DZIKI GRZYWKA i Towarzystwo cz.IV/ ZAMYKAMY

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto wrz 28, 2010 8:13 Re: DZIKI GRZYWKA i Towarzystwo cz.IV/ Świat się dalej kręci...

pixie65 pisze: (...) i dalej kombinujemy jak zdobyć aranesp.

To ludzki czy wet lek i o jakiej mocy
Mogę obdzwonić nasze apteki i lecznice
Obrazek

Każda przykrość nas dotyka, tylko niektóre szczególnie.

Amika6

Od: Śro sty 24, 2007 18:48

Post » Wto wrz 28, 2010 8:35 Re: DZIKI GRZYWKA i Towarzystwo cz.IV/ Świat się dalej kręci...

Ludzki, wyłącznie na receptę (używany przy terapii chorób nowotworowych). Słyszałam, że "sportowcy" czasami jakoś go zdobywają ale to też pewnie za pośrednictwem jakiegoś lekarza.
Aranesp stosuje się w leczeniu anemii (mniej krwinek czerwonych we krwi niż normalnie) w dwóch grupach pacjentów:
• u dorosłych i dzieci w wieku powyżej jednego roku z anemią wywołaną długotrwałą niewydolnością nerek, gdy organizm nie wytwarza wystarczających ilości hormonu erytropoetyny;
• u pacjentów dorosłych z pewnymi typami raka, którzy przechodzą chemioterapię (leki stosowane w leczeniu raka), gdy chemioterapia zatrzymuje wytwarzanie krwinek w szpiku kostnym. Rodzaje raka, przy których można stosować Aranesp, nie mają pochodzenia szpikowego (nie wpływają na szpik kostny).

są jeszcze:
Eprex -Erytropoetyna
Hormon regulujący powstawanie krwinek czerwonych w szpiku kostnym.

EPO to glikoproteina produkowana w nerkach, która wraz z krwią dostaje się do (czerwonego) szpiku kostnego, gdzie aranżuje produkcję erytrocytów.
Ostatnio edytowano Wto wrz 28, 2010 8:40 przez galleana, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek
Obrazek

galleana

Od: Sob wrz 08, 2007 19:52

Post » Wto wrz 28, 2010 8:38 Re: DZIKI GRZYWKA i Towarzystwo cz.IV/ Świat się dalej kręci...

Amika6 pisze:
pixie65 pisze: (...) i dalej kombinujemy jak zdobyć aranesp.

To ludzki czy wet lek i o jakiej mocy
Mogę obdzwonić nasze apteki i lecznice

To "ludzka" a dokładnie sytetyczna darbepoetyna alfa:
http://leki-informacje.pl/lek/epar/82,aranesp.html

Sprzedawany jest w ampułkostrzykawkach o "mocy" od 10 do 500 mikrogramów na mililitr. Ja byłabym zainteresowana 20 - to będą trzy dawki.
Jeśli chodzi o lecznice to obawiam się, że jeśli nawet ktoś mógłby i chciał zamówić - koszty będą znacznie większe niż przy zakupie bezpośrednim. A to i tak nie jest tani preparat.
Ale z informacji, którą wczoraj otrzymałam od forumowej koleżanki trzeba próbować w aptekach przyszpitalnych. Wczoraj dzwoniłam do dwóch ale się nie dodzwoniłam, dzisiaj też nikt nie odbiera. Po pracy pójdę zapytać osobiście.

Ja oczywiście chcę to kupić najzupełniej legalnie, na receptę.
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Od: Czw paź 20, 2005 9:53

Post » Wto wrz 28, 2010 8:45 Re: DZIKI GRZYWKA i Towarzystwo cz.IV/ Świat się dalej kręci...

A dzwoniłaś może do tej apteki koło mnie? Taka w nowym budynku (Wallenroda 2e) nr: (81) 528-03-11 ?
Obrazek
Obrazek

galleana

Od: Sob wrz 08, 2007 19:52

Post » Wto wrz 28, 2010 8:52 Re: DZIKI GRZYWKA i Towarzystwo cz.IV/ Świat się dalej kręci...

galleana pisze:A dzwoniłaś może do tej apteki koło mnie? Taka w nowym budynku (Wallenroda 2e) nr: (81) 528-03-11 ?

Tak, wczoraj dzwoniłam a Pani dzwoniła do hurtowni, w których się zaopatrują - nie mają tam nawet karty tego produktu...
Dlatego napisałam, że Lublin to dziwne miasto.
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Post » Wto wrz 28, 2010 8:53 Re: DZIKI GRZYWKA i Towarzystwo cz.IV/ Świat się dalej kręci...

pixie65 pisze:
galleana pisze:A dzwoniłaś może do tej apteki koło mnie? Taka w nowym budynku (Wallenroda 2e) nr: (81) 528-03-11 ?

