Stokrotka - kotka bardzo podobna do MC :) - ma dom :)

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw wrz 09, 2010 19:40 Re: Stokrotka - kotka bardzo podobna do MC :) - ma dom :)

naline pisze:Pięknota (wetowredota - oj nie lubi lekarzy, nie lubi :P) dostaje Biotyl, wczoraj dostałam probiotyk Provita na 5 dni aby jej dawać. Czy myślisz, że ten Biogen KT należy podawać później?

Myślę że dobrze by było.
Zresztą warto mieć go pod ręką (zwróć uwagę, kupując żeby miał jak najdłuższy termin przydatności do spożycia).
Kot domowy, nie wychodzący, nie ma za wielkiej możliwości uzupełniać sobie, wzbogacać flory jelitowej.
Jesli zdarzy się cokolwiek co ją zaburzy - antybiotykoterapia, jakaś niestrawność, zatrucie - to ma problem.
Kot polujący zje mysz, ptaka - i wraz z jego układem pokarmowym zjada pożyteczne bakterie, dzień za dniem.
Kot domowy nie ma takiej możliwości.
Ja mam Biogen w domu i co jakiś czas po prostu dodaję go kotom do jedzenia.
Szczególnie gdy któryś z kotów ma rozwolnienie.

Lekarz jednak sugerował, że to jakieś zatrucie bakteryjne. Niedawno dostała pierwszy (i ostatni) kawałek surowej wołowinki, więc obawiam się, że to mogło podrażnić jej nieprzyzwyczajony żołądeczek i stąd ta biegunka.

Niestety, mięso w naszych przeciętnych sklepach mięsnych nie nadaje się absolutnie do spożycia na surowo :(
Owszem, jest najwartościowsze dla kota - ale jednoczesnie czesto jest skażone salmonellą (sprzedawczyni nie myjąc rąk pakuje raz mięso drobiowe a raz inne - a przy wykładaniu też raczej się nie bawi w higienę), także innymi bakteriami które lubią warunki chłodnicze.
I które dla brzuszka nie zahartowanego kociaka niestety, mogą nie być fajne.

Chyba tutaj z Malutką się różnią, bo jednak ja jestem faworyzowana jeśli chodzi o przytulanie i ugniatanie, może dlatego że więcej czasu z nią spędzam troszkę ;)

No - w końcu coś co je różni :)
Malutka mnie to by najchetniej w kosmos wysłała :)

I chyba zauważyłam, że Stokrotka to typ meteopaty - jak ciągle pada, to ona o wiele więcej śpi ;) podobnie jak ja :)

To u kotów normalne :)

Blue

Od: Pt lut 08, 2002 19:26

Post » Czw wrz 16, 2010 20:37 Re: Stokrotka - kotka bardzo podobna do MC :) - ma dom :)

Dawno nie pisałam :)
Stokrotka w zeszły weekend nastraszyła mnie ogromnie, jak to ten stwór jeden zjadł kawałki pianki, ale na szczęście zwymiotowała te wstrętne rzeczy.... Najadłam się strachu co nie miara, w nocy aż spać nie mogłam... Moja kota ma fantazję po prostu ;)

Później szybko jej się brzuszek ustabilizował i obecnie już dostaje normalne ilości jedzenia i po kątach nie szuka :D
A rośnie. Oj rośnie ;D 1,9 kg już waży, a jakby na nią spojrzeć to nikt by nie powiedział, że tyle waży. Aż sama pani weterynarz ważyła i nie wierzyła, że Stokrotka tyle waży. Brzuszek jej się nieźle zaokrąglił :)

Śpioszek i szaleniec w jednym. Ukochany dodam :)
ObrazekObrazek

naline

Od: Pt lip 02, 2010 8:45

Post » Czw wrz 16, 2010 20:39 Re: Stokrotka - kotka bardzo podobna do MC :) - ma dom :)

A zdjęcia gdzie? :) Pieknie proszę.
Obrazek

MariaD

Od: Pt mar 19, 2004 18:31

Post » Czw wrz 16, 2010 20:43 Re: Stokrotka - kotka bardzo podobna do MC :) - ma dom :)

Na poprzedniej stronie jest dużo :) prawie każdy mój wpis łączył się :) Ale spojrzę co zostało na aparacie ;) w znaczeniu co Tż ujął w ciągu ostatnich dni :)
edit: Zaraz będą nowe zdjęcia
ObrazekObrazek

naline

Post » Czw wrz 16, 2010 21:26 Re: Stokrotka - kotka bardzo podobna do MC :) - ma dom :)

Życzenie, jest rozkazem :D
Oto zdjęcia głównie z poniedziałku, oprócz tego pierwszego :)

Obrazek
No kocyku w kotki :D
Obrazek
Śpiąca królewna
ObrazekObrazek
Obrazek
ObrazekObrazek

naline

Post » Nie wrz 26, 2010 18:55 Re: Stokrotka - kotka bardzo podobna do MC :) - ma dom :)

Naline - musisz mi wybaczyć tempo odpisywania, moja skleroza już coraz lepiej się ma :oops:
Jak czegoś od razu nie zrobię, to potem zapominam.
I jakoś w wątku Stokrotki to bardzo widać, bo odkładam odpisanie na później żeby to na spokojnie zrobić i tyle z tego wychodzi.

