Kryształy w moczu-dylematy i porady.

Kocie pogawędki

Moderator: Estraven

Post » Pon paź 25, 2010 20:01 Re: Kryształy w moczu-dylematy i porady.

mam poprzednie badania moczu chyba na posiew i kompletnie nic nie rozumiem.
7: CREAT to jest podkreślone długopisem
X mg/dl ABS obok jest napisane długopisem B/kr=0,05
WZORZEC
s0 0.263
s1 0.039 0.292
s 0.331
WZORZEC 2.00
FAKTOR = 51.02 obok jest napisane długopisem 251,6 mg/dl

bioMerieux:

66: ANALIZA N 66

X mg/dl ABS to jest podkreślone długopisem a obok jest napisane białko w moczu

ODCZ.R 0 0.113
PROB.1 13 0,142

w ogóle nie wiem o co chodzi. Jest ktoś mądry żeby wrzucić to na polski język?
Obrazek
Mój kochany Micek :)

ziuta.m

Od: Czw sie 19, 2010 7:34

Post » Pon paź 25, 2010 20:53 Re: Kryształy w moczu-dylematy i porady.

pixie65 pisze:Czas między pobraniem a badaniem jest bardzo ważny.
Jeśli przekracza dwie godziny - badanie można sobie w zasadzie darować.

A co jesli ja zaniose do badania swiezy mocz, a w lab zbadaja dopiero po 4-5h? :?

Kate23

Od: Sob wrz 13, 2003 15:05

Post » Pon paź 25, 2010 22:51 Re: Kryształy w moczu-dylematy i porady.

Kate23 pisze:
pixie65 pisze:Czas między pobraniem a badaniem jest bardzo ważny.
Jeśli przekracza dwie godziny - badanie można sobie w zasadzie darować.

A co jesli ja zaniose do badania swiezy mocz, a w lab zbadaja dopiero po 4-5h? :?

Dokładnie to samo - badanie będzie niewiarygodne.
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Od: Czw paź 20, 2005 9:53

Post » Pon paź 25, 2010 23:18 Re: Kryształy w moczu-dylematy i porady.

No bo wlasnie... co z tego, ze ja dopilnuje, zeby mocz zostal dostarczony swiezy, jak w lab stoi z 5h :roll: Czy to mozliwe, aby z tego powodu wytracily sie szczawiany wapnia?

Kate23

Od: Sob wrz 13, 2003 15:05

Post » Wto paź 26, 2010 10:17 Re: Kryształy w moczu-dylematy i porady.

niech ktoś mi powie gdzie można dostać paski do samodzielnego badania moczu w miarę tanie
Obrazek

ziuta.m

Post » Śro paź 27, 2010 6:22 Re: Kryształy w moczu-dylematy i porady.

mam kolejne wyniki kota i jestem w szoku 8O :strach: myslałam że będzie lepiej a jest gorzej co prawda leukocyty spadły ale białko wysokie
GLU NEGATIVE
BIL NEGATIVE
KET NEGATIVE
SG 1.025
pH 7.0
PRO* >=300 mg/dl
URO 0.2 E.U./dl
BLO NEGATIVE
LEU* SMALL (a było LARGE)

Czy ktoś może mi wytłumaczyć o co tu chodzi?? Kot nerki ma zdrowe a ja nie mam pojęcia skąd to białko, zresztą weterynarze też nie wiedzą. Ja już nie mam siły. Kot jest tylko na suchej karmie mieszance hills i/d z c/d teraz dodatkowo dostał maść Uro-Pet. Pomóżcie bo ja już nie wiem co robić. Poszłam z kotem do weta 2 miesiące temu z biegunką a leczenie trwa 2 miesiące a kto zaczyna mieć inne problemy a biegunka dawno zniknęła. Proszę o pomoc.

I mam jeszcze jedno pytanie jak kota oduczyć ciągłego podchodzenia do miski, tylko żeby się najadł o wyznaczonych porach. Dodam że kot budzi mnie w nocy żeby jeść tzn. tak jakby byał się iść po ciemku do kuchni żeby zjeść. Proszę o rady z góry dzięki
Obrazek

ziuta.m

Post » Śro paź 27, 2010 7:50 Re: Kryształy w moczu-dylematy i porady.

Warto było zrobić badanie osadu pod mikroskopem.
Samo badanie paskiem jest niewystarczające do postawienia konkretnej diagnozy. Czasem wychodzą różne dziwne rzeczy.
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Post » Śro paź 27, 2010 8:29 Re: Kryształy w moczu-dylematy i porady.

pixie65 pisze:Warto było zrobić badanie osadu pod mikroskopem.
Samo badanie paskiem jest niewystarczające do postawienia konkretnej diagnozy. Czasem wychodzą różne dziwne rzeczy.

a gdzie mogę zrobić takie badanie bo mój wet jakoś się nie kwapi żeby zaproponować takie badania. Wczoraj byłam ze świerzutkim mczem bo udało mi się złapać i zaraz leciałam do weta i mówiłam że jest świeży. Myślałam że zrobią jakieś badania dodatkowe a tu nic :( kazała podawać tą pastę i 10 tego znowu na kontrolę ale już z kotem. Kolejne 50zł zostawiłam u weta. Ja naprawdę już nie mam siły a mój portfel tego nie wytrzymuje. Ja chciałabym już konkretnie wiedzieć co jest. Poza tym jest mi dodatkowo ciężko bo wiem że po nowym roku nie będę mogła kota leczyć bo mnie nie będzie stać. Oboje z mężem od stycznia tracimy pracę :cry: więc ja nie wiem jak to będzie
Obrazek

ziuta.m

Post » Śro paź 27, 2010 8:37 Re: Kryształy w moczu-dylematy i porady.

