_namida_ pisze:Ja nie jestem biegła w robakach, dopiero teraz się zorientowałam, że Masza miała/ma? tasiemca.
Dostała 1,5 tyg. temu Milbemax, Ryfon też. Hillary nie, bo była 9 dni wcześniej odrobaczana Verminthem.
A teraz 100 pytań do i będę niezmiernie wdzięczna za odpowiedź:1. Czym powtórzyć odrobaczanie po 2-óch tygodniach od 1-szego? Milbemax? Profender? Aniprazol przez 3 dni?
2. Czy reszta kotów też ma być odrobaczona powtórnie i też przez 3 dni?
3. Czy dzieci Maszy mają na 100% tasiemca?
4. Czy ja się tym mogłam zarazić? (Nocne włażenie na stół, kiedyś mi masło z kanapki wylizała i po czasie się zorientowałam

)
Ad 1 .
Milbemax tłucze tasiemce i nicienie.
Profender tłucze Glisty, tasiemce, tęgoryjce, nicienie
Aniprazol tłucze przywr i tasiemce .
Podaj Profender na jego korzyść działa że tłucze również postać larwalną.
Minusem jest to że trzeba koty po zakropieniu pilnować żeby się nawzajem nie lizały.
Moje dostawały na noc i każdy był osobno do rana.
Ad 2
Odrobacz wszystkie. Pod warunkiem że są zdrowe.
W związku że kociaste były niedawno odrobaczane łagodniej dla organizmu kotów podziała Profender. Pasożyty dostaną w łeb ....
Ad 3.
Z tym to jak z rosyjską ruletką ......
Tasiemiec częściej pasożytuje u dorosłych kotów. choć maluchy mogły się załapać zjadając jajo .
Czy Masza miała pchły ??
W jakim wieku są dzieci Maszy ? Przepraszam nie jestem na bieżąco....
czym były odrobaczane maluchy ?
Bo ja bym im dla BHP podała Profender .
Oczywiście jeżeli są zdrowe mają powyżej 8 tygodni i ważą powyżej 0,5 kg.
Ad 4
Człony maciczne tasiemca mogą być wszędzie. Bo albo wypełzają przez odbyt albo wydostają się przez pysk podczas wymiotów.
Miuti niby nie ten koniec ale mogła zgubić włażąc na stół......
U ludzi stosuje się Albendazol Zentel.
Możliwe skutki uboczne: Rzadko obserwowano ból w nadbrzuszu, bóle brzucha, nudności, wymioty, biegunkę, ból i zawroty głowy. Wyjątkowo rzadko występują reakcje nadwrażliwości (wysypka skórna, świąd).
najlepiej skonsultuj z lekarzem i może dla BHP podajcie całej rodzinie.......