

Risotto średnia porcja dla dwóch osób
cukinia pokrojona w kostkę na oko 2 x więcej niż ryżu
średnia cebula
ryż - woreczek (lub 100 g)- taki jak kto lubi (my lubimy paraboliczny)
białe wino 50ml - jak ktoś nie lubi to niekoniecznie
bulion - duża szklanka
przyprawy - kucharek, pieprz, gałka muszkatołowa dla podkreślenia smaku
Na patelni najlepiej z grubym dnem podsmażamy cebulkę na niewielkiej ilości oleju (lub maśle), do zeszklonej cebulki wrzucamy połowę pokrojonej cukinii (pokrojona w kostkę ok 1 cm) mieszamy tak aby cukinia wymieszała się cebulką i olejem, dodajemy kucharka (nie dużo) podduszamy odrobinę, dodajemy ryż i mieszamy całość, w tym momencie jak ktoś lubi wlewamy wino, mieszamy całość i pozwalamy aby płyn odparował, kiedy ryz będzie wyglądał na suchy wlewamy odrobinę bulionu, dusimy uzupełniając bulion, gdy ryż jest al dente dodajemy resztę cukinii, wlewamy resztę bulionu i dusimy aż reszta cukinii zmięknie, doprawiamy do smaku pieprzem ew. solą i gałka muszkatołową. (Risotto nie powinno być zbyt rzadkie, dlatego lepiej częściej dolewać bulion kontrolując przy tym ilość płynu).
edit: miała być oczywiście dynia, nie cukinia. Głodnemu chleb na mysli
