Kotka nie chce jeść kociego jedzenia...prosze o rady..

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob paź 09, 2010 18:16 Kotka nie chce jeść kociego jedzenia...prosze o rady..

Witam,
2 tygodnie temu wzięłam kotkę ze schroniska, dziewczynka ma ok 4 miesiące i nie chce jeść kociego jedzenia. Wszystkie rodzaje karmy zakopuje i nie chce nawet spróować. Pani w schronisku zapewniała że kotka jadła Whiskasa (suche i mokre) a u mnie nic nie chce zjeść. Natomiast dostaje szału jak tylko widzi ludzkie jedzenie i prawie zabiera z buzi. Na razie kupuję różne rodzaje puszek, saszetek ale nic nie przypadło jej do gustu (z ludzkiego jedzenia chciałaby wszystko zjeść, ostatnio próbowała nawet szpinak ukraść). Wydaje mi się też że kotka nie umie jeść z miski, nie wiem jak mam ją przyzwyczaić skoro nawet nie chce polizać kociego jedzonka. Bardzo proszę o pomoc bo nie chcę żeby kotka się rozchorowała

Nigrus

Od: Sob paź 09, 2010 18:14

Post » Sob paź 09, 2010 18:31 Re: Kotka nie chce jeść kociego jedzenia...prosze o rady..

Kiedyś nie było kociego jedzenia.Może spróbuj podstępu?Naszykuj kocie tak jak dla siebie.Normalnie na talerz weź widelec usiądź jakbyś miała to zjeść a jak będzie się opchać to daj.Jak załapie to może pójdzie??Byleby tylko spróbowała. :ok:Ja miałam podobne problemy i teraz kicia je tylko saszetki suchego nie ruszy. :kotek: GG 2967771

Miss Fox

Od: Nie mar 28, 2010 2:17

Post » Sob paź 09, 2010 18:39 Re: Kotka nie chce jeść kociego jedzenia...prosze o rady..

Miss Fox pisze:Kiedyś nie było kociego jedzenia.Może spróbuj podstępu?Naszykuj kocie tak jak dla siebie.Normalnie na talerz weź widelec usiądź jakbyś miała to zjeść a jak będzie się opchać to daj.Jak załapie to może pójdzie??Byleby tylko spróbowała. :ok:Ja miałam podobne problemy i teraz kicia je tylko saszetki suchego nie ruszy. :kotek: GG 2967771

genialny pomysł muszę sprzedać znajomej, bo ma podobny problem z kotem :ok:

PearlRain

Od: Pt gru 11, 2009 12:06

Post » Czw paź 14, 2010 17:37 Re: Kotka nie chce jeść kociego jedzenia...prosze o rady..

Niestety moja kota nie daje się na to nabrać, jak poczuje kocie jedzenie na talerzu to ucieka.. co gorsze, starszy kot (18 lat) zaczyna przejmować jej maniery przy jedzeniu :( Macie może jakieś inne pomysły co z tym zrobić?:D

Nigrus

Post » Czw paź 14, 2010 18:04 Re: Kotka nie chce jeść kociego jedzenia...prosze o rady..

Może po prostu im gotuj. Wiele osób na forum właśnie tego rodzaju jedzenie uważa za zdrowsze dla kotów.
Możesz kupić kurze skrzydełka, ugotować, obrać, dodać odrobinę ryżu i marchewki, podzielić na porcje i zamrozić. Możesz podawać im przemrożoną, surową wołowinę, raz w tygodniu gotowanego mintaja lub sparzoną wątróbkę drobiową.
Niektóre koty lubią biały ser, trochę śmietanki lub jogurt.
Obrazek

wania71

Od: Pt maja 19, 2006 17:17

Post » Czw paź 14, 2010 19:05 Re: Kotka nie chce jeść kociego jedzenia...prosze o rady..

Gotuję cały czas, tym bardziej że mój starszy kot jest teraz bardzo chory. Ma zapalenie rdzenia i stracił czucie w łapkach i moze jeść tylko gotowanego kurczaka. Problem w tym że kicia nie chce jeść z miski. Zjada z ręki i to też nie zawsze. Teraz dostała jedzenie w płynie dla kociaków w fazie wzrostu :) i musze przyznać że to uwielbia:)

Nigrus

Post » Czw paź 14, 2010 19:11 Re: Kotka nie chce jeść kociego jedzenia...prosze o rady..

może potrzebuje jeszcze wysokoenergetycznego mleka i musów, których pewnie w schronie nie doświadczyła i organizm się domaga, polecam mixol http://www.kuchniapupila.pl/kot/karmy_d ... p448947986
i mus RC dla kociąt http://www.kuchniapupila.pl/kot/karmy_d ... 1147711274
itp

uważaj, czy nie ma nadżerek na języku, to może być początek KK i brak apetytu wynika z bólu, ale raczej stawiam na mój pierwszy strzał, czyli że organizm ma niedobory, których no umówmy się whiskas nie zaspokoi

dite

Od: Pt maja 14, 2010 18:19