Www u Emila i Lilly-nadajemy do woli! Czekamy na "cus"

blaski i cienie życia z kotem

Moderator: Estraven

Post » Czw paź 28, 2010 11:08 Re: W-w-w u Emila i Lilly -nadajemy do woli! Witamy sie ponownie

:oops: Zum Wohl... Voll to bede, jak sie tego napije. Ale przyda sie, nie? Zapomina sie o zmartwieniach, z tym ze to nie rozwiazanie. Dzieci, ktore podczytuja watek - nie pijcie alkoholu.

SecretFire

Od: Sob sie 30, 2008 15:29

Post » Czw paź 28, 2010 11:11 Re: W-w-w u Emila i Lilly -nadajemy do woli! Witamy sie ponownie

Hehehe, no własnie nie byłam pewna, jak to się pisze :mrgreen:
Dobre z tą wolą :ok:

Podziwiam, jak szeregowy poseł ogrywa opozycję Obrazek
STOP HEJT! Nikt nie jest anonimowy w sieci.

Erin

Od: Pt cze 22, 2007 8:43

Post » Czw paź 28, 2010 11:26 Re: W-w-w u Emila i Lilly -nadajemy do woli! Witamy sie ponownie

http://www.pons.eu/ moj ukochany slownik :1luvu:

Eee, Wy byscie musialy wszystkie uciec, po tym jak ja pisze. :mrgreen:

SecretFire

Post » Czw paź 28, 2010 11:40 Re: W-w-w u Emila i Lilly -nadajemy do woli! Witamy sie ponownie

Nie przesadzaj, bo Ty nie ogrodnik :mrgreen:

Erin

Post » Czw paź 28, 2010 11:43 Re: W-w-w u Emila i Lilly -nadajemy do woli! Witamy sie ponownie

Spoko - coraz lepiej Ci idzie :ok:
Jak nie wiesz - pytaj, zawsze służę :wink:
Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek

AYO

Od: Śro gru 17, 2008 20:56

Post » Czw paź 28, 2010 12:11 Re: W-w-w u Emila i Lilly -nadajemy do woli! Witamy sie ponownie

:oops: To powiem po naszemu "jo, dzieki" :mrgreen:
Gramatyka jest dla tych uczonych a nie gamoniow. Ale nawet moj brat, chociaz sie tu urodzil, pisze i mowi po polsku. Na nawet swiadectwo z polskiej szkoly. Bardzo duzo ludzi niemieckiego sie nie nauczyli a polski zapomnieli.

SecretFire

Post » Czw paź 28, 2010 13:09 Re: W-w-w u Emila i Lilly -nadajemy do woli! Witamy sie ponownie

Secret, świetnie sobie radzisz! Wszystko wymaga wprawy :ok:
Moja kuzynka wyjachała do pracy za granicę. Po roku "szukała" polskich słów, bo "zapomniała" języka... Taka moda chyba była, żeby nie mówić w języku ojczystym :wink: Kiedy urodziła dziecko i jakoś wszystko sobie przypomniała - mówi po polsku lepiej niż kilka lat temu. Fajnie będzie miał dzieciak - od urodzenia ma stały kontakt z trzema językami. Kuzynka mówi do dziecka po polsku, ojciec dziecka w swoim języku, a między sobą rozmawiają po angielsku, mieszkają w UK. Dziecko ma trzy latka i nie myli języków! Zresztą drugiego tak rozgadanego trzylatka nie znam :wink:

mmk

Od: Sob lis 28, 2009 22:42

Post » Czw paź 28, 2010 13:46 Re: W-w-w u Emila i Lilly -nadajemy do woli! Witamy sie ponownie

:mrgreen: Tez bym tak chciala dziecko wychowywac, bo uwazam, ze kazdy jezyk to bogactwo i rozwoj umyslu. Ale z tym "zapomnieniem" to jest sztuka wyzsza. Musze sie niestety przyznac, ze nienawidze takiego zachowania. Przeciez to jest zaden wstyd, ze sie umie wiecej czegos. Ktos inny za to znowu cos innego umie i sie wyrownuje.
W szkole podstawowej i na maturze mialam bardzo malo kontaktow do polakow i tylko w domu rozmawialismy po polsku. Potem na studiach troche sie polepszylo, tak ze nawet polskie imprezy organizowalam, bo moj Ex wtedy w knajpie studenckiej pracowal. Tak bylo to udane, ze inni ludzie to przejeli i wieksze sale nam byly potrzebne. Doslownie odlotowo bylo. Co tydzien tez bylo spotkanie na polskie filmy albo prywatnie sie spotykalismy na Opole albo Sopot, jak ktos mial satelite. Potem znowu zaniedbalam jezyk i dopiero od trzech lat bardzo aktywnie go uzywam (przez tatusia Figusi), no i teraz przez Was.