Nie wiem czy masz możliwość zmiany weta na takiego, któremu będzie "się chciało".
Badanie osadu to żadna filozofia. Tyle, że potrzebne są do tego mikroskop i wirówka.
Świeży mocz należy odwirować a osad obejrzeć pod mikroskopem.
Zwykle takie badanie kosztuje 10-15 zł.
Moim zdaniem zanim wyda się kasę na rozmaite Uro-pety, karmy lecznicze itp. - warto zmobilizować weta do wykonania sensownego badania.
Albo poszukać innego weta.
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Post » Śro paź 27, 2010 11:18 Re: Kryształy w moczu-dylematy i porady.

dzieki za bardzo nie mam możliwości zmiany weta bo na moim osiedlu są dwa (u tego drugiego juz byłam i napewno moja noga tam nie postanie więcej). Ogólnie w mieście są weci zresztą wcześniej byłam juz u wielu tylko jest problem bo mój kot nie pozwala siebie włożyć do samochodu mat taki uraz. Ostatnio jak zabrałam go do weta to cały się spienił (zresztą cały samochó zachlapał :twisted: ) i do tego strasznie się po tym rozchorował. Dlatego wybrałam weta na osiedlu żeby go nie męczyć. A jeszcze mam pytanie ten mocz można oddać do labolatorium w przychodni? moze to głupie pytanie ale pytam bo nie wiem.
Obrazek

ziuta.m

Post » Śro paź 27, 2010 11:20 Re: Kryształy w moczu-dylematy i porady.

teraz idę 10 tego spróbuję pogadać z wetem, mam nadzieję że do tego czasu nie będzie się działo nic złego, że mi się nie zatka, bo wtedy kotki są bardzo biedne
Obrazek

ziuta.m

Post » Śro paź 27, 2010 12:16 Re: Kryształy w moczu-dylematy i porady.

ziuta.m pisze:Czy ktoś może mi wytłumaczyć o co tu chodzi?? Kot nerki ma zdrowe a ja nie mam pojęcia skąd to białko, zresztą weterynarze też nie wiedzą. Ja już nie mam siły. Kot jest tylko na suchej karmie mieszance hills i/d z c/d teraz dodatkowo dostał maść Uro-Pet. Pomóżcie bo ja już nie wiem co robić. Poszłam z kotem do weta 2 miesiące temu z biegunką a leczenie trwa 2 miesiące a kto zaczyna mieć inne problemy a biegunka dawno zniknęła. Proszę o pomoc.

I mam jeszcze jedno pytanie jak kota oduczyć ciągłego podchodzenia do miski, tylko żeby się najadł o wyznaczonych porach. Dodam że kot budzi mnie w nocy żeby jeść tzn. tak jakby byał się iść po ciemku do kuchni żeby zjeść. Proszę o rady z góry dzięki

A czy nie jest tak, że uro pet i karma na kryształy to za dużo-chodzi mi o to, ze jeśli podaję się kotu uro pet to jest on na zwykłej karmie bytowej.
Obrazek

Agnieszka16

Od: Wto cze 19, 2007 10:52

Post » Śro paź 27, 2010 16:25 Re: Kryształy w moczu-dylematy i porady.

Agnieszka16 pisze:
ziuta.m pisze:Czy ktoś może mi wytłumaczyć o co tu chodzi?? Kot nerki ma zdrowe a ja nie mam pojęcia skąd to białko, zresztą weterynarze też nie wiedzą. Ja już nie mam siły. Kot jest tylko na suchej karmie mieszance hills i/d z c/d teraz dodatkowo dostał maść Uro-Pet. Pomóżcie bo ja już nie wiem co robić. Poszłam z kotem do weta 2 miesiące temu z biegunką a leczenie trwa 2 miesiące a kto zaczyna mieć inne problemy a biegunka dawno zniknęła. Proszę o pomoc.

A czy nie jest tak, że uro pet i karma na kryształy to za dużo-chodzi mi o to, ze jeśli podaję się kotu uro pet to jest on na zwykłej karmie bytowej.

nie wiem jak jest ale wiem że nie możemy zbić ph ciągle ma 7 może dlatego ta pasta
Obrazek

ziuta.m

Post » Czw paź 28, 2010 10:14 Re: Kryształy w moczu-dylematy i porady.

ktoś tu jeszcze zagląda??? :( :cry:
Obrazek

ziuta.m

Post » Czw paź 28, 2010 11:02 Re: Kryształy w moczu-dylematy i porady.

Zagląda.
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

[poprzednia][następna]