Dotarły! Niestety podniesiony jest znacznie jeden ze wskaźników wątrobowych. Zachodzę w głowę od czego! Żebym byle jaką karmą karmiła, mogłabym zrozumieć. Żeby to był stary kot, też bym pojęła. Ale tak?
A teraz przeczytałam, że chora wątroba może być skutkiem głodówki!!!!!!!! W efekcie nie wiem czy jest to przyczyna Noisikowej choroby, czy jej skutek!!!!!!!
To prawda, nawet kilkudniowa kocia głodówka może bardzo uszkodzić mu nerki czy wątrobę. To m.in. dlatego te nasze wystraszone i zestresowane schroniskowce, które nie jedzą, tak szybko się rozkładają.
Vetopedia: Do upośledzenia funkcji tego ważnego organu dochodzi zazwyczaj w wyniku zatruć (substancjami chemicznymi, lekami) oraz wszelkich infekcji (wirusowych, bakteryjnych, pasożytniczych). Niebezpieczna dla wątroby kota jest również głodówka (nawet krótkotrwała, trzydniowa głodówka może doprowadzić do poważnych uszkodzeń wątroby).
Oby!!! Dziś jak trzymałam mu doopkę w lecznicy, mało się nie rozkleiłam. Miednica mu sterczy. Skóra i kość. Noise waży 3530g, a 30 czerwca ważył 4800g. On pomyśli, że go prześladuję. Kot do miski, ja za nim. Kot do kuwety, ja za nim. Kot śpi, ja patrzę. Kot je, ja patrzę. Kot siusia, ja patrzę, Kot wali kupala, ja patrzę. A kiedyś było odwrotnie.