Porady dla początkującej akwarystki :)

O wszystkich stworzeniach poza kotami

Moderator: Moderatorzy

Post » Pon paź 11, 2010 17:15 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

mamuśka pisze:Czekam na zdjęcia :twisted:

Proszę 8)

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Nie wiesz czy to, co posadziłam w lewym tylnym rogu wytrzyma w takim świetle (czyli marnym - ze wszystkich trzech stron akwa jest osłonięte, dociera tylko światło z lampki)?
♪♫♬ ♪

*anika*

Od: Pon mar 28, 2005 20:15

Post » Pon paź 11, 2010 17:48 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Na pewno da radę ;)
mamuśka

Post » Wto paź 12, 2010 10:55 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Piękne akwa. Szkoda ,że nie umiem wstawiać fotek . Czym ty je oświetlasz bo jakieś takie żółtawe światło? Co do kotów to mój dwa razy był złapany z łapą w gupikarium. Ale był zdziwiony jak weszłam do pokoju , a tu klapka odsunięta i skupiony kot.

persiak1

Od: Sob paź 17, 2009 17:04

Post » Wto paź 12, 2010 21:21 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

persiak1 pisze:Piękne akwa.

Dzięki :oops: :)

persiak1 pisze:Czym ty je oświetlasz bo jakieś takie żółtawe światło?

Właściwie to nie wiem :lol:
Jakaś 15W żarówka pewnie energooszczędna (na taką wygląda z zewnątrz).
Sprawdzę później ;) Ale światło rzeczywiście jest żółte - takie jak na zdjęciach.
Ostatnio edytowano Nie wrz 11, 2011 22:23 przez *anika*, łącznie edytowano 1 raz
♪♫♬ ♪

*anika*

Post » Sob lis 06, 2010 11:42 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Odbył się półrestart akwarium ;) wraz z *aniką* zmieniłyśmy podłoże Obrazek

Odbyła się duża przycinka - wszystko wcisnęłam *anice* :mrgreen:
Teraz pozostaje czekać na rozrost :mrgreen:
mamuśka

Post » Nie lis 07, 2010 14:28 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Podoba mi się ta nowa aranżacja :D

Przy okazji ciężkich prac fizycznych ;) przy wymianie podłoża w akwarium mamuśki adoptowałam 3 krewetki z powyższego zbiornika (bo zaczęły być pokarmem dla ryb tam zamieszkujących :roll: ).

O ile dwie (redki) pokazują się często, to trzecia (podejrzana o bycie krewetką amano, bo nijak nie chce się wybarwić na choćby blady róż :wink: ) była widziana może ze dwa razy, a dziś w ogóle.

Za to zrobiłam zdjęcia wszystkiemu co w krewetkarium żyje i raczyło się pokazać:
http://picasaweb.google.com/nie.boj.sie ... wetkarium#

Właściwie nie wiem co (prócz redek) ja mam w tym akwarium :?
Na zdjęciach widać kilka młodych brązowawych, które zostały mi "sprzedane" (od akwarysty) jako babaulti. Dostałam je razem z malutkimi redkami, podobno u niego się nie krzyżowały, więc trzeba mieć nadzieję, że to te bardziej prawdziwe babaulti, a nie np. redki skundlone z white pearl (podobno wychodzą właśnie brązowe*).

*źródło: http://redbee.pl/viewtopic.php?t=3062 [pierwsze dwa zdania]

A niby amano na razie przypomina bardziej amano niż cokolwiek innego, ale ja się nie znam :roll:
Jak uda mi się są przydybać to spróbuję zrobić zdjęcia. Ona jest właściwie prawie cała przezroczysta z kropkami brązowo-czerwonymi po bokach. Długości ok. 2,5 cm (tak? bo ja już nie pamiętam ;) ).
♪♫♬ ♪

*anika*

Post » Nie lis 07, 2010 15:23 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Myślę, że masz amankę ode mnie a u siebie babaulti i redki ...
http://krewetki.org/strona/opisy/opis.html
mamuśka

