Prosimy o pomoc w sterylizacji bezdomnych kotow u kociamy

Kocie pogawędki

Moderator: Estraven

Post » Śro paź 13, 2010 11:20 Re: Prosimy o pomoc w sterylizacji bezdomnych kotow u kociamy

Hannah12 pisze:Poczekajmy co powie o tym pomyśle Kociama ale tak sobie myślę, że do rozdania coś
i coś do pokazania podczas pogadanki, jakieś slajdy, plakaty, dlatego pytałam się o możliwościowi szkoły.
Niech Kociama sie wypowie, to ona będzie na pierwszej linii frontu.

Mogę pomóc w przygotowaniu pokazu slajdów. Zajmuję się tym można powiedzieć na co dzień ;)...

Mam też komputer i mogłabym pożyczyć projektor. Jedyny problem to czas i transport musiałabym załatwić... Ale nie ma rzeczy niemożliwych...

Jestem ciekawa, jak wygląda sprawa uświadamiania w innych szkołach. Popytam przyjaciółkę, która jest metodykiem w 1-3. W przyszłym semestrze będę miała więcej czasu to mogłabym się jakoś poudzielać.
Dziękuję. Trzymam kciuki za wszystkich :)!...

RudyiSrebrnyKot

Od: Nie paź 25, 2009 12:46

Post » Śro paź 13, 2010 12:12 Re: Prosimy o pomoc w sterylizacji bezdomnych kotow u kociamy

Podoba mi się pomysł ulotki w wersji że kotki mówią za siebie. Zaraz coś pokombinuję.
Jednak tą o zimie zrobiłabym też w formie takich małych ulotek dla dorosłych - może Kociamka znajdzie kilka miejsc gdzie można by je rozłożyć dla ludzi.

ewung

Od: Pon lis 13, 2006 13:04

Post » Czw paź 14, 2010 0:16 Re: Prosimy o pomoc w sterylizacji bezdomnych kotow u kociamy

Hannah12 pisze:Patmol właśnie o to mi chodziło, tylko nie za bardzo wiem jak to ująć w formie ulotek.

Nasze brzuszki też odczuwają głód.
My też czujemy strach i się boimy ( tutaj czego)
Ufamy Wam dzieciom i wierzymy, ze nas nie skrzywdzicie.
Jak mnie bijesz to mnie to boli.
Może takie wypowiedzi w formie dymków, aby był z tego taki komiks.
Tylko, że ja rysunkowo to kompletna noga jestem.

Zgłaszajcie propozycja krótkich zdań takich właśnie uczłowieczających kota, psa.

ja bym się tylko bała, że do tego dojdzie np. chcę mieć dzieci... niestety wiele dzieci ma takie przekonanie :(

zastanawiam się, jak przekazać dzieciakom, że kotów rodzi się za dużo, nie zagłębiając się w szczegóły typu czym jest zabieg kastracji...
chętni na kota
-
Pozytywne myślenie wszystko odmieni - ja wierzę w świat bez bezdomnych, cierpiących psów i kotów jeszcze przed 40.
---
Poszukuję osoby która może pomóc w sterylizacji kotów bezdomnych w Polanowie oraz Nowym Miasteczku oraz osoby która odwiezie wiejską kotkę na zabieg pod Kielcami. Proszę o info na pw. Dziękuję :-)

VeganGirl85

Od: Śro gru 29, 2004 9:09

Post » Czw paź 14, 2010 1:02 Re: Prosimy o pomoc w sterylizacji bezdomnych kotow u kociamy

Iwonka, potrzebne mi Twoje dane, adres i nr telefonu, żeby wysłać zamówienie kurierem prosto pod dom. Wyślij mi na PW. Na razie pojedzie część zamówienia za pieniążki zebrane po rodzinie, reszta, jak ludzie z pracy się określą co do kasy.

