70 bezdomnych głodnych kotów..Potrzebne wsparcie na STERYLKI

Kocie pogawędki

Moderator: Estraven

Post » Sob paź 23, 2010 21:16 Re: 25 bezdomnych, głodych kotów...Potrzebna KARMA!!

Cudak1 pisze:Czy mogę wykorzystać Wasze zdjęcia?

Jasne, dzisiaj był ładny dzień i porobiłem dodatkowo aktualne zdjęcia - jutro wrzucę do mnie na bloga.

Cudak1 pisze:Są tam jeszcze małe kotki? Może udałoby się jakieś oddać...

Dzisiaj widziałem dwa małe czarne, tam jest około 10-12 kotów w ogóle.

Cudak1 pisze:W takim razie potrzebne są ich zdjęcia, najlepiej każdego z osobna i kontakt do ogłoszeń ;)
Nie dalibyście rady przetrzymać ich u siebie w domu, do czasu znalezienia dla nich nowych domków?

Kompletnie nie damy rady, mamy za małe mieszkanko, dodatkowo jeszcze separujemy naszego Kłopotka w łazience by trochę zmężniał i nasze dwie starsze kocice go nie zaszczuły a one i tak już są w wielkim stresie bo widziały go parę razy no i czują oraz słyszą, że mają konkurenta. Nella ma już ponad 10 lat i przez 90% czasu była jedynaczką. Pojawienie się Luny a teraz Kłopotka to dla niej zawalenie się świata. A Luna jest czasem wredna dla wszystkich, taka dzikuska z wielką inteligencją oraz przebiegłością, wywodząca się najprawdopodbniej z rodziny kotów śmietnikowo/osiedlowych.

Inna sprawa, że dzisiaj na działce widziałem, że cała czwóreczka jest jeszcze na cycu u matki, która je również liże, pielęgnuje i adoruje. Suche jedzenie już jedzą, nawet kawałki mięsa też ale nie wiem czy nie wstrzymać się jeszcze chwilę choć jak wiadomo czas działa na naszą niekorzyść.

Cudak1 pisze:Z szafkami może być ciężko, ale może dałoby się zorganizować jakieś materiały, żeby zrobić coś podobnego do psich bud?

No będę musiał coś wykombinować. Schować się mają gdzie jedyny problem jest taki, że ich jest już tyle, że mogą być lęki, napięcia oraz niepokoje jak wszyscy tam wlezą :mrgreen:
Jestem kocurem ;) Obrazek

Obrazek Obrazek

anduk

Od: Pon kwi 26, 2010 2:39

Post » Sob paź 23, 2010 22:04 Re: Kilkadziesiąt bezdomnych, głodych kotów...Potrzebna KARMA!!

Co się dzieje z tym kotem? Czy on jest leczony?

Obrazek
Obrazek Obrazek

e-dita

Od: Śro lip 11, 2007 12:41

Post » Sob paź 23, 2010 22:09 Re: Kilkadziesiąt bezdomnych, głodych kotów...Potrzebna KARMA!!

Anduk, dla sporej liczy z tych można znaleźć nowe domy. A przynajmniej dla tych małych rudasów i tej puchatej kotki ( wygląda na szylkretkę). Czy one są dzikie?

Jak wygląda sprawa kastracji tych kotów?

Edit: kociaki, którym ropieją oczy będą coraz gorzej wyglądać, grozi im utrata wzroku. Czy dacie radę im podać antybiotyk w jedzeniu, żeby powstrzymać katar?
Obrazek Obrazek

e-dita

Od: Śro lip 11, 2007 12:41

Post » Nie paź 24, 2010 10:47 Re: 25 bezdomnych, głodych kotów...Potrzebna KARMA!!

Anduk w takim razie maluchom trzeba póki, co założyć osobny wątek i szukać DT (domu tymczasowego). Dobrze, że są jeszcze malutkie i matka je karmi, ale i tak musimy działać szybko, żeby nie zdziczały.

To są te kociaki:
http://www.anduk.pl/blog/wp-content/gal ... CF3787.JPG
http://www.anduk.pl/blog/wp-content/gal ... CF3785.JPG
http://www.anduk.pl/blog/wp-content/gal ... CF3704.JPG ?