Post » Nie lis 07, 2010 15:45 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

tyle to wiem ;) w teorii :lol:
a w praktyce to się tych niby babaulti obawiam... :roll: czy one prawdziwe są.
♪♫♬ ♪

*anika*

Post » Nie lis 07, 2010 15:59 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Przydatne:
Obrazek
I cytat z forum krewetkomaniaków :
Krewetka Neocaridina heteropoda ( var "Red" = Red Cherry) naturalnie jest zielona. Wyselekcjonowana forma to Red Cherry / Red Fire.
Istnieje możliwość iż pływające w naszych akwariach krewetki babaulti to nie prawdziwe Caridina Babaulti tylko właśnie Neocaridina heteropoda (dawniej Neocaridina deticulata sinensis).
Prawdziwym Babaulti nazwano krewetki Caridina Babaulti "Malaya" i Green Neon Shrimp.
Tym sposobem niektóre z krewetek nazywanych Babaulti mogą być bardzo blisko spokrewnione z Naszymi Red Cherry.
mamuśka

Post » Nie lis 07, 2010 16:20 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

ależ ja to widziałam i moim zdaniem nic z tego nadal nie wynika :lol:
tabelka nie uwzględnia krzyżówek red cherry z white pearl - tzn. mówi, że oba gatunki się krzyżują ale nie mówią jak to-to wygląda (krzyżówka) i jak to odróżnić od prawdziwych brązowych babaulti :wink:
edit: jeszcze nie znalazłam ani pół wątku/strony która by porównywała (ze zdjęciami i szczegółowym opisem różnic) obie krewetki. Wszędzie piszą tylko że "różnią się budową" - jakby to dużo mówiło :|
♪♫♬ ♪

*anika*

Post » Czw lis 11, 2010 20:17 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Amano chyba jest amano ;) (nijak się nie wybarwia na czerwono :P ) ale zdjęcia nie zrobiłam, bo pokazał się krewet (bo to samczyk 8) ) tylko raz, rano.

Szukam inspiracji do zagospodarowania tej 25 litrówki z gupikami :?
Chciałabym wrzucić tam coś innego (zamiast gupików) ale także nie wiem co by się tam czuło dobrze, w końcu to bardzo małe akwarium.
No i grzałka taka lewa - bez termostatu, 5W, więc nie mogę tam dać żadnej rybki, która jest wrażliwa na zmianę temperatury (i trzeciego wymarzonego bojownika w związku z tym też nie dam :( , średnio chcę inwestować w grzałkę teraz).

Chciałabym tam zrobić jakąś grotę skalną (kilka kamyczków wrzucić ;) ) itp. - tak, aby całość sprawiała wrażenie dużo większego zbiornika (czyli: żadnych dużych roślin, żadnej przykładowo łupiny kokosowej).

Owszem, pozostałe dwa małe zbiorniczki mi się podobają (ale są niezbyt fotogeniczne :? [tzn. mają kiepskie do fotografowania oświetlenie] więc nawet jakbym chciała je pokazać, to nic z tego :( ), ale ten nijak! :twisted:
Na razie można mu nadać tytuł: nieogarnięte chaszcze i nic więcej :twisted: :roll: :|
i dosłownie on tak wygląda! :crying: aż zrobię zaraz zdjęcie i pokażę!
♪♫♬ ♪

*anika*

Post » Czw lis 11, 2010 21:04 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

No dobra 8) Się wzięłam i zrobiłam: najpierw dwa udane (no, powiedzmy :mrgreen: ) baniaczki, potem te nieszczęsne chaszcze ;)