A odnośnie klatki, to chodzi Ci o coś takiego? Ma wymiary 109 x 69 x 75 cm

Obrazek

Z puszek znalazłam jeszcze takie:
http://www.krakvet.pl/animonda-brocconi ... 10966.html
http://www.krakvet.pl/animonda-brocconi ... 10964.html
http://www.krakvet.pl/animonda-brocconi ... 10967.html
http://www.krakvet.pl/animonda-brocconi ... 10965.html

Tanie, ale spore objętościowo. Nie musisz oglądać, tylko sobie zapisuję linki, żeby potem nie szukać :wink:
Obrazek Obrazek Obrazek

zdrojka1

Od: Wto sty 02, 2007 20:00

Post » Czw paź 14, 2010 6:28 Re: Prosimy o pomoc w sterylizacji bezdomnych kotow u kociamy

XAgaX pisze:
Hannah12 pisze:Patmol właśnie o to mi chodziło, tylko nie za bardzo wiem jak to ująć w formie ulotek.

Nasze brzuszki też odczuwają głód.
My też czujemy strach i się boimy ( tutaj czego)
Ufamy Wam dzieciom i wierzymy, ze nas nie skrzywdzicie.
Jak mnie bijesz to mnie to boli.
Może takie wypowiedzi w formie dymków, aby był z tego taki komiks.
Tylko, że ja rysunkowo to kompletna noga jestem.

Zgłaszajcie propozycja krótkich zdań takich właśnie uczłowieczających kota, psa.

ja bym się tylko bała, że do tego dojdzie np. chcę mieć dzieci... niestety wiele dzieci ma takie przekonanie :(

zastanawiam się, jak przekazać dzieciakom, że kotów rodzi się za dużo, nie zagłębiając się w szczegóły typu czym jest zabieg kastracji...

To można dodać:

Nie chcę mieć dzieci - nas, kotków jest już bardzo dużo.

I ja bym o tym biciu nie pisała, ale zamiast tego napisała w formie afirmacyjnej jednak (bez przeczeń i zwrotów kojarzących się negatywnie):
Lubię gdy jesteś delikatny bo ja też odczuwam przyjemność i ból.
Dziękuję. Trzymam kciuki za wszystkich :)!...

RudyiSrebrnyKot

Od: Nie paź 25, 2009 12:46

Post » Czw paź 14, 2010 7:17 Re: Prosimy o pomoc w sterylizacji bezdomnych kotow u kociamy

RudyiSrebrnyKot pisze:...
I ja bym o tym biciu nie pisała, ale zamiast tego napisała w formie afirmacyjnej jednak (bez przeczeń i zwrotów kojarzących się negatywnie):
Lubię gdy jesteś delikatny bo ja też odczuwam przyjemność i ból.

Mogę się wtrącić?( Najwyżej skasuję, jeśli uznacie, że głupie)
1. Im krótszy komunikat, tym lepiej trafia.
2. dziecko może nie zrozumieć słowa "odczuwam". (dorosły zresztą tez powie, np w rozmowie, "boli mnie" zamiast "odczuwam ból")
A zatem np. Bądź delikatny - ja też czuję
3. czasami warto skorzystać z ze zwrotów negatywnych (jeden, dwa takie zwroty przyciągną uwagę, bo wybiją się na tle pozostałych)
np. Nie bij - to boli
lub : Nie bij - mnie też boli
Nakarm mnie - ja też jestem głodny
Przytul mnie - ja też się boję
Pomóż mi - sam się nie obronię

To tylko takie uwagi na marginesie
не шалю, никого не трогаю, починяю примус ;)
Aktualnie na pokładzie: Nadszyszkownik
Nasze koty za TM(w kolejności zgłoszeń): Kulka [*] 17.03.2023, Gluś [*] 26.03.2020, Zmrol [*] 24.09.2023, Żwirek [*] 07.06.2024
Robalek['] Kredka['] Pirat['] Połamaniec [']

zabers

Od: Nie lut 08, 2009 14:21

Post » Czw paź 14, 2010 7:40 Re: Prosimy o pomoc w sterylizacji bezdomnych kotow u kociamy

Zarbes super uwagi.
Właśnie o to chodzi aby była burza mózgów i powstało cos krótkiego i zrozumiałego w przekazie.
XAgaX ulotka o sterylizacji/ kastracji potów, psów juz jest dla starszych.
To mam być kolejna ulotka tak aby trafiła tez do młodszych dzieci o tolerancji pomocy zwierzętom.

