Kociątko Salem

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto paź 26, 2010 0:18 Kociątko Salem

Witam wszystkich Was bardzo serdecznie

Jestem tutaj nową osobą, więc uprzejmie proszę wszystkich o wyrozumiałość co do treści i zgłaszanej prośby.... Po pierwsze - mam nadzieję, że piszę w dobrym dziale i w dobrej zakładce forumowej (jeżeli nie, bardzo proszę mnie tak od razu nie wyrzucać). Po drugie - zalogowałam się tutaj, ponieważ mam nadzieję, że uzyskam od Was jakieś podstawowe informacje na temat kociaków.... A teraz po trzecie i do rzeczy....
Od wczoraj jestem posiadaczką malutkiego kociaka (podobno ma ok. 2 miesiące)... Kotka znalazła znajoma mojego męża na ulicy, bardzo chorego (podobno na kocią grypę), z zaropiałymi oczkami, wychudzonego itp.... Postanowiła się nim zająć, zawiozła do weterynarza, kupiła kuwetę, jakąś karmę, miskę, nauczyła kociaczka załatwiać się do kuwety i takie tam... Niestety po niedługim czasie okazało się, że jest ona uczulona na sierść i nie może go zatrzymać. Zwróciła się do mojego męża o pomoc. A to pewnie dlatego, że mieszkamy na wsi, w domu z wielkim ogrodem i tak się składa, że posiadamy już dwa króliki które właściciele chcieli oddać w "dobre ręce", psa spaniela którego właściciele chcieli wywieźć do schroniska i dwa myszoskoczki - to Nasze, kupione w sklepie ;) A na dole u teściów jest jeszcze jeden pies i jeden kot. Tak więc mamy w domu mały zwierzyniec, i jeden kociak nie stanowi dla nas żadnego problemu.... Bardziej chodzi o to, że ani ja, ani mój małżonek nigdy nie mieliśmy kota (tak, teściowie mają kota, ale ich wychowania nie można nazwać wychowaniem).... I teraz prośba wielka do Was. Jakieś podstawowe informacje? Czym karmić, jak i kiedy, ile razy dziennie, jak wychować, jak się zachowywać aby zwierzak był jak najbardziej szczęśliwy??? Bo naprawdę, jesteśmy bardzo ciemni od tej strony a chcielibyśmy zapewnić temu maleństwu jak najlepsze warunki rozwojowe.... Jak na razie postanowiliśmy jedynie, że będzie się nazywał Salem, że zostanie już z nami i że nie będziemy wypuszczać kociaka wolno po dworze - i tak do końca nie wiem, czy to dobry pomysł czy zły??? Na dworze dużo aut, psów, innych zwierzaków - po prostu się boimy..... Proszę o jakieś informacje i porady....

Dzięki, Marta

misiaa

Od: Pon paź 25, 2010 23:55

Post » Wto paź 26, 2010 1:28 Re: Kociątko Salem

Witaj!

Na początek od razu zachęcam do poczytania działu Kocie ABC - czyli wszystko o kotach - http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=27018 Co do kociaka, to bardzo dobrze, że nie chcecie go wypuszczać - zwłaszcza, że w waszej okolicy jest tyle niebezpieczeństw. Koty wypuszczane samopas zwykle krótko żyją, a takie łażenie nie jest im do szczęścia potrzebne - większość kotów mieszkających od małego w domu i nie wypuszczanych na dwór nie ma najmniejszej chęci wychodzić. Więc - słuszna decyzja :)

Karmić malca powinniście dobra karmą kupowaną w sklepach przylecznicowych albo np. internetowych (przez internet się najbardziej opłaca). Czyli żadne świństwo z supermarketów typu whiskas czy kitekat, po którym koty chorują, ale royal canin, animonda, orijen... Poczytaj kocie ABC, jest tam spis wszystkich karm polecanych kotom w różnym wieku. Na początek jak to kociak, to najlepiej Royal canin weaning (chyba nie pomyliłam nazwy..?) - suche w torebce, do dawkowania wedle tabelki na opakowaniu (jest tam podana porcja na dzień, więc jak karmicie kociaka np. 4 razy dziennie, no to do podzielenia przez 4, aby wyszła wam dawka na jeden posiłek). Jeśli nie bedzie chcial jesc suchego, możecie mu dolać trochę wody do chrupek - powstaje wtedy taka papka, którą kociaki nieraz znacznie lepiej przyswajają. Plus mleko dla kotów do picia możecie kupić, jeśli będą problemy z chrupkami (tylko pamietajcie - mleko krowie jest dla kotów bardzo złe, ma w sobie laktoze ktorej koty nie trawią, i mogą sie po nim mocno rozchorować, zwłaszcza małe kociaki!). Zawsze kociak tez musi mieć miseczkę ze świeżą wodą, ale najpradopodobniej będzie pił ze wszystkich innych miejsc, tylko nie z niej ;)

Kolejna ważna rzecz - sprawdźcie, czy nie macie trujących kwiatków w domu. Koty nie rozróżniają, które są ok a które be, i zżerają nawet te smiertelnie trujące (w internecie wpiszcie np. "koty trujące rośliny" i powinny sie wam wysypać adresy stron z listami roślin szkodliwych).