:arrow: Baniak nr 1. (zaraz go wystawię pod ocenę na forum akwarystyka.com :P edit: Wątek )
20l, oświetlenie tylko do zdjęcia (ukradłam z bojownikowego 25l 8) )
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
tak, dobrze widzicie, te krzaczki przy tylnej ścianie dlatego takie żółte, bo światła mają za mało, ale to w ramach oszczędności :?
(dobra fajna lampka taka AKURAT do tego akwa - 150 zł 8O wolę na koty wydać :twisted: )

:arrow: Baniak nr 2. Z bojownikiem moim czerwonym, wyjątkowo niefotogeniczne szkło :twisted: wyszły mi 3 w miarę ostre fotki, właśnie w desperacji wyciągnęłam statyw z szafy, tylko nie mam elementu mocującego :? )
25l, oświetlany na co dzień 8W Aqua-Glo Hagen
Obrazek Obrazek Obrazek

:arrow: Baniak nr 3. Pod tytułem: "Chaszcze" :twisted:
25l, oświetlany czymś żółtym :P nie chciało mi się sprawdzić czym ;)
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Ktoś ma jakiś pomysł na te szkło? :? Zakładając, że oświetlenie (i tło) zostaje te same. Część roślin też. Żwir mogę wymienić. Tylko na jaki? (przy żółtym oświetleniu)
♪♫♬ ♪

*anika*

Post » Czw lis 11, 2010 23:31 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

nie mam pomysłu, bo twoje akwa bije na głowę moje, ale fajne oświetlenie do małych baniaków ma aqua el, nazywa się toto econoline i kosztuje coś trochę ponad 30zł, jest energooszczędne i serio daje światło, jak będziesz chciała sfocę swoją pokrywę. minus- trzeba zamontować samemu, ale generalnie nie było problemów.
Obrazek
Pusia 14.03.2006, Kizia 01.11.2012, Złociutki 18.03.2022, Karolek 25.09.2022, Misia 09.10.2022 :( moje Słoneczka będziecie zawsze w moim sercu :( Więcej kotów nie będzie.
Gwizdusiowa [*] 16.04.2007 Kacperek cioci :( 14.04.2017 Blondasek cioci 09.2021 :(
Wynajmę mieszkanie we Wrocławiu od września/października 2019-koty mile widziane! kliknij!

zutor

Od: Sob maja 31, 2003 22:55

Post » Pt lis 12, 2010 10:07 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Ta roślina z tyłu co żółknie w pierwszym baniaku to co to ? :twisted:
Bo szukam takiej do swojego baniaka...
Ogólnie pierwszy baniak podoba mi się najbardziej...
Do "mojego" baniaka czyli nr 3 dołożyłabym korzeń japoński. Położyłabym go od lewej strony by leciał przez środek pod skosem.... :mrgreen:
W drugim baniaku jak dla mnie za ciemno . I przez rzęsę i przez rośliny :mrgreen:
mamuśka

Post » Pt lis 12, 2010 11:06 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

mamuśka pisze:Ta roślina z tyłu co żółknie w pierwszym baniaku to co to ? :twisted:

eleocharis acicularis ;)

mamuśka pisze: Ogólnie pierwszy baniak podoba mi się najbardziej...

mnie też :mrgreen:

mamuśka pisze:Do "mojego" baniaka czyli nr 3 dołożyłabym korzeń japoński. Położyłabym go od lewej strony by leciał przez środek pod skosem.... :mrgreen:

a co to jest korzeń japoński? :oops:

mamuśka pisze:W drugim baniaku jak dla mnie za ciemno . I przez rzęsę i przez rośliny :mrgreen:

Raczej przez czarny żwir i zbyt słabe oświetlenie, tak myślę. Rzęsa moim zdaniem przepuszcza dość dużo światła (przykładowo gdy w baniaku nr 1 zarosło totalnie rzęsą, to i tak po wyłowieniu 3/4 nie było jaśniej. Ona jakoś nie rzuca cienia, nie wiem czemu. Chyba ma na tyle cienkie listki, że one nie stanowią przeszkody dla światła.
♪♫♬ ♪

*anika*

[poprzednia][następna]