Hannah12

Od: Czw sie 11, 2005 11:57

Post » Czw paź 14, 2010 7:48 Re: Prosimy o pomoc w sterylizacji bezdomnych kotow u kociamy

Hannah12 pisze:... XAgaX ulotka o sterylizacji/ kastracji potów, psów juz jest dla starszych.
To mam być kolejna ulotka tak aby trafiła tez do młodszych dzieci o tolerancji pomocy zwierzętom.

Ok. Teraz rozumiem.

To jeszcze jedno - warto używać partykuły "TEŻ" (patrz przykłady powyżej :arrow: mój post)
bo:
1. wzmacnia siłę wyrazu
2. uwydatnia poczucie "wspólnoty" człowiek-zwierzę (np. Nie bij - mnie też boli), czyli dziecko odniesie to do siebie, a przez to łatwiej zrozumie o co chodzi.
не шалю, никого не трогаю, починяю примус ;)
Aktualnie na pokładzie: Nadszyszkownik
Nasze koty za TM(w kolejności zgłoszeń): Kulka [*] 17.03.2023, Gluś [*] 26.03.2020, Zmrol [*] 24.09.2023, Żwirek [*] 07.06.2024
Robalek['] Kredka['] Pirat['] Połamaniec [']

zabers

Od: Nie lut 08, 2009 14:21

Post » Czw paź 14, 2010 9:16 Re: Prosimy o pomoc w sterylizacji bezdomnych kotow u kociamy

zdrojka1 pisze:Iwonka, potrzebne mi Twoje dane, adres i nr telefonu, żeby wysłać zamówienie kurierem prosto pod dom. Wyślij mi na PW. Na razie pojedzie część zamówienia za pieniążki zebrane po rodzinie, reszta, jak ludzie z pracy się określą co do kasy.

A odnośnie klatki, to chodzi Ci o coś takiego? Ma wymiary 109 x 69 x 75 cm

Obrazek

Z puszek znalazłam jeszcze takie:
http://www.krakvet.pl/animonda-brocconi ... 10966.html
http://www.krakvet.pl/animonda-brocconi ... 10964.html
http://www.krakvet.pl/animonda-brocconi ... 10967.html
http://www.krakvet.pl/animonda-brocconi ... 10965.html

Tanie, ale spore objętościowo. Nie musisz oglądać, tylko sobie zapisuję linki, żeby potem nie szukać :wink:

Nie wiem jak Ci Dziękować :1luvu:

Podziękuj Bardzo Bardzo Serdecznie Rodzinie i Znajomym w moim i kotów imieniu :1luvu:

ta klatka jest cudowna
może tam zmieści się kuwetka też :D

prześlę Ci namiary
Jaka ja jestem Szczęsliwa no

Kociama

Od: Czw gru 07, 2006 18:34

Post » Czw paź 14, 2010 9:22 Re: Prosimy o pomoc w sterylizacji bezdomnych kotow u kociamy

Dziewczyny ja terminu wykładu jeszcze nie ustaliłam tak do końca
musze miec wszystko zapięte na ostatni guzik
wtedy daję znać jednej z Nauczycielek i jedziemy z tym koksem

Niestety po wcześniejszych wykładach z małymi Dziećmi nie dostanę pozwolenia
nie będę miała mozliwości
Były ogromne pretensje ze strony Rodziców

narazie klasy 5 może 6

ulotki jak najbardziej i plakaty
tu mam już zaklepane miejsca gdzie będe mogła wywiesić,położyć

Myślę że w Gimnazjum też coś zdziałam ,tam Zwierzolubny znajomy Pracuje
mam nadzieję że pomoże mi się tam też wkręcić z pomysłem uświadamiania znowu

Kociama

Post » Czw paź 14, 2010 9:27 Re: Prosimy o pomoc w sterylizacji bezdomnych kotow u kociamy

pretensje ze strony rodziców? 8O O co??? Że uczy się dzieci byc dobrym i odpowiedzialnym człowiekiem?...

