Odrobaczanie małego kotka,może ktoś mi doradzi.

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon paź 18, 2010 13:35 Odrobaczanie małego kotka,może ktoś mi doradzi.

W sierpniu znalazłam małego kotka,pojechaliśmy z nim do weta na taki "koci przegląd",został odrobaczony pratelem w płynie o ile dobrze pamiętam do pysia,lekarz ocenił,że kotek miał wtedy(sierpień)3 miesiące,następne odrobaczanie zaplanował dopiero za pół roku :?Wszystko chyba było dobrze,w kupce znalazłam gliste,kotek cały czas miał apetyt,potrafił jednorazowo zjeść 100g puszeczki,a 50g na jeden posiłek to była jego norma.We wrześniu został zaszczepiony,tak ze 2 dni po szczepieniu grymasił mało jadł, potem troszkę apetyt mu się poprawił,ale taki jaki miał przed szczepieniem już nie wrócił,teraz je jak wróbelek,tak ze 20g na jeden posiłek,50 g to już sukces,w ciągu dnia nawet 100g mokrego nie da rady zjeść,chrupek to tak mała garstka przez cały dzień się nazbiera.Ogólnie wygląda na zdrowego,jest wesoły,biega bawi się,kupki też w porządku,tylko ta zmiana apetytu.Zaczęłam się zastanawiać czy on został dobrze odrobaczony,czy nie trzeba było mu powtórzyć tak za 2tyg.odrobaczenia?Teraz mam zamiar odrobaczyć znów cale towarzystwo,czyli 4 koty,pewnie tez dostane dla nich pratela,ale tak samo nie wiem,czy Wy powtarzacie odrobaczenie tak za 2 tyg.,czy też wystarczy jedna dawka tego leku?Bo zabije się dorosłe osobniki,a co z jajkami,które one złożyły?Doradźcie coś,bo ja już nie wiem jak jest prawidłowo,a chciałabym skutecznie odrobaczyć koty,zwłaszcza,ze wychodzą na zewnątrz.
Ewelina

ewelina80

Od: Wto lut 23, 2010 15:40

Post » Pon paź 18, 2010 13:55 Re: Odrobaczanie małego kotka,może ktoś mi doradzi.

Zmień weta na jakiegoś kompetentnego.
Tu jest podforum "Weci polecani", a jeśli napiszesz, skąd jesteś, może ktoś Ci doradzi, do kogo pójść.
To tylko ja,
Tż Gretty
:cat3: Kot. Nie dla idiotów!

Gretta

Od: Wto lip 18, 2006 12:53

Post » Pon paź 18, 2010 17:00 Re: Odrobaczanie małego kotka,może ktoś mi doradzi.

Może tak trochę chaotycznie opisałam cala sytuacje,ale tak w skrócie chodziło mi o to jak powinno się odrobaczać takiego trzy miesięcznego kotka,jakim środkiem,i w jakich odstępach czasu,żeby to przyniosło najlepsze efekty?
Moje drugie pytanie dotyczy tabletki na robale o nazwie" pratel" ,tzn.czy wystarczy jednorazowa dawka odpowiednia do wagi kota,czy też może należy powtórzyć zabieg powiedzmy za 2 tygodnie?
Zmienić weta nie bardzo mam na jakiego,bo miasteczku najbliższym od mojego miejsca zamieszkania jest chyba trzech,ja z moim zwierzyńcem chodzę ponoć do najlepszego,dlatego tez pytam tu na forum o Wasze doświadczenia jeśli chodzi o odrobaczanie.

ewelina80

Post » Wto paź 19, 2010 12:37 Re: Odrobaczanie małego kotka,może ktoś mi doradzi.

Nikt nie zagląda. :(
Może jednak ktoś coś doradzi?

ewelina80

Post » Wto paź 19, 2010 12:39 Re: Odrobaczanie małego kotka,może ktoś mi doradzi.

Na pewno raz nie wystarczy. Słusznie kombinujesz z tymi jajami :wink:
Obrazek
UWAGA - Angalia to IKA 6 (na FB Krystyna Kowalska) nie wysyłajcie kotów!!!
http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=117164

Zofia.Sasza

Od: Wto wrz 09, 2008 15:02

Post » Wto paź 19, 2010 13:00 Re: Odrobaczanie małego kotka,może ktoś mi doradzi.

Wiem,że tu na forum większe są problemy i poważniejsze kocie choroby,a ja tu odrobaczaniem głowę zawracam :oops:
Dzięki Greta_2006 ,Zofia&Sasza za zaglądnięcie :D
Gdybym mogła to zmieniłabym weta,ale tu u mnie w najbliższej okolicy ten do ,którego chodzę ma najlepszą opinie,a jeździć z całym zwierzyńcem do najbliższego większego miasta to po prosty przerasta moje możliwości finansowe :cry:

ewelina80

Post » Wto paź 19, 2010 13:22 Re: Odrobaczanie małego kotka,może ktoś mi doradzi.

Tu wątek o odrobaczaniu
viewtopic.php?f=1&t=86719&hilit=czy+odrobaczanie+mo%C5%BCe

Tytuł alarmujący, ale warto przeczytać całość.
Znajdziesz tam trochę ciekawych informacji.

Zerknij też do kociego ABC
Część IV " Kocie zdrowie" pkt 19-21

Jest tu:
viewtopic.php?f=1&t=27018
Obrazek
Obrazek Czesio 6.04.2015 [*]

Mulesia

Od: Czw cze 03, 2010 9:04

Post » Wto paź 19, 2010 13:30 Re: Odrobaczanie małego kotka,może ktoś mi doradzi.

Dzięki Mulesia,poczytam sobie :D

ewelina80