Prosimy o pomoc w sterylizacji bezdomnych kotow u kociamy

Kocie pogawędki

Moderator: Estraven

Post » Czw paź 14, 2010 10:01 Re: Prosimy o pomoc w sterylizacji bezdomnych kotow u kociamy

Ewung jak najbardziej.
Trzy rodzaje.

Po sugestii zorbes zrezygnowała bym ze słowa odczuwa.
Może zstąpić je słowem boli mnie, mnie też boli.
zabers pisze:
RudyiSrebrnyKot pisze:...
I ja bym o tym biciu nie pisała, ale zamiast tego napisała w formie afirmacyjnej jednak (bez przeczeń i zwrotów kojarzących się negatywnie):
Lubię gdy jesteś delikatny bo ja też odczuwam przyjemność i ból.

Mogę się wtrącić?( Najwyżej skasuję, jeśli uznacie, że głupie)
1. Im krótszy komunikat, tym lepiej trafia.
2. dziecko może nie zrozumieć słowa "odczuwam". (dorosły zresztą tez powie, np w rozmowie, "boli mnie" zamiast "odczuwam ból")
A zatem np. Bądź delikatny - ja też czuję
3. czasami warto skorzystać z ze zwrotów negatywnych (jeden, dwa takie zwroty przyciągną uwagę, bo wybiją się na tle pozostałych)
np. Nie bij - to boli
lub : Nie bij - mnie też boli
Nakarm mnie - ja też jestem głodny
Przytul mnie - ja też się boję
Pomóż mi - sam się nie obronię

To tylko takie uwagi na marginesie

Hannah12

Od: Czw sie 11, 2005 11:57

Post » Czw paź 14, 2010 10:02 Re: Prosimy o pomoc w sterylizacji bezdomnych kotow u kociamy

Kociamko, a jak ci się wydają takie klatki:

http://allegro.pl/klatka-dla-krolika-sw ... 49791.html
http://allegro.pl/klatka-120cm-swinka-m ... 80274.html
http://allegro.pl/klatka-krolik-swinika ... 36636.html

Trochę większe są - powierzchnia dokładnie taka, jak mojego biurka w pracy, które dość duże jest (dwa komputry się na nim mieszczą). Jak wyobrażę sobie kota na moim biurku :wink: , to widzę go razem z kuwetą, jakimś kartonikiem czy innym domkiem i miseczkami, i jeszcze sporo miejsca zostaje.

W Zooplusie są, owszem, takie od 140cm długości wzwyż, ale te to już są raczej masakrycznie drogie, ponad 700 zł i więcej.

Jeśli coś z tych podlinkowanych ci się wydaje dobre (albo znajdziesz jeszcze lepszą na Allegro), to mogę ci kupić ze dwie - podaj tylko na pw swoje dane, żebym mogła przekazać sprzedawcy.
ObrazekObrazekObrazek
Panowie Kocurowie
"Poznasz siebie, poznając własnego kota." Konrad T. Lewandowski, "Widmowy kot"

PumaIM

Od: Pon sty 20, 2003 1:30

Post » Czw paź 14, 2010 10:02 Re: Prosimy o pomoc w sterylizacji bezdomnych kotow u kociamy

Ulotki jak najbardziej
moga być też dla małych Dzieci
ale wykładu Maluchom nie zrobię
nie teraz

Ewus z tym nie trzymaniem psów na łańcuchu
tu może być problem
Gmina nawoływała żeby psów nie puszczac luzem
takie wiejski chłop spuści psa z łańcucha ale już nie patrzy gdzie pies biega
były ataki na Zwierzynę leśną na koty na Ludzi
myślę że owszem
jesli trzymasz na łańcuchu to dbaj o to żeby pies miał w miarę lużną obrożę
żeby nie raniła szyi
albo jesli pies na łańcuchu trzymany to zapewnij mu chociaz raz dziennie spacer na smyczy lub bieganie pod nadzorem

Bo jesli będzie hasło o nietrzymaniu psa na łańcuchu w ogóle
to Gmina może sie do mnie doczepić

Kociama

Od: Czw gru 07, 2006 18:34

Post » Czw paź 14, 2010 10:04 Re: Prosimy o pomoc w sterylizacji bezdomnych kotow u kociamy

PumaIM pisze:Kociamko, a jak ci się wydają takie klatki:

Trochę większe są - powierzchnia dokładnie taka, jak mojego biurka w pracy, które dość duże jest (dwa komputry się na nim mieszczą). Jak wyobrażę sobie kota na moim biurku :wink: , to widzę go razem z kuwetą, jakimś kartonikiem czy innym domkiem i miseczkami, i jeszcze sporo miejsca zostaje.

