wybor kota/ogloszenie-potrzebna pomoc

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro lis 03, 2010 13:39 wybor kota/ogloszenie-potrzebna pomoc

dziewczyny, chcemy z TZ'tem kupic persiaka..znalazlam takie ogloszenie:

http://www.donedeal.ie/for-sale/cats/1385259

babka z gatki mila i konkretna..ale czy wg was tek persik jest ok? tak patrze na te jego oczka i troche mam watpliwosci.
kolor tez jakis taki mdly nie czarny.
Ta babka powiedziala mi, ze on ma jeszcze cala mase futra dziecinnego , ktora zmienia...i to jasne brazowawe to wlasnie ono.nie znam sie...dlatego pytam bo ewentualnie jutro moglabym go odebrac...

HELP:)
Obrazek

Gingger

Od: Śro maja 19, 2010 21:12

Post » Śro lis 03, 2010 13:57 Re: wybor kota/ogloszenie-potrzebna pomoc

Spytaj hodowców :)
Ja bym się nie zdecydowała: w ogłoszeniu nie ma nazwy hodowli ani przydomków rodziców, to futro wygląda tak sobie (porównaj sobie czarne kocięta na stronach hodowli, moim zdaniem nie mają takiego zbrązowiałego futra), oczka zapłakane - jak oglądam zdjęcia kociaków na stronach hodowli, to są pięknie wyczesane i mają profesjonalne fotki, tutaj to wszystko jakoś po minimalu... To tylko impresje, ale jakbym kupowała kota, to chciałabym mieć przeświadczenie, że nikt na nim nie oszczędzał.
No i można go kupić taniej na kolanka, a drożej do hodowli, o ile dobrze rozumiem - to też chyba trochę podejrzane. Oboje rodzice do obejrzenia na miejscu - też dziwne; chyba stosunkowo rzadko kryje się własnym kocurem?

seidhee

Od: Czw sty 08, 2009 13:03

Post » Śro lis 03, 2010 14:02 Re: wybor kota/ogloszenie-potrzebna pomoc

ah Ginger, a moze chcesz tez czarnego ale nie rasowego - znajdka szukajaca domu. Jestesmy w Londynie, a Londyn Irlandia to blizej niz Londyn Polska! W Tobie cala nadzieja :oops:

eh, zartuje oczywiscie, ale Gryzaczka mozesz obejrzec...
pozdrawiamy!

round-eyes

Od: Czw paź 21, 2010 8:55

Post » Śro lis 03, 2010 14:17 Re: wybor kota/ogloszenie-potrzebna pomoc

jakos w wiekszosci hodowli u nas jezeli chcesz tylko jako kolankowca to sa o polowe tansze.jezeli do hodowli to drzozsze..nie wiem kompletnie jak to dziala.zawsze marzylam o persie i ne odpuszcze :)
tylko jakos bardzo sie nie znam...
widzialam zdjecia rodzicow.

z tego co zdarzylam sie zorientowac-zagladalam do paru hodowli roznych ras- to czesto maja wlasne kotki i wlasne kocury.
mowie o hodowlach domowych i zarejestrowanych.np jedna Polka jest. ma ponad 50 MCO i kotki i kocury wlasne...po chyba 3latach przechodza na emeryture i czesto je sprzedaje wykasrowane jako zwierzeta domowe.

no nic...ten kociak jakos mi podejrzanie wygladal..zwlaszcza to futro i oczka.
no nic..jakos nie moge znalezc malego persa:(
Obrazek

Gingger

Post » Śro lis 03, 2010 14:22 Re: wybor kota/ogloszenie-potrzebna pomoc

Gingger pisze:jakos w wiekszosci hodowli u nas jezeli chcesz tylko jako kolankowca to sa o polowe tansze.jezeli do hodowli to drzozsze..nie wiem kompletnie jak to dziala.

Wiadomo, ale chodzi o to, że to nie powinno być tak, że o przeznaczeniu kociaka (czy na kolanka, czy hodowlany) decyduje nabywca i to, ile pieniędzy jest w stanie wyłożyć.
Poczytaj sobie jakieś fora o persach, pooglądaj strony hodowli - moim zdaniem pośpiech jest złym doradcą, zwłaszcza w takich sytuacjach.

seidhee

Post » Śro lis 03, 2010 14:23 Re: wybor kota/ogloszenie-potrzebna pomoc

wlasnie studiuje strony...
Obrazek

Gingger

Post » Śro lis 03, 2010 14:28 Re: wybor kota/ogloszenie-potrzebna pomoc

Np. tu masz forum o persach, dostępne po zalogowaniu :)
http://forum-persja.neteasy.pl

seidhee

Post » Śro lis 03, 2010 14:56 Re: wybor kota/ogloszenie-potrzebna pomoc

Kotek śliczny, ale moim zdaniem zaniedbany. Wiem, że zdjęcia robią swoje, ale już na nich widać, że futro jest zaniedbane (co zostało już poruszone), przede wszystkim skołtunione na kryzie, która wygląda jak pożal się...Miałam persa więc wiem.
Czy brać czy nie, to Wasza decyzja. Nie wiem czy chcecie kota dla samego kota (i to persa;) ) czy też persa z rodowodem (np na wystawy). Ten na takowego nie wygląda...
Persy to fajne kociaki, ale jest z nimi więcej zachodu niż z "normalnym" kociakiem (w sensie np europejskim), i nie o samo czesanie (codzienne) chodzi, ale również o zakłaczanie, o oczy....Mają bardzo krótkie drogi oddechowe, to powoduje stałe w niektórych przypadkach łzawienie, a nawet ropienie:/ Jeśli będzie brali, zwróćcie uwagę na to jaki kot ma stopek (przy nosku), jeśli ma nos niemalże wciśnięty w środek, to nie jest dobrze.