Alex405

Od: Pt lip 10, 2009 17:50

Post » Czw paź 14, 2010 9:29 Re: Prosimy o pomoc w sterylizacji bezdomnych kotow u kociamy

Pewnie o to, że dzieci głupot się nasłuchały i teraz chcą rodzicom rządzić jak koty i psy traktować. :twisted:

Patmol

Od: Śro gru 30, 2009 14:03

Post » Czw paź 14, 2010 9:33 Re: Prosimy o pomoc w sterylizacji bezdomnych kotow u kociamy

Alex405 pisze:pretensje ze strony rodziców? 8O O co??? Że uczy się dzieci byc dobrym i odpowiedzialnym człowiekiem?...

Kochana nie pyataj co ja wtedy przeszłam
i Nauczycielka :(
to był koszmar
Rodzice przyjeżdżali do mnie z pretensjami że kity Dzieciom wciskam i mózgi piorę
jedna Baba wyzwała mnie od idiotek
bo jej Córeczka poprosiła żeby kota podwórkowego zabrac do domku
zeby mu kupić jedzenie,ubikację i koszyczek do spania
Co mam powiedzieć

czasem się boję tak po ludzku
nie raz zostałam wyzwana,nie mówiąc już o tym że nie raz dostałam taki łomot że siniaków nie mogłam się doliczyć
Raz obroniła mnie córka,waliła transporterem rozwścieczonego faceta ile wlezie
idąc po ciemku do wsi też czasem się boję

Przecież jestem UFO
coś czego Ludzie nie mogą zrozumieć
nie wszyscy ale większość zapyziałych ,zatwardziałych wieśniaków

Kociama

Post » Czw paź 14, 2010 9:53 Re: Prosimy o pomoc w sterylizacji bezdomnych kotow u kociamy

Ale ulotki mówiące o pomocy i takie uczłowieczające zwierzęta w szkole czy w inny możesz zostawić?

Słuchajcie może na ulotkach dać odsyłacze do stron fundacji, która z fundacji pozwoli na wykorzystanie jej nazwy.

Hannah12

Od: Czw sie 11, 2005 11:57

Post » Czw paź 14, 2010 9:55 Re: Prosimy o pomoc w sterylizacji bezdomnych kotow u kociamy

Tak sobie myślę i wychodzi mi że przydałyby się następujące ulotki:
1) Dla dzieci - czyli w tym stylu że kotki mówią za siebie - jest już trochę fajnych pomysłów. To na pogadanki do szkoły

2) Dla dorosłych o sterylizacji (tą już mamy)

3) O dbaniu o zwierzaki zimą (początek już jest, muszę dopracować) - proszę o ewentualne uwagi - myślę że teraz to bardzo ważny temat przed zimą. Wcześniej dawałam zarys ulotki - może komuś coś jeszcze przyjdzie do głowy

4) Ogólne dla dorosłych - zajęłabym się w niej i kotami i psami i w niej hasła w stylu:
- że zwierzak musi mieć ciepłe schronienie
- że ma być wykastrowany
- psa nie trzymamy na łańcuchu
- że zwierze też odczuwa ból
- ze jak choruje to do weta
Chodzi mi o hasła dopasowane do rzeczywistości wiejskiej. Ulotki myślę żeby robić w dwóch formatach A4 (21x29,7 cm) czyli duże do powieszenia i A6 (10,5x14,8cm) do rozkładania w różnych miejscach (Pozatym dzięki małemu rozmiarowi będzie ich można zrobić dużo więcej)

Postaram się porobić projekty jak najszybciej. Jak tylko przygotuję jakiś szkic to wrzucę. Czekam dalej na pomysły co do ulotek.

ewung

Od: Pon lis 13, 2006 13:04

[poprzednia][następna]