W Zooplusie są, owszem, takie od 140cm długości wzwyż, ale te to już są raczej masakrycznie drogie, ponad 700 zł i więcej.

Jeśli coś z tych podlinkowanych ci się wydaje dobre (albo znajdziesz jeszcze lepszą na Allegro), to mogę ci kupić ze dwie - podaj tylko na pw swoje dane, żebym mogła przekazać sprzedawcy.

Matko ale klatki 8O
widziałam kiedys na alegro
takie same tylko 150cm miały
nazywały się chyba gigant

Kociama

Post » Czw paź 14, 2010 10:13 Re: Prosimy o pomoc w sterylizacji bezdomnych kotow u kociamy

Kociama pisze:
Alex405 pisze:pretensje ze strony rodziców? 8O O co??? Że uczy się dzieci byc dobrym i odpowiedzialnym człowiekiem?...

Kochana nie pyataj co ja wtedy przeszłam
i Nauczycielka :(
to był koszmar
Rodzice przyjeżdżali do mnie z pretensjami że kity Dzieciom wciskam i mózgi piorę
jedna Baba wyzwała mnie od idiotek
bo jej Córeczka poprosiła żeby kota podwórkowego zabrac do domku
zeby mu kupić jedzenie,ubikację i koszyczek do spania
Co mam powiedzieć

czasem się boję tak po ludzku
nie raz zostałam wyzwana,nie mówiąc już o tym że nie raz dostałam taki łomot że siniaków nie mogłam się doliczyć
Raz obroniła mnie córka,waliła transporterem rozwścieczonego faceta ile wlezie
idąc po ciemku do wsi też czasem się boję

Przecież jestem UFO
coś czego Ludzie nie mogą zrozumieć
nie wszyscy ale większość zapyziałych ,zatwardziałych wieśniaków

Kurcze ale cymes..doczytuje kciamko, wspolczuje...wiem jak na wsi jest , przeciez tam pracuje...ale ja sie skupiam na lekcjach dotyczacych zwierzat a takie sa w podreczniku , do przemycania dzieciom komunikatow typu- nie mecz, nie krzywdz, nie porzucaj...jesli chodzi o szczepienia, opieke weterynaryjna , jedzenie to tego nie ruszam. Ciesze sie jesli nie znecaja sie nad zwierzetami i ich nie glodza...na nic wiecej nie mam odwagi sie porwac , ta mentalnosc jest jak beton,nie da sie skruszyc ale drazyc skałe kropla wody zawsze mozna :wink:
Żegnaj Budusiu......tęsknimy

moś

Od: Wto lip 06, 2004 16:48

Post » Czw paź 14, 2010 10:15 Re: Prosimy o pomoc w sterylizacji bezdomnych kotow u kociamy

8O ale bedziesz miala klate kociamko

moś

Post » Czw paź 14, 2010 10:16 Re: Prosimy o pomoc w sterylizacji bezdomnych kotow u kociamy

moś pisze:
Kociama pisze:
Alex405 pisze:pretensje ze strony rodziców? 8O O co??? Że uczy się dzieci byc dobrym i odpowiedzialnym człowiekiem?...

Kochana nie pyataj co ja wtedy przeszłam
i Nauczycielka :(
to był koszmar
Rodzice przyjeżdżali do mnie z pretensjami że kity Dzieciom wciskam i mózgi piorę
jedna Baba wyzwała mnie od idiotek
bo jej Córeczka poprosiła żeby kota podwórkowego zabrac do domku
zeby mu kupić jedzenie,ubikację i koszyczek do spania
Co mam powiedzieć

czasem się boję tak po ludzku
nie raz zostałam wyzwana,nie mówiąc już o tym że nie raz dostałam taki łomot że siniaków nie mogłam się doliczyć
Raz obroniła mnie córka,waliła transporterem rozwścieczonego faceta ile wlezie
idąc po ciemku do wsi też czasem się boję

Przecież jestem UFO
coś czego Ludzie nie mogą zrozumieć
nie wszyscy ale większość zapyziałych ,zatwardziałych wieśniaków

Kurcze ale cymes..doczytuje kciamko, wspolczuje...wiem jak na wsi jest , przeciez tam pracuje...ale ja sie skupiam na lekcjach dotyczacych zwierzat a takie sa w podreczniku , do przemycania dzieciom komunikatow typu- nie mecz, nie krzywdz, nie porzucaj...jesli chodzi o szczepienia, opieke weterynaryjna , jedzenie to tego nie ruszam. Ciesze sie jesli nie znecaja sie nad zwierzetami i ich nie glodza...na nic wiecej nie mam odwagi sie porwac , ta mentalnosc jest jak beton,nie da sie skruszyc ale drazyc skałe kropla wody zawsze mozna :wink:

mosiu toz ja gmeram małym palcem gdzie tylko się da :D
pomału,stopniowo,delikatnie