ja_ana

Od: Śro maja 26, 2010 22:40

Post » Śro lis 03, 2010 14:58 Re: wybor kota/ogloszenie-potrzebna pomoc

Nie jestem hodowcą persów tylko SIB ale mnie ten kociak wygląda na chorego!
Poproś hodowcę persów o pomoc!
Obrazek
PRAWDZIWE NEVY NIE MAJĄ W RODOWODZIE SOMALIJCZYKÓW!!!

NASZ WĄT: viewtopic.php?f=1&t=145040&start=780

Szura-najmysi mama

Od: Pon sty 22, 2007 19:46

Post » Śro lis 03, 2010 15:04 Re: wybor kota/ogloszenie-potrzebna pomoc

seidhee pisze:Spytaj hodowców :)
Ja bym się nie zdecydowała: w ogłoszeniu nie ma nazwy hodowli ani przydomków rodziców, to futro wygląda tak sobie (porównaj sobie czarne kocięta na stronach hodowli, moim zdaniem nie mają takiego zbrązowiałego futra), oczka zapłakane - jak oglądam zdjęcia kociaków na stronach hodowli, to są pięknie wyczesane i mają profesjonalne fotki, tutaj to wszystko jakoś po minimalu... To tylko impresje, ale jakbym kupowała kota, to chciałabym mieć przeświadczenie, że nikt na nim nie oszczędzał.
No i można go kupić taniej na kolanka, a drożej do hodowli, o ile dobrze rozumiem - to też chyba trochę podejrzane. Oboje rodzice do obejrzenia na miejscu - też dziwne; chyba stosunkowo rzadko kryje się własnym kocurem?

Podejrzane to prawda. Własnym kotem się kryje, ale wiesz jeśli to po championach, to kociak ma imię na konkretną literę i to też nie w nieskończoność.

Inna rzecz, jeśli to hodowla i to z championami, to zazwyczaj ludzie się chwalą kotami już w ogłoszeniach. Albo nie przyłożyli się do ogłoszenia, albo to kant. Bo i cena coś wysoka jak na to co prezentują.

Sam kotek ładny, przynajmniej dla mnie, bo nie patrzę przez pryzmat rodowodu.

Tutaj maluchy bez rodowodu (ojciec ma) http://allegro.pl/persy-pers-kocieta-pe ... 23243.html
Jest różnica........... :?
Ostatnio edytowano Śro lis 03, 2010 15:09 przez ja_ana, łącznie edytowano 1 raz

ja_ana

Post » Śro lis 03, 2010 15:06 Re: wybor kota/ogloszenie-potrzebna pomoc

ja_ana pisze:Sam kotek ładny, przynajmniej dla mnie, bo nie patrzę przez pryzmat rodowodu.

Dla mnie właściwie każdy kot jest ładny, a nawet piękny ;)
Z tym, że przy kupnie trzeba też zwrócić uwagę na to, czy nie wspiera się jakiegoś niemoralnego procederu...

seidhee

Post » Śro lis 03, 2010 15:09 Re: wybor kota/ogloszenie-potrzebna pomoc

Dziewczyny! Co to za hodowla w której kociak jest zaniedbany :evil:

To pseudo! :cry:
Obrazek
PRAWDZIWE NEVY NIE MAJĄ W RODOWODZIE SOMALIJCZYKÓW!!!

NASZ WĄT: viewtopic.php?f=1&t=145040&start=780

Szura-najmysi mama

Od: Pon sty 22, 2007 19:46

Post » Śro lis 03, 2010 15:15 Re: wybor kota/ogloszenie-potrzebna pomoc

Właśnie to samo mi się nasunęło na myśl, że to pseudo hodowla, ktoś kto ma koty, rozmnaża je i sam się zwie hodowcą. A g.... prawda :evil:

Sama marzę o rasowym, na razie nie mamy warunków na 3 kota, ale jak będziemy mieli to będę zbierała na kota, który jest z pewnego źródła, gdzie mam wgląd w jego przodków. Nie tylko w rodziców, bo to oferują prawdziwe hodowle:)

ja_ana

Post » Śro lis 03, 2010 15:16 Re: wybor kota/ogloszenie-potrzebna pomoc

Szura pisze:Dziewczyny! Co to za hodowla w której kociak jest zaniedbany :evil:

To pseudo! :cry:

Zgadzam się oczywiście.

seidhee

Post » Śro lis 03, 2010 15:31 Re: wybor kota/ogloszenie-potrzebna pomoc

To jest kotka, którą miałam. Była z hodowli, której koty były wystawiane na wystawach, ojciec o ile pamiętam był nagradzany, więcej nie jestem w stanie powiedzieć, bo byłam wtedy mała i nie zainteresowana. Wiem, że ojciec nazywał się Ares i był pięknym rudzielcem - olbrzym wręcz. Hodowla z Sosnowca zdaje się.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

O! Nawet na necie znalazłam tą hodowlę, tylko teraz Ci państwo hodują ragdolle
http://www.irena.ragdoll.com.pl/hodowla.html

ja_ana

[następna]