zła karma

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon paź 18, 2010 21:22 zła karma

witam
jestem nowa na forum, nie wiem czy piszę we właściwym miejscu-w razie czego proszę o przeniesienie tematu, lub usunięcie, jeśli takowy już był(nie znalazłam).
zarejestrowałam się po to by przestrzec przed karmą jaką dziś dostałam w prezencie dla moich kotów
(dorosła kotka i trzy podchowane kocięta).
karma wygląda jak kostka smalcu, w sklepie jest przechowywana w zamrażarce (adres sklepu i miejscowość z której piszę mogę podać na pw). w skład karmy wchodzą:
-krusz kostny
-podroby wołowe
wg przepisów w kolejności podawana jest ilość zawartości składnika-czyli więcej niż mięsa jest rozdrobnionych kości.
mój wielki błąd, że sama nie sprawdziłam składu. karma podobno była zachwalana przez sprzedającą i innych klientów, poza tym zadecydowała cena-0,50 pln (pięćdziesiąt groszy) za 250g, więc "prezent" przyjęłam i podałam kotom (po rozmrożeniu wyglądało po prostu jak mielone mięso). skutki są opłakane-wszystkie koty wymiotują.
sprzątając mogłam się swobodnie przyjrzeć zawartości-to jest po prostu trochę "mięsa" i kawałki kości-odłamki nawet po 1 cm długości.

dlaczego o tym piszę?
wg mnie sprawa kwalifikuje się do tego by ktoś się tym zajął.
wśród kupujących były starsze panie, które brały po paręnaście kostek. nie sądzę by sprawdzały skład, bardziej chodzi o cenę. nie winię starszych pań, które nie mają pieniędzy. czegoś takiego nie powinno być w ogóle w sprzedaży.

czy jest szansa by ktoś zadziałał w tej sprawie?
ja nie mam pojęcia jak mogłabym się tym zająć.

na "etykiecie" widnieje napis:
"KARMA DLA PSA I KOTA"
skład: krusz kostny, podroby wołowe
Z.P.M. Tarnowska Wola
tel: 044/712 39 92

ivanka

Od: Pon paź 18, 2010 20:37

Post » Wto paź 19, 2010 12:31 Re: zła karma

Podrzucam, chociaż tyle mogę zrobić. Mam nadzieję, że kotom nic nie będzie...

Szalony Kot

Od: Pt wrz 24, 2010 13:01

Post » Wto paź 19, 2010 12:50 Re: zła karma

W mojej miejscowości też można dostać takie "mielone mięso" dla psów i kotów,u mnie jest jeszcze taniej bo 0,35gr za 250g,kiedyś próbowałam dawać to kotom,ale u mnie wszystkie dostały po tym biegunki,walczyliśmy z nią chyba ze 2 tyg.,wolę wydać więcej na normalna wołowinę i mieć spokój w kuwetce. :cry:

ewelina80

Od: Wto lut 23, 2010 15:40

Post » Wto paź 19, 2010 13:00 Re: zła karma

Sanepid może by się zainteresował , Inspekcja Weterynaryjna może, ale Rzecznik Praw Konsumenta (miejskim, powiatowy na pewno) moze też lokalna gazeta,a le pewni nie będzie chciała podpaść producentowi, chyba, ze to mały producent
JM Qua (*)

JOANNAM

Od: Pon lis 24, 2008 14:54

Post » Wto paź 19, 2010 13:17 Re: zła karma

Wiecie, to trochę inaczej działa. Producent może sprzedać wszystko, jedyny warunek to zgodność deklarowanego składu z zawartością opakowania, a tu wyraźnie na pierwszym miejscu są kości a na drugim podroby. Nie pisze nic o mięsie, nazwa produktu "KARMA DLA PSA I KOTA" też nie jest jednoznaczna z tym, że to będzie mięso (patrz np. Whiskas). Więc żadnego oszustwa nie można mu zarzucić.
Można jedynie nie kupować.

wiewiur

Od: Sob cze 26, 2010 13:08