Kociama

Post » Czw paź 14, 2010 10:16 Re: Prosimy o pomoc w sterylizacji bezdomnych kotow u kociamy

Kociama pisze:Ulotki jak najbardziej
nie teraz

tu może być problem
myślę że owszem
żeby nie raniła szyi
albo jesli pies na łańcuchu trzymany to zapewnij mu chociaz raz dziennie spacer na smyczy lub bieganie pod nadzorem

O własnie o to chodzi Kociamo - o ulotki dostosowane do rzeczywistości dlatego takie podpowiedzi są ważne :ok:

ewung

Od: Pon lis 13, 2006 13:04

Post » Czw paź 14, 2010 10:19 Re: Prosimy o pomoc w sterylizacji bezdomnych kotow u kociamy

No to sobie kociamko pogmeramy :ok:

moś

Post » Czw paź 14, 2010 10:26 Re: Prosimy o pomoc w sterylizacji bezdomnych kotow u kociamy

ewung pisze:
Kociama pisze:Ulotki jak najbardziej
nie teraz

tu może być problem
myślę że owszem
żeby nie raniła szyi

O własnie o to chodzi Kociamo - o ulotki dostosowane do rzeczywistości dlatego takie podpowiedzi są ważne :ok:

:D :ok:

Kociama

Post » Czw paź 14, 2010 13:14 Re: Prosimy o pomoc w sterylizacji bezdomnych kotow u kociamy

PumaIM pisze:Kociamko, a jak ci się wydają takie klatki:

Nie wiem, czy te klatki nie będą za niskie, 43 cm czy 50 cm to trochę mało... I za delikatne, świnka morska nie będzie się rzucała w klatce jak rozwścieczona kotka :twisted:
Ale to już Iwonka musi podjąć decyzję, a im więcej klatek, tym lepiej :ok:
Obrazek Obrazek Obrazek

zdrojka1

Od: Wto sty 02, 2007 20:00

Post » Czw paź 14, 2010 14:28 Re: Prosimy o pomoc w sterylizacji bezdomnych kotow u kociamy

No trochę niskie... Wyglądają delikatnie, ale muszą znieść nie tylko świnki, ale też królika. Oba rodzaje stworzonek gryzą dość energicznie, więc ten drut musi znieść mocne zębiska. Jeśli tylko na łączach nie puści, to powinno być ok. Fakt, im więcej klatek tym lepiej :wink:
ObrazekObrazekObrazek
Panowie Kocurowie
"Poznasz siebie, poznając własnego kota." Konrad T. Lewandowski, "Widmowy kot"

PumaIM

Od: Pon sty 20, 2003 1:30

Post » Czw paź 14, 2010 15:18 Re: Prosimy o pomoc w sterylizacji bezdomnych kotow u kociamy

Z takiej klatki całkiem swobodnie wychodził sobie między prętami wtedy roczny Miki

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Ostatnio edytowano Czw paź 14, 2010 15:20 przez kussad, łącznie edytowano 1 raz
...Obrazek...Obrazek

kussad

Od: Pt paź 13, 2006 9:59

Post » Czw paź 14, 2010 15:19 Re: Prosimy o pomoc w sterylizacji bezdomnych kotow u kociamy

Bardzo się boję, żeby działalność oświatowa nie nasiliła represji sąsiadów w stosunku do Iwonki. I tak już jest chwilami niebezpiecznie, te napaści, petardy koło domu w sylwestra, nie wiem czy o jakichś strzałach w pobliżu nie czytałam.... Naprawdę się martwię. Możemy Iwonce z daleka pomagać, ale forumowo jej w razie czego nie obronimy :(
Obrazek

graszka-gn

Od: Wto maja 29, 2007 19:04

Post » Czw paź 14, 2010 16:07 Re: Prosimy o pomoc w sterylizacji bezdomnych kotow u kociamy

Ulotki można zrobić, wysłać do Iwy.
A ona zdecyduje jakie i czy je dawać.
Ulotki o pomocy zimą, nie biciu i maltretowaniu zwierząt może za zgodą zaprzyjaźnionego pana z zoologa zostawić u niego w sklepie.
Może je dostarczyć do szkoły i dyrekcja nauczyciele zdecydują czy powiesić je na tablicach w klasie.

Hannah12

Od: Czw sie 11, 2005 11:57

[poprzednia][następna]