Jak chcecie, by malec był szczesliwy, to duuużo się z nim bawcie - sznureczki, piłeczki, myszki... Możecie kupić drapak dla kota, takie jakby drzewko do wspinania plus dodatkowo narzedzie do zdzierania pazurków (uratuje wam meble). Jak nie bedziecie mogli poświęcać kotu dużo uwagi i zauważycie, że sie nudzi, dobrym rozwiązaniem jest wziecie drugiego kociaka - naprawdę, dwa koty o wiele lepiej sie rozwijają i są o wieeele szczęśliwsze, plus dla opiekunów to duża wygoda i odciążenie oraz możliwość oglądania niesamowitych kocich galopad i wyścigów po domu ;)

Więc jeszcze raz zachecam do poczytania kociego ABC, a jak dalej czegos nie bedziesz wiedziala, to pytaj :)

jhet

Od: Wto lip 14, 2009 23:15

Post » Czw paź 28, 2010 9:30 Re: Kociątko Salem

Witam,

Tak więc poczytałam trochę forum, poczytałam różne książki i już trochę wiem o tym malcu :) Daje mi nieźle popalić bo jest strasznie żywy przez cały dzień (jakieś kocie ADHD chyba :P Właśnie bawi się z królikami :)))

jhet - dziekuje Ci slicznie za odpowiedz na posta. Co do dylematu czy puszczać kociaka na dwór czy nie, to po prostu martwiłam się, czy czasami nie byłoby to więzienie dla niego, trzymanie go w jednym dość dużym pokoju. Zapomniałam ostanio wspomnieć, że każde moje zwierzę (oprócz myszoskoczków które mają olbrzymią klatke), biega po domu wolno. Posiadam jedynie klatke dla królików która służy im jako kuweta, zawsze otwarta.... Co do karmienia zwierzaków to nie jestem jakimś tam świeżakiem zupełnym. Jak już wspomniałam, jestem posiadaczką sześciu innych zwierząt i żaden mój pupil nie dostaje karmy z hipermarketu, (o mleku krowim też już czytałam i mam specjalne mleko dla małych kociąt), Spodziewałam się tego, że kociakowi tymbardziej nie będzie można takiego świństwa podawać.... Zaskoczyły mnie jedynie ceny kociej karmy, ponieważ Eukanuba dla mojego spaniela kosztuje ok 16zł za kg, natomiast taki Royal dla kociąt aż 22-25 zł.... To dość spory wydatek, ale jeśli się zastanowie, że taki np 4kg worek starczy kotkowi na miesiac czy też dwa to już nie wychodzi jakoś tragicznie :) No ale wybrałam tego Royala (chyba najtaniej):
http://allegro.pl/royal-canin-kitten-36 ... 88291.html
Jak widzę z resztą, początkowe wydatki dla kotka są dość spore (a gdzie tam wypłata :P).... Muszę przede wszystkim kupić temu maluchowi fontanne na wode (http://allegro.pl/fontanna-poidelko-cat ... 26415.html), gdyż zauważyłam, że on w ogóle nie chce pić wody - trzeba go jakoś zachęcić.... Po drugie muszę mu kupić miskę automatyczną (http://allegro.pl/trixie-tx2-karmnik-au ... 26418.html), ponieważ z małżonkiem mamy dość ruchomy czas pracy, a chciałabym aby kotek, tak jak moje inne zwierzaki dostawał jedzenie o równych porach dnia.... No i drapak - myślę że na razie starczy mu taki mały (http://allegro.pl/drapak-sizal-z-404-03 ... 18176.html), a za ten czas małżonek zrobi mu większy a ja obszyje go tylko futerkiem lub pluszem.... No i ostatnia rzecz jeśli chodzi o zabawę.... Wynalazłam coś takiego w internecie, aby zwierzak miał trochę rozrywki kiedy np my będziemy w pracy:
http://allegro.pl/catit-design-senses-m ... 18458.html
http://allegro.pl/catit-design-senses-p ... 26586.html
Co myślicie? Byłoby dobre dla kotka? Może ktoś z Was to posiada? Czytałam trochę opini na ten temat i pisało, że takie zabawki bardzo sprawdzają się u kociąt ponieważ pobudzają wszystkie zmysły.... Oprócz tego ma jakieś tam zwykłe zabawki, piłeczki z dzwonkiem, myszki i futerka....

No więc kończę.... Jeszcze wszystkiego nie poczytałam w ABC więc biorę się za chwilke za lekturę :) Jeżeli macie jakieś uwagi co do tych przedmiotów lub tego co napisałam wyżej to proszę piszcie.... jak już pisałam wcześniej, jestem nowicjuszem jeżeli chodzi o kocięta, więc napewno Wasze uwagi bardzo ułatwią mi życie...

Marta

misiaa

Od: Pon paź 25, 2010 23:55