proszę o rade w sprawie kotki

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt paź 29, 2010 23:52 proszę o rade w sprawie kotki

To moja pierwsza kotka ma roczek, przy okazji pierwszej rujki dostała zastrzyk hormonalny, a za miesiąc lub dwa mam zgłosić się z nią do weta na sterylizację. Nasz problem polega na tym, że tydzień po zastrzyku hormonalnym siuśki mojej koteczki potwornie śmierdzą. Fetor jest bardzo podobny do zapachu strzykających kocurów. O co chodzi? czy ktoś z was już się z tym spotkał? I co to może być? Błagam pomóżcie nam

Wisienka77

Od: Pt paź 29, 2010 23:26

Post » Sob paź 30, 2010 0:25 Re: proszę o rade w sprawie kotki

Zapewne po zastrzyku zapach jej moczu się zmienił. Nie martw się po sterylce z czasem wszystko minie ;-) :kotek:
2 kotki

monia_k

Od: Nie wrz 28, 2008 21:52

Post » Sob paź 30, 2010 0:43 Re: proszę o rade w sprawie kotki

Moje dwie kocice też dostały zastrzyki przed sterylizacją, dlatego, że jedna z nich znaczyła teren - siusiała na dywan :( Po zastzryku kotka miała się uspokoić, jednak nic takiego się nie stało bo jest to zastrzyk hormonalny. Dlatego wskutek tego zastrzyku zapach moczu staje się intensywny i cuchnący. Radzę Ci jak najszybciej wysterylizować kotkę; moja poszła na cięcie dwa tygodnie po zastrzyku i wszystko odbyło się dobrze. :)
Obrazek

BinaDina85

Od: Śro kwi 14, 2010 21:38

Post » Sob paź 30, 2010 2:45 Re: proszę o rade w sprawie kotki

Lekarze niepotrzebnie dają zastrzyk hormonalny, gdy planowana jest sterylka. Wystarczą tabletki provery na wyciszenie rujki i można ciąć.
NA PILNE LECZENIE KOTÓW Z CMENTARZA- KONTO
https://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=157308

mziel52

Od: Czw gru 27, 2007 20:51

Post » Sob paź 30, 2010 5:56 Re: proszę o rade w sprawie kotki

Zastrzyk hormonalny młodej kotki, przerywający jej pierwszą ruję - to dla mnie zbrodnia :(
W ogóle blokady hormonalne w zastrzykach uważam za zło, chyba że nie ma innej alternatywy.

W życiu nie czekałabym dwa miesiące teraz z kastracją (jaki to ma sens? 8O ) bo niestety taki zastrzyk, podany w takich okolicznościach drastycznie zwiększa ryzyko powikłań - w tym pojawienia się złośliwych guzów sutek i ropomacicza.

Ze względu na pojawienie się dziwnego zapachu moczu - ale i ogólnie tak powinno się robić - kotka koniecznie powinna mieć zrobione dokładne badania krwi i moczu przed operacją.
Niestety - blokada hormonalna może doprowadzić także do innych powikłań - uszkodzenia nerek, wątroby, cukrzycy. One mogą objawiać się zmianą zapachu moczu.

Blue

Od: Pt lut 08, 2002 19:26

Post » Sob paź 30, 2010 15:05 Re: proszę o rade w sprawie kotki

monia_k pisze:Zapewne po zastrzyku zapach jej moczu się zmienił. Nie martw się po sterylce z czasem wszystko minie ;-) :kotek:

Dzięki za odpowiedź, trochę mnie uspokoiłaś :mrgreen:

Wisienka77

Od: Pt paź 29, 2010 23:26

Post » Sob paź 30, 2010 16:58 Re: proszę o rade w sprawie kotki

Wisienka77 pisze:Dzięki za odpowiedź, trochę mnie uspokoiłaś :mrgreen:

Niepotrzebnie - jakkolwiek to zabrzmi, niestety - wszelkie dziwne objawy po podaniu blokady hormonalnej w zastrzyku są powodem do niepokoju i uspokajanie nie jest tak naprawdę niczym korzystnym - bo np. może odwlec szukanie przyczyn.
Koteczka u której układ hormonalny dopiero dojrzewa, w ogóle u kotów jest on mocno niestabilny - dostała w czasie rui końską dawkę hormonów która cokolwiek będzie się działo - będzie działała jeszcze kilka miesięcy.

Gdyby cuchnący zapach moczu po blokadach hormonalnych u kotek był normalny - to nikt by takiego zabiegu u kotek nie stosował - choćby był najzdrowszy pod słońcem dla kocicy.
Owszem - może zdarzyć się taka reakcja u kotki - aczkolwiek biorąc pod uwagę ryzyko powikłań tego typu antykoncepcji u kocic, zawsze należy brać je pod uwagę i sprawdzić w jakim stanie jest kocica - tym bardziej że "kroi" jej się operacja.

Blue

Od: Pt lut 08, 2002 19:26