Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy
Blue pisze:Ten sposób jest ok - pod warunkiem że... kot jest zdrowy i łatwo da się tak odsikać.
U kota z chorym pęcherzem może doprowadzić do krwawienia rozpulchnionej i przekrwionej śluzówki (u kotów poważnie chorych, z silną, od dawna toczącą się infekcją pęcherza może dojść nawet do jego pęknięcia) - u kota nie chcącego w ten sposób łatwo oddać moczu może spowodować cofnięcie się zakażonego moczu do nerek.
Dodatkowo gdy kot się broni, zaciska zwieracz, trzeba z nim powalczyć, pęcherz kilka razy uciskać - w badaniu moczu może wyjść sporo białka, czasem krew.
Ogólnie pobieranie moczu od kotów to cała jazda
margo22 pisze:Oczywiscie to wszystko zalezy od wieku, ilosci plynow i innych czynnikow.
Mlode koty siusiaja czesciej, ale juz starszy kot sikajacy 6 razy dziennie to juz raczej swiadczy zapalaniu pecherza/lub cos z nerkami...
Przecietnie koty sikaja okolo 2-3 razy na dobe, ale jak juz wspominalam moja kotka potrafi tez siusiac raz na dobe (drugi, dorosly kot-ktory naprawde pije sporo-srednio 2 razy na dobe)-ale moj wet uwaza ze kotka po prostu tak ma i tyle-przeciez nie zmusze kota zeby czesciej siusial. Tym bardziej, ze do mokrej karmy tez ja musze zachecac, bo ona woli suche i tyle. A stresowanie kota prowadzi do idiopatycznego zapalenia pecherza (na tle stresowym) a tego nie chcemy.
Dopoki kot zalatwia sie zdrowym strumieniem i nie posikuje to jest wszystko ok-nawet jesli to tylko raz na dobe. Koty sa zwierzetami, ktore b. wode oszczedzaja i niestety z reguly nieduzo pija, mocz jest b. zageszczony-inaczej niz u psow.
Blue pisze:Myślę że bardzo dużo zależy w takim przypadku od wyniku badania moczu.
Nie wiem gdzie mieszkasz ale ja w Warszawie i mam wetkę która świetnie pobiera mocz prosto z pęcherza, igłą, przez powłoki brzuszne. Taki mocz od razu leci do badania i jest super wiarygodny.
Różne koty różnie oddają mocz, jedne często po trochę, inne rzadko i dużo, jeszcze inne mało pijąc - rzadko i mało.
Rzadkie oddawanie niewielkiej ilości moczu raczej nie wskazuje na infekcję dróg moczowych.
Prawdopodobnie kotka za mało pije i tu doszukiwałabym się przyczyn.
Co ona je?
Ile wypija dziennie?
Robisz coś żeby piła więcej?
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 81 gości