Issena-nietrzymanie moczu Wynik sterylki, wczesnej sterylki?

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt paź 15, 2010 11:11 Issena-nietrzymanie moczu Wynik sterylki, wczesnej sterylki?

Witam Wszystkich serdecznie!
Taki mamy właśnie problem- nietrzymanie moczu.
Kotka perska lat 5 obecnie zdrowa (tzn bez struwitów z ktorymi walczyliśmy jakiś czas temu - wtedy zamanifestowała problem sikaniem w przedpokoju) obecnie sika tylko podczas snu.
Na 100% nie jest to sikanie celowe, w miejscach które juz pachną moczem.
Z moich obserwacji wynika że nietrzymanie moczu zdarza się jej gdy śpi głęboki snem: leży np.na fotelu i śpi już z 4 godz, nagle zrywa się zeskakuje i zaczyna sie wylizywać, a na prześcieradełku (zaopatrzyłam się w podgumowane przescieradełka, które przycięte w odpowiednie kształt są położone w ulubionych kocich miejscach...czyli prawie wszędzie) mamy plamę. Popuszcza kilka kropelek lub mam wrażenie całość z pęcherza. Robi to nieregularnie: raz na 2 tygodnie, raz na tydzień..różnie.

Czy ktoś z Was spotkał się z podobnym problemem? Jak sobie radziliście?
Czy przyczyną może być wczesna sterylizacja? Czy może coś innego?
Kotka była sterylizowana przed pierwszą rują, przy okazji zabiegu usunięcia zęba.

Znalazłam w necie artykuł:
http://www.klubmalamuta.p...d=180&Itemid=62

W lecznicy polecają stosowanie estrogenów.
Pozdrawiam i dziękuję za wszelkie porady

koalka

Od: Pon gru 12, 2005 22:15

Post » Pt paź 15, 2010 12:09 Re: Issena-nietrzymanie moczu Wynik sterylki, wczesnej sterylki?

Czytalam, ze przyczyna moze byc sam zabieg sterylizacji (niekoniecznie wczesnej). Z tego co pamietam, to mozna to chyba probowac leczyc lekami, lub wykonac inny zabieg, ktory ma pomoc. Doswiadczony weterynarz powinien wiedziec co robic.

margo22

Od: Pt wrz 08, 2006 16:37

Post » Pt paź 15, 2010 12:14 Re: Issena-nietrzymanie moczu Wynik sterylki, wczesnej sterylki?

Myślę, że gdyby to były problemy posterylizacyjne, to chyba pojawiłyby się duzo wcześniej, a nie po 5 latach od sterylizacji.

No i według mnie "wczesna sterylizacja" a "sterylizacja przed pierwszą rują" to nie to samo.
...

CoToMa

Od: Pon sie 21, 2006 14:34

Post » Pt paź 15, 2010 19:02 Re: Issena-nietrzymanie moczu Wynik sterylki, wczesnej sterylki?

Dziękuję bardzo za odpowiedź.
Prawdę mówiąc nie orientuję się odnośnie terminów - kotka była sterylizowana przed pierwszą rują, ok. hmmm... 6tego może 7ego miesiąca życia.
Zastanawiam się nad radą weterynarza -podawaniem estrogenów. Jednak najpierw musi dłużej utrzymać się brak kryształów w moczu- muszę mieć pewność że to nie ich sprawka.
Jeśli to faktycznie kwestia sterylizacji (zapytam veta czy nietrzymanie moze pojawić się dopiero po latach od sterylizacji) to będzie się nasilać z wiekiem kota. Hmmm..
Muszę jeszcze przemyśleć i porozmawiać ze specjalistami - może za wcześnie na estrogeny?
Co sądzicie?
Pozdrawiam

koalka

Od: Pon gru 12, 2005 22:15