Prośba o radę ???

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob paź 23, 2010 9:13 Prośba o radę ???

Mam kotka wiek około 2 lata i 4 miesiące, czytam sobie miau i często trafiałam na wątki o tym że warto robić badania krwi więc w lipcu byliśmy na odrobaczaniu i poprosiłam o zbadanie krwi czy nerki i wątroba funkcjonują prawidłowo. Weterynarz usłyszawszy wiek sugerował że takie badanie robi się około 10 letnim zwierzętom ale w każdym razie (nie wiem czy ze względu klient nasz pan czy udowodnić mi, że ma rację zrobił.
Wyszło podwyższona kreatynina 1,9 a norma do 1,8
mocznik w normie
ale alat 121 a norma 83.
No i stwierdził że to są lekkie odchylenia żeby narazie nic nie robić, może taka jego uroda i przyjść znowu na badania
Byłam wczoraj i wyszły gorsze
kreatynina 2,07
mocznik w normie
alat 175

Dostałam tabletki hepatiale forte i mam za miesiąc przyjść znowu.
Ale teraz zaczełam się niepokoić jak te wyniki w takim tempie się pogarszają i mina weterynarza który sam był zdziwiony co u tak młodego zwierzęcia może być który nic poważnego nie przechorował wcześniej.
I jeszcze jedno wtedy w lipcu tez mówił że krwinki białe są lekko obniżone ale teraz nie wiem z tego wszystkiego zapomniałam się zapytać. Weterynarz pytał też czym jest karmiony
Kot niewychodzący kupuję karmy sugerując się zawartością mięsa i czy mu smakują bo orijena i applawsa mogę sama zjeść.
Je karmy tj. TOTW, hills, purina pro plan, leonardo - te najczęściej bo najchętniej je.

Czytałam wątek "co z tym royalem" i tam była wypowiedź
"Niestety trzeba uważać na kocie zdrowie, robić badania krwi i jeśli zaczną się problemy nerkowe, to zrezygnować z karm bezzbożowych. One są wysoko białkowe (ponad 40% w większości), a białko dla chorych nerek jest dużym obciążeniem i szkodzi. Wtedy niestety wraca do łask Royal w wersji Renal, czy inne karmy lecznicze z obniżoną zawartością białka (ok 27%). Ale jesli nie jest jeszcze z nerkami źle, a tylko trzeba uważać można samemu poszukać karm o niższej zawartości białka, a nie leczniczych. Pro Nature dla seniorów ma chyba 28% i mniej fosforu (drugi ważny parametr)."

Więc teraz nie wiem co kupować czy może ktoś coś doradzić co robić dalej?
ObrazekObrazekObrazek

Xavi

Od: Pt lut 20, 2009 18:38

Post » Sob paź 23, 2010 10:49 Re: Prośba o radę ???

Zajrzyj na wątek dla kotów z chorymi nerkami, tam znajdziesz dużo dobrych rad, na pewno ktoś Ci coś podpowie. Wg mnie na karmę leczniczą Renal jest za wcześnie, wyniki nerkowe są w granicach normy, nie ma chyba na razie paniki. Trzeba się przede wszystkim zająć wątrobą. Mam nadzieję, że essentiale forte podawane systematycznie przez miesiąc pomoże, ale warto pilnować wyników. Dobrze byłoby zrobić usg tej wątroby, lekarzowie łatwiej będzie zdiagnozować problem, mając więcej badań. Tu masz link do wątku kotów wątrobowych viewtopic.php?t=38407&start=0, też możesz się wpisać.
No i zmień weta, bo tego, do którego chodzisz omijałabym z daleka :roll:.
Skąd jesteś ? Na podforum "Weci polecani" znajdziesz dobrych weterynarzy ze swojego miasta.
Obrazek

pisiokot

Od: Śro maja 03, 2006 15:37

Post » Sob paź 23, 2010 14:35 Re: Prośba o radę ???

dzięki pisiokot

jestem z tychów i teraz zastanawiam się czy usg zrobią w każdej przychodni dla zwierząt choć pewnie nie w każdej mają sprzęt
Nie mam takiego zaufanego weta do tej przychodni chodzę bo nigdy nie miałam problemu typu jakieś ciężkiej choroby tylko takie podstawowe odrobaczenie, odpchlenie i szczepienie dlatego teraz jestem niezorientowana co dalej.
oglądałam rano karmy (zazwyczaj korzystam z animalii) czy kupić jakąś o obniżonej zawartości białka ale nie chcę zaszkodzić

zaraz zajrzę na te wątki dotyczące wątroby i nerek
ObrazekObrazekObrazek

Xavi

Post » Sob paź 23, 2010 21:49 Re: Prośba o radę ???

dopiero teraz zauważam dodatkowy problem z kupami myślałam że to coś związanego z zarobaczeniem
gdyż pod koniec czerwca trafił mi się nieplanowany tymczas była najpierw wizyta u weta potem kilkudniowa izolacja a po niedługim czasie mój zaczął robić rzadsze kupy i poszłam go obrobaczyć i przy okazji badania krwi.
Te kupy nie są jak kiedyś twarde tylko takie miękkie a co parę jest taka rzadka a dzisiaj jeszcze bardziej się przyjrzałam i wydaje mi się że była trochę w jakimś czerwonym śluzie.

Poza tym waga w lipcu 5,75
w październiku 5,80
apetyt bez zmian
ObrazekObrazekObrazek

Xavi