Villemo zaraz moze zacznie skakac, ale tak sobie od wczoraj mysle, ze na swieta by sie przydalo do Polski jechac. Tylko nadal nie wiem jak bedzie z urlopem i czy w ogule dostane. No i potrzebna kasa by byla. Strasznie mi teskno za Brodnica :-( Kiedys bym nigdy nie pomyslala, ze tak dlugo wytrzymam bez ojczyzny. Aga pamieta jak czesto przyjezdzalam, jak jeszcze na studiach bylam. Ale odkad babcie umarly zmiejszylo sie te pociaganie, bo inna rodzina swoje drogi ma a do kuzynostwa nie mam kontaktu oprocz do Villemo.

SecretFire

Post » Czw paź 28, 2010 13:48 Re: W-w-w u Emila i Lilly -nadajemy do woli! Witamy sie ponownie

Dorotko, życzę Ci aby sie udało :ok:

Erin

Post » Czw paź 28, 2010 13:51 Re: W-w-w u Emila i Lilly -nadajemy do woli! Witamy sie ponownie

:mrgreen: Jak daleko jest z Brodnicy do Bialystoku?

SecretFire

Post » Czw paź 28, 2010 13:52 Re: W-w-w u Emila i Lilly -nadajemy do woli! Witamy sie ponownie

Daleko :? Aż 500 km.
Ale zawsze można się w Warszawie spotkać :)

Erin

Post » Czw paź 28, 2010 13:56 Re: W-w-w u Emila i Lilly -nadajemy do woli! Witamy sie ponownie

Mojej psiapsióły córcia też dwujęzyczna polsko-francuska :) A siostra mojego chłopa wyjechała kilka lat temu do Włoch i włada teraz płynnie czterema językami - polski, włoski (lepsze ma oceny z włoskiego od samych Włochów 8O ), francuski i angielski :D

A psiapsióły córcia to nie wiem czy też nie zna zwrotów w plemiennym języku taty, bo on z kolonii francuskiej pochodzi - wyspy Mayotte, oni tam mają poza francuskim jeszcze chyba swój plemienny (właśnie doczytałam - odmianę suahili ;) sama się od kolegi kiedyś uczyłam słówek w tym języku)
Fundacja Tabby - Burasy i Spółka
https://www.facebook.com/BurasySp/

Mjeczysława Naczelnika Pszypatki
https://www.facebook.com/MjeczyslawNaczelnik/

tam jestem łapalna

Gibutkowa

Od: Pt wrz 04, 2009 17:23

Post » Czw paź 28, 2010 14:04 Re: W-w-w u Emila i Lilly -nadajemy do woli! Witamy sie ponownie

http://maps.google.de/maps?hl=de&rlz=1G ... a=N&tab=wl :roll: Przeciez to niecale 300...czy jest jeszcze inny?

Gdzie to ludzi nie wyniesie, nie? Dobrze, ze wszedzie (prawie) mozna dosc szybko byc.

SecretFire

Post » Czw paź 28, 2010 16:27 Re: W-w-w u Emila i Lilly -nadajemy do woli! Witamy sie ponownie

SecretFire pisze::mrgreen: Tez bym tak chciala dziecko wychowywac, bo uwazam, ze kazdy jezyk to bogactwo i rozwoj umyslu.
Podpidsuję się obiema rękami :) Już Goethe (chyba) daaaaawno temu powiedział "Wieviel Sprachen sprichst du, sooftmal bist du Mensch" ....Jak zrobiłam byka popraw mnie Secret bo daaaawno już nie używałam niemieckiego :roll:
Obrazek Obrazek

shira3

Od: Śro mar 11, 2009 21:51

Post » Czw paź 28, 2010 16:35 Re: W-w-w u Emila i Lilly -nadajemy do woli! Witamy sie ponownie

Witam.
Tylko na moment bo nie w temacie jestem... :oops:
Obrazek Obrazek

Kłamstwo jest jedyną ucieczką słabych. Stendhal
Wątek Łopatą i do piachu ku przestrodze o zaufaniu i podłości ludzkiej bez granic, ale i szczęśliwym zakończeniu :) :) :)
http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1& ... &start=960

Anna61

Od: Nie lis 25, 2007 20:27

[poprzednia][następna]