shira3 pisze:kotka doroty pisze:Nie umiesz krupnika ugotowac

mniam zupka
Luuuubiem krupniczek,mniaaam<ikonka oblizujaca się ze smakiem>
Nie umiem DOBREGO

Coś robiłam nie tak i zarzuciłam

Ale krupnik uwielbiam i nawet kaszę w nim zniosę

KrupnikSkładniki na taki sporawy garnek
• kości wieprzowe (takie od schabu podwójne około 15-20 cm)
• mięsko indycze lub kurze (pałki, nóżki, co tam jest pod ręką)
• 3 duże ziemniaki
• 2 szklanki kaszy drobnej mazurskiej czy o innej nazwie
• 2 -3 marchewki spore
• 1 pietruszka duza
• kawałek selera
• zielone (natka, seler, por)
• cebula opalona nad gazem
• sól
• pieprz
• ziele angielskie 6 szt
• listki laurowe 2-3 sztuki
• kilka suszonych grzybków (tak 10 szt mniej więcej)
Prosta i smaczna zupa.
Kości myjemy, wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Solimy, pieprzymy, wrzucamy ziele i listki. Gotujemy na małym ogniu wywar. Kaszę kilkakrotnie płuczemy, dodajemy do wywaru. Gotujemy około 10 minut i dodajemy pokrojone w kostkę warzywa i zielone (warzywa mogą być starte zamiast krojone w kostkę) oraz cebulę (którą na końcu wyjmujemy). Po około 10 minutach dodajemy pokrojone ziemniaki i gotujemy do miękkości. Kości obieramy z mięska, indycze też rozdrabniamy i dodajemy do zupy. Doprawiamy do smaku.
Dla mnie najważniejszym składnikiem są grzybki suszone właśnie dodają tego smaczku który lubię.