Myślę, że zimą z budkami nie powinno być większych spięć. Koty są mądre i wiedzą, że tylko razem mogą się ogrzać w mrozy :ok:

Koty z osiedla są karmione również przez Ojca envy? One mają jakieś schronienie, czy koczują w krzakach?

Cudak1

Od: Pt wrz 04, 2009 17:39

Post » Nie paź 24, 2010 12:39 Re: Kilkadziesiąt bezdomnych, głodych kotów...Potrzebna KARMA!!

e-dita pisze:Co się dzieje z tym kotem? Czy on jest leczony?

Nie do końca wiem, Rysiek to kot zeszłoroczny, niewidomy (stracił oczy). Jest bardzo przyjazny, zero dzikości, ma straszliwy apetyt.

e-dita pisze:Anduk, dla sporej liczy z tych można znaleźć nowe domy. A przynajmniej dla tych małych rudasów i tej puchatej kotki ( wygląda na szylkretkę). Czy one są dzikie?

Te małe tegoroczne rudasy są bardzo dzikie - były takie od urodzenia (tzn. od kiedy matka je przyniosła do nas na działkę), mnie, envy i jej ojca znają choć zbyt bliskie podejście skutkuje gwałtowną ucieczką. Te najmniejsze są bardziej ufne.

Generalnie nasza młodzież w stosunku do nas przełamała się dopiero po około miesiącu bytności na naszej działce, a dzieciakom zajęło to kilka dni.

e-dita pisze:Jak wygląda sprawa kastracji tych kotów?

Wszystkie są niekastrowane i nieodrobaczone :|

e-dita pisze:Edit: kociaki, którym ropieją oczy będą coraz gorzej wyglądać, grozi im utrata wzroku.

Na obecną chwilę nie widziałem by ropiały, najmniejsza szara miała czerwone powieki ale już ma normalne. Podawania antybiotyku wybranym kotom ciężko mi sobie wyobrazić (wszystkie lecą do aktualnie nakładanej miski na kontrolę) a te małe też są ufne tylko do czasu (sprint pod deski). Zeszłoroczne (Rudolf, Rysiek, jedna Nutka) wchodzą nam do baraku i dają się nam głaskać. Do baraku wchodzi też zeszłoroczny Panikarz, ale on pewnie czuje się tylko i wyłącznie wtedy gdy ja jestem obok niego (daje mi się głaskać).

Cudak1 pisze:

Koty z osiedla są karmione również przez Ojca envy? One mają jakieś schronienie, czy koczują w krzakach?

Również i czasem jakaś pani im daje jeść. One mają schronienie w opuszczonym garażu, jak były masakryczne mrozy to w zamkniętym garażu ojca envy siedziały dogrzewane grzejnikiem.

Działkowe mają schronienie pod barakiem, jak przyjdzie mocny mróz to też można je zamknąć w środku, tylko, że tam mała przestrzeń jest, więc myślimy o dodatkowych budkach.

OK byśmy widzieli o czym mówimy dołączam zdjęcia tegorocznych kotów. Nie sugerujcie się ich imionami, mamy tylko 100% pewność, że Cycek i Cudak to panowie, reszcie nie udało się ustalić płci.

Młodzież, 5 kotów, 3 rude, 2 szare:

Cycek (najmniej płochliwy kot z nich wszystkich)

Obrazek

Cudak (rozbójnik ale dość płochliwy)

Obrazek

Nieśmiałek (płochliwy)

Obrazek

Szarotka (płochliwy)

Obrazek

Szarotek (ekstremalnie płochliwy)

Obrazek

Dzieciaki 5 kotów, 3 czarne, 2 szare, na działce 4, piąty najsłabszy czarny (Kłopotek) znalazł już dom u nas.

Szary puchaty (najodważniejsze)

Obrazek

Czarny większy (odważny, ciekawski)

Obrazek

Szary większy (średnio odważny ale przebojowy)

Obrazek

Czarny (płochliwy)

Obrazek

A tutaj cała czwóreczka wraz z matką:

Obrazek

Obrazek Obrazek

anduk

Post » Pon paź 25, 2010 13:04 Re: Kilkadziesiąt bezdomnych, głodych kotów...Potrzebna KARMA!!

