzi :twisted: Grzeczniusieńki :twisted:
Miał pójść do szkoły, ale nie bardzo chciało mi się go tam wczoraj wozić.
Jak jeszcze trochę podrośnie poszukam mu domu, gdzie będzie miał przynajmniej 300 litrów wody do pływania.
♪♫♬ ♪

*anika*

Post » Pon lis 15, 2010 11:04 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

No to ja się pochwalę swoimi zbrojnikami mam je od trzech czy czterech lat . Mają po około 15 cm sztuka i co noc przemeblowują mi akwa. Akwa ma 200 litrów.

Ale jesteśmy z siostrą zdolne w tydzień rozwaliłyśmy pokrywę i brzęczyk.
Pokrywę to by i może naprawił , ale szybciej mi przysłali nową. Na brzęczyk czekam. Wszystko przez niedbalstwo i starość sprzętu.

persiak1

Od: Sob paź 17, 2009 17:04

Post » Pon lis 15, 2010 14:03 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Brzęczyk nie jest potrzebny, wystarczy ruch tafli wody ;)
mamuśka

Post » Pon lis 15, 2010 16:25 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Wiem, ale ja mam bardzo dużo ryb i sztuczne rośliny. Po za tym uwielbiam strumień bombelków. To taka furtka jak zawiesi się filtr. Ja polecam grzałkę plastykową aquaela. droższa ale malutka i wygodna w stosowaniu mam takie i są super.

persiak1

Od: Sob paź 17, 2009 17:04

Post » Pon lis 15, 2010 22:39 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Dlaczego sztuczne rośliny ? :? Ani toto ładne, a ryby mogą się pokaleczyć...
mamuśka

Post » Pon lis 15, 2010 22:55 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Ale ten zbrojnik syfi :twisted: obszczał mi pół akwarium :? cała reszta ryb łącznie tyle przez miesiąc nie wydala :|
Siedzi z tyłu za kamieniem i luka czy się nie zbliżam. Bo jak się pojawię, to od razu się chowa. I słusznie :twisted:

Jedyne pocieszenie, że to MOŻE nie jest lamparci, bo jakoś pociemniał od wczoraj...

Ale i tak go lubię :mrgreen: Jeszcze :roll:

A poza tym... kupiłam dziś sobie, trzeciego już, bojownika. Jest biały (no, prawie, może troszkę żółtawy, ale nie tak wyraźnie. Właściwie biały też nie jest ;) ) z błękitnymi przebłyskami, ma prawie przezroczyste płetwy i tak niewinnie wygląda ;) Odmiany Crown Tail oczywiście. Strasznie młodziutki. Na razie siedzi sam w 25 litrach (niedługo dołączą do niego endlerki, jak do głównego baniaka przybędą nowe ryby). Aha - kupiłam już do tego akwarium grzałkę z termostatem :)

Widziałam też ciemnogranatowego (prawie czarnego) z wszystkimi biało-przezroczystymi płetwami. Może ktoś chce? :) Siedzi tam już przynajmniej tydzień... Miałam go kupić, ale miejsca już nigdzie nie mam, a ten bielutki cały mnie urzekł...

Edit: mamuśka, Twoje gupiki przeprowadziły się wczoraj do akwarysty który trzyma głównie gupiki. Od niego właśnie mam tego cholernego zbrojnika :twisted: i kryptokoryny... powinno im być dobrze ;)
♪♫♬ ♪

*anika*

Post » Pon lis 15, 2010 23:02 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Zbrojnik sra cały czas :twisted: widzę po swoim :roll: :mrgreen:
mamuśka

Post » Pon lis 15, 2010 23:05 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Tego Twojego to ja szczególnie lubię :twisted: - tym bardziej po ostatnim łapaniu :twisted: :lol:
♪♫♬ ♪

*anika*

Post » Pon lis 15, 2010 23:09 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Kolega który dał mi zbrojnika chce mnie uszczęśliwić i dać mi dwie pielegnice... :twisted:
nie znam dokładnej nazwy... ale rosna do 15-20 cm na długość i ok10cm wzwyż... 8O :roll:
mamuśka

[poprzednia][następna]