Tak, wczoraj dzwoniłam a Pani dzwoniła do hurtowni, w których się zaopatrują - nie mają tam nawet karty tego produktu...
Dlatego napisałam, że Lublin to dziwne miasto.

Na siłowniach popytaj... :|
Kocie Hospicjum -1% - KRS 0000408882

'Pijcie swe niezaznane szczęście
chcąc nie być tym, kim jesteście'

Agn

Od: Pt paź 21, 2005 14:01

Post » Wto wrz 28, 2010 9:00 Re: DZIKI GRZYWKA i Towarzystwo cz.IV/ Świat się dalej kręci...

Agn pisze:Na siłowniach popytaj... :|

Neee...chcę to mieć z pewnego źródła.
Ludzie niech tam sobie wstrzykują co chcą ale Grzywuś to co innego :wink:
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Post » Wto wrz 28, 2010 9:10 Re: DZIKI GRZYWKA i Towarzystwo cz.IV/ Świat się dalej kręci...

pixie65 pisze:
Agn pisze:Na siłowniach popytaj... :|

Neee...chcę to mieć z pewnego źródła.
Ludzie niech tam sobie wstrzykują co chcą ale Grzywuś to co innego :wink:

Ale oni mogą mieć właśnie dokładnie TO. Nawet w firmowych opakowaniach...
Kocie Hospicjum -1% - KRS 0000408882

'Pijcie swe niezaznane szczęście
chcąc nie być tym, kim jesteście'

Agn

Od: Pt paź 21, 2005 14:01

Post » Wto wrz 28, 2010 9:19 Re: DZIKI GRZYWKA i Towarzystwo cz.IV/ Świat się dalej kręci...

Pani w aptece Centrum Onkologii nie chciała ze mną w ogóle rozmawiać :evil:
A na hasło "kot" odesłała mnie do weterynarza.
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Post » Wto wrz 28, 2010 9:36 Re: DZIKI GRZYWKA i Towarzystwo cz.IV/ Świat się dalej kręci...

pixie65 pisze:Pani w aptece Centrum Onkologii nie chciała ze mną w ogóle rozmawiać :evil:
A na hasło "kot" odesłała mnie do weterynarza.

A może u jakiegoś znajomego ludzkiego lekarza zdobyć receptę, tylko czy ten lek przypisuje wyłącznie onkolog, czy inny lekarz też może.
Obrazek

Amika6

Post » Wto wrz 28, 2010 9:58 Re: DZIKI GRZYWKA i Towarzystwo cz.IV/ Świat się dalej kręci...

Raczej nie ma znaczenia od kogo będzie recepta bo i tak będzie pełnopłatna.
Ten lek jest częściowo refundowany tylko dla pacjentów nefrologicznych i onkologicznych.
Najczęściej zaopatrują się oni właśnie w aptekach przyszpitalnych więc powinien tam być dostępny. I powinnam mieć możliwość zakupienia go za pełną odpłatnością, na receptę wydaną przez lekarza weterynarii.
W tym dzikim kraju jednak łatwiej coś "załatwić", "zdobyć" niż zwyczajnie kupić.
Mama mojej przyjaciółki jest farmaceutką, wieczorem dowiem się czy może mi to zamówić.
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Post » Wto wrz 28, 2010 11:20 Re: DZIKI GRZYWKA i Towarzystwo cz.IV/ Świat się dalej kręci...

No więc tak ...

Mam receptę wystawioną na "ludzia", ale w naszych aptekach leku nie mają.
Jedna z aptek co prawda w "swoich" stałych hurtowaniach nie mają, ale jak się zdecyduję postarają się poszukać sciągnąć z innych. Na te chwilę nie mogą odpowiedzieć jak długo to by trwało.
1 szt będzie kosztowała ok 181,-. Obiecałam oddzwonić czy mają szukać czy nie.

Pixie decyduj ... mają ściągać, czy mam jakoś podać receptę do Ciebie
Obrazek

Amika6

Post » Wto wrz 28, 2010 11:29 Re: DZIKI GRZYWKA i Towarzystwo cz.IV/ Świat się dalej kręci...

WOW 8O
Amiko6.... :1luvu: :1luvu: :1luvu:
Jasne, że się decyduję :D :ok: :ok: :ok:
Mogę zadzwonić?
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Post » Wto wrz 28, 2010 11:36 Re: DZIKI GRZYWKA i Towarzystwo cz.IV/ Świat się dalej kręci...

Jasne , ale za 5 mniut, bo jeszcze z jedną apteką pertaraktuję :D
Obrazek

Amika6

Post » Wto wrz 28, 2010 11:39 Re: DZIKI GRZYWKA i Towarzystwo cz.IV/ Świat się dalej kręci...

OK :ok:
Bo bardzo ważny jeszcze jest sposób transportu/przechowywania.
Prosiłabym o dopytanie czy trzeba jechać osobiście, z lodówką?
Preparat musi być utrzymywany w temp. 2-8 stopni.
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

[poprzednia][następna]