MIESIĘCZNY kociak, PILNIE potrzebna POMOC!

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie paź 03, 2010 22:20 MIESIĘCZNY kociak, PILNIE potrzebna POMOC!

Słuchajcie,
Moja szefowa wzięła kotka, na oko ma 3-4 tygodnie. Babka, której kotka się okociła jak najszybciej chciała się pozbyć małego, bo to kocurek jest. Kociaczek strasznie zapuszczony, ma pchły i inne robactwo, biegunka, brudne futerko, bo żył w piwnicy.
W sobotę była ona u weterynarza. Stwierdził on, że kotek pewnie nie przeżyje, bo jet za mały :x
Najwyraźniej ten wet nie wykazał chęci pomocy, ratowania kotka.
Można by było jechać z kociakiem do lepszego weta, do innej miejscowości, ale szefowa nie ma chęci na takie podróże i wydatki. Nie jestem tutaj w stanie nic zdziałać.
Proszę, powiedzcie mi jak należy go teraz karmić? Co mu jest potrzebne, jaka opieka?
Wczoraj ponoć miał cały dzień biegunkę.
Weterynarz w sobotę odpchlił go, odrobaczył. Szefowa mi napisała, że siedzi z małym i wyłapuje mu pchły. Czy to możliwe po odpchleniu, żeby same nie padły?
Jutro zaproponuję jej, że ja mogę wziąć małego i spróbować go odchować, zobaczymy co powie. Nie wiem też czy to dobry pomysł, bo mam 2 dorosłe koty i króliki (chodzi mi o ryzyko przeniesienia pcheł na moje zwierzaki), jak sądzicie?

Proszę bardzo o szybką pomoc, jak pielęgnować kotka, jak karmić. Co zrobić, żeby oczyścić mu futerko, bo to normalnie tragiedia jest, taki brudasek :(
Obrazek

dase

Od: Czw paź 09, 2008 19:12

Post » Nie paź 03, 2010 22:23 Re: MIESIĘCZNY kociak, PILNIE potrzebna POMOC!

Spokojnie.
Dopytaj, czym kociak był odpchlony i odrobaczony. Pchły powinny paść, a jeśli nawet nie, to po prostu zafundujesz swoim zwierzakom odpchlenie, i tyle.
A kicia żal, u tej kobiety chyba naprawdę nie ma szans.

Zajrzyj na podforum "Weci polecani" albo po prostu napisz, skąd jesteś i dokąd ew. możesz dojechać, może ktoś zna dobrego weta w tej okolicy.
To tylko ja,
Tż Gretty
:cat3: Kot. Nie dla idiotów!

Gretta

Od: Wto lip 18, 2006 12:53

Post » Nie paź 03, 2010 22:28 Re: MIESIĘCZNY kociak, PILNIE potrzebna POMOC!

Mam dobrego weta, 35 km od mojej miejscowości. Problem leży w braku chęci szefowej, do wyjazdu. To miał być kotek "podwórkowy", miał dostawać jeść, ale miał też umieć polować na myszy :)
Mi się to nie podoba, takie podejście, ale co ja mogę.

Chciałabym, żeby się zgodziła mi go dać, u mnie miałby więcej szans na to, by zdrowo podrosnąć, mam więcej czasu, ona na dodatek ma 2 małych dzieci, możecie więc się domyśleć...

Proszę, niech ktoś mi napisze jak go żywić.

Oto fotki maluszka:

Obrazek
By dase1987 at 2010-10-03

Obrazek

Obrazek
Obrazek

dase

Post » Nie paź 03, 2010 22:38 Re: MIESIĘCZNY kociak, PILNIE potrzebna POMOC!

Kociak 4-tygodniowy może już jeść suchą karmę dla kociąt, np. Hill's lub Royal Canin.
Można też po prostu ugotować mu kawałek kurczaka (bez soli i przypraw!) i drobno posiekać mięso lub zmiksować z niewielką ilością rosołu w którym się gotowało. :)

tutaj jest o opiece nad kociętami:
http://www.fundacjakot.pl/content/view/48/46/#kocieta

edit: prześliczny kić :1luvu:
To tylko ja,
Tż Gretty

Gretta

Post » Nie paź 03, 2010 22:42 Re: MIESIĘCZNY kociak, PILNIE potrzebna POMOC!

Tak się zastanawiam, że on chyba ma coś z lewym oczkiem. Zbiera mu się tam więcej wydzieliny, lekko mruży.
Weterynarz nie zwrócił na to uwagi, można przemywać oczko np rumiankiem?
Obrazek

dase

Post » Nie paź 03, 2010 22:44 Re: MIESIĘCZNY kociak, PILNIE potrzebna POMOC!

Rumiankiem NIE (może zaszkodzić), lepiej świetlikiem. A najlepiej chyba płynem Optex (do nabycia u weta). Pewnie i tak zamierzasz kociaka pokazać wetowi, to porozmawiaj też na temat oczka.
To tylko ja,
Tż Gretty

Gretta

Post » Nie paź 03, 2010 22:52 Re: MIESIĘCZNY kociak, PILNIE potrzebna POMOC!

Rumiankiem nie polecam mojemu wręcz zaszkodził niż pomógł.
Przemyj solą fizjoligiczną,w aptece kupisz bez recepty i ważne nie przemywaj wacikiem tylko gazikiem :)

ooo mam spóźniony zapłon ;) Greta_2006 już napisała:)

sunsetka

Od: Czw lip 22, 2010 11:28

Post » Nie paź 03, 2010 22:59 Re: MIESIĘCZNY kociak, PILNIE potrzebna POMOC!

Nie jestem pewna, czy kotek rzeczywiscie ma miesiac, ma jeszcze niebieskie slepka.
Takie kotki powinny jeszcze popijać mleczko, ale nie świeże krowie (dostaja od niego biegunki!!!), tylko mleko dla dzieci NAN1, ale rozrobione do konsystencji gęstej śmietany, gęstsze niż dla czlowieka. Chrupek czy mieska moze jeszcze nie umieć jeść, ale podawac mozna próbować.
Nie powinno mu się, przynajmniej teraz, dawać karm marketowych tanich, kitecat też nie, one moga malucha uczulać (skutek - znowu biegunka)
Jeżeli kociak ma trudności z siusianiem lub kupkaniem, trzeba masować brzuszek zwilżonym i wyciśniętym wacikiem - mama brzuszki wylizuje im w tym celu
"Koty trzeba chwalić, robia się od tego bardziej puchate"

taizu

Od: Śro gru 30, 2009 23:05

Post » Pon paź 04, 2010 12:19 Re: MIESIĘCZNY kociak, PILNIE potrzebna POMOC!

Dzięki za rady!

Podnoszę, może ktoś jeszcze coś wartego uwagi napisze.
Obrazek

dase