Założyłam wątek kociakom: viewtopic.php?f=1&t=119075&start=0 (Może być, czy coś zmienić?)

Cudak1

Post » Pon paź 25, 2010 17:25 Re: Kilkadziesiąt bezdomnych, głodych kotów...Potrzebna KARMA!!

Jest wspaniale :ok:

Dwa małe kociaki (szary puchaty i czarny) wlazły nam dzisiaj do baraku :)

Obrazek Obrazek

anduk

Post » Pon paź 25, 2010 18:03 Re: Kilkadziesiąt bezdomnych, głodych kotów...Potrzebna KARMA!!

anduk pisze:Dwa małe kociaki (szary puchaty i czarny) wlazły nam dzisiaj do baraku :)

Szary puchaty jest śliczny :1luvu: Szkoda, że nie mogę sobie pozwolić na kolejnego kota :|

Cudak1

Post » Wto paź 26, 2010 18:49 Re: Kilkadziesiąt bezdomnych, głodych kotów...Potrzebna KARMA!!

Ależ tego tałatajstwa jest... Jakby trzeba było robić im indywidualne ogłoszenia na FB, to się oferuję. Chociaż to niemal same dzikuny...

Szalony Kot

Od: Pt wrz 24, 2010 13:01

Post » Śro paź 27, 2010 10:25 Re: Kilkadziesiąt bezdomnych, głodych kotów...Potrzebna KARMA!!

Szalony Kot 4 najmniejsze trzeba ogłaszać, bo mają największe szanse na adopcję i najmniejsze szanse na przeżycie zimy :| Tylko envy lub anduk musieliby podać jakieś namiary na siebie, żeby można było je ogłaszać.

Doszło kilka nowych wpłat:

14.10.10 Ewa D., Wrocław 30
25.10.10 Sylwia P., Kraków 10
25.10.10 Sławomir Z., Inowrocław 35
25.10.10 Małgorzata O., Puszczykowo 200

Dziękujemy :1luvu:

Cudak1

Post » Śro paź 27, 2010 10:48 Re: Kilkadziesiąt bezdomnych, głodych kotów...Potrzebna KARMA!!

Zawsze mogę podać przekierowanie na miau, tylko wtedy cztery maluszki musiałyby mieć własny temat, bo w tym nawale nie odszukasz...

Szalony Kot

Od: Pt wrz 24, 2010 13:01

Post » Śro paź 27, 2010 13:41 Re: Kilkadziesiąt bezdomnych, głodych kotów...Potrzebna KARMA!!

Cudak1

Post » Śro paź 27, 2010 20:47 Re: Kilkadziesiąt bezdomnych, głodych kotów...Potrzebna KARMA!!

Cudak1 pisze: Tylko envy lub anduk musieliby podać jakieś namiary na siebie, żeby można było je ogłaszać.

Jakiego rodzaju mają być to namiary ? :)

Szalony Kot - dzięki wielkie za zainteresowanie tematem :)

Na marginesie dodam wyjaśnienie, co łączy koty portowe z garażowymi i działkowymi. Przez lata całe były one wspierane przez mojego ojca. Teraz my z Andukiem pomagamy, bo ojciec czasem twierdzi, że już brak mu sił.
Własność Nelli, Luny, Kłopotka i księcia Rudolfa :)
ObrazekObrazekObrazek

envy

Od: Pon kwi 26, 2010 15:51

Post » Czw paź 28, 2010 8:04 Re: Kilkadziesiąt bezdomnych, głodych kotów...Potrzebna KARMA!!

envy pisze:
Cudak1 pisze: Tylko envy lub anduk musieliby podać jakieś namiary na siebie, żeby można było je ogłaszać.

Jakiego rodzaju mają być to namiary ? :)

Nr telefonu, e-mail...żeby osoba zainteresowana kociakiem mogła się z Wami skontaktować w sprawie adopcji :)

Cudak1

Post » Czw paź 28, 2010 23:01 Re: Kilkadziesiąt bezdomnych, głodych kotów...Potrzebna KARMA!!

Podaję adres mailowy w takim razie : oceansoul@tlen.pl
Własność Nelli, Luny, Kłopotka i księcia Rudolfa :)
ObrazekObrazekObrazek

envy

Od: Pon kwi 26, 2010 15:51

[poprzednia][następna]