Stokrotka to już taka bardziej Stokrota :)
A jak z jej charakterkiem?
Nadal taki eee... wyrazisty? :)
Może się troszkę uspokoił biorąc pod uwagę ilość zdjęć na leżąco ;)

Uważajcie ze sznurkami :)
Ja słabnę jak widzę kota ze sznurkiem w zębach - nasze koty traktują je jak makaron ;)

Blue

Post » Nie wrz 26, 2010 19:39 Re: Stokrotka - kotka bardzo podobna do MC :) - ma dom :)

Wybaczam :)
Blue pisze:Stokrotka to już taka bardziej Stokrota :)

Zgadzam się zdecydowanie, jak się bierze na ręce to czuć wagę. Zresztą waga kuchenna do 2 kg wytrzymała, później już skala nie odpowiadała. Także na dzień dzisiejszy mogę Stokrotkę na normalnej wadze ważyć. W poniedziałek chyba przekroczyła granicę 2 kg ;) teraz już nie wiem, ale rośnie nam kobietka :D

Blue pisze:A jak z jej charakterkiem?Nadal taki eee... wyrazisty?

Oj tak :D W zeszłym tygodniu była spokojniejsza, za to od 3 dni przechodzi jakieś apogeum biegania :D Ciężko ją zatrzymać :D Dziś od 10 do 12.30 biegała i polowała na wszystko :D Później koło 13 poszła spać i tak spała do jakiejś 18 z krótkimi przerwami ;) A teraz znowu mam wariata. Ogon chodzi w lewo prawo, dzikie spojrzenie i kot biegający wzdłuż i wszerz mieszkania :D
Mała bestyjka potrafi być złośliwa. Jak np. zdejmiemy ją za kark, bo chodzi nie tam gdzie powinna, to aż potrafi się "odgryźć".
Ale też w nocy przyjdzie zacznie ciumkać i ugniatać i tulić się ;) I jak tu tego kota nie kochać?

Blue pisze:Uważajcie ze sznurkami Ja słabnę jak widzę kota ze sznurkiem w zębach - nasze koty traktują je jak makaron

Ze sznurkami uważamy. Deska do prasowania stoi zazwyczaj, jak coś się prasuje lub krótko po tym, jak ktoś jest. Tak to chowamy, więc spokojnie ;) Już wiemy czego nie zostawiać na wierzchu np. ważnych papierów :D Szczególnie po tym jak ostatnio potraktowała kawałek kartki (na jej szczęście z jakimiś moimi mało ważnymi notatkami) :D

Ale Stokrotka to i tak jest kot wyczynowiec. Uwielbia chodzić po suszarce do ubrań ;)
ObrazekObrazek

naline

Post » Nie wrz 26, 2010 19:51 Re: Stokrotka - kotka bardzo podobna do MC :) - ma dom :)

A poza tym mój TŻ sam już dorasta do myśli o drugim kocie :) Ja już dawno byłam za. Myślę, że towarzysz zapewniłby Stokroci odpowiednią ilość ruchu i miałaby jak się wybawić ;)
ObrazekObrazek

naline

Post » Pon wrz 27, 2010 18:42 Re: Stokrotka - kotka bardzo podobna do MC :) - ma dom :)

No, no - w bardzo dobrym kierunku idzie Twój TZ a ja go bardzo dopinguję :)
I sam się będzie dziwił że wcześniej na ten pomysł nie wpadł, że tyle to odwlekał.
Stokrotka to klasyczny kot do zademonstrowania jak bardzo koty potrzebują kociego towarzystwa :)
Tylko jak już podejmiecie decyzje o adopcji drugiego kota - to zwróćcie baczną uwagę na charakter nowego domownika. Bo Stokrotka ma specyficzny temperament i dla niej idealny będzie niezbyt dominujący, ale pewny siebie i aktywny kot, najlepiej większy fizycznie od niej.
Tak żeby go nie miała szansy zgnębić za bardzo w pierwszym momencie - bo może mieć do tego skłonność.
To typowy kot z charakterem w skrzyżowany z wulkanem energii ;)

Blue

Post » Pon wrz 27, 2010 20:25 Re: Stokrotka - kotka bardzo podobna do MC :) - ma dom :)

Ja od dawna go namawiam :D Najpierw musiał się pogodzić z wulkanem, którego aż tak się nie spodziewaliśmy teraz coraz bardziej się łamie :D
Już ja popracuję. Myślę, że taki młody, ale już dojrzały kotek byłby odpowiedni np. 1-2 lata. Czyż nie :)?
ObrazekObrazek

naline

Post » Pon wrz 27, 2010 20:35 Re: Stokrotka - kotka bardzo podobna do MC :) - ma dom :)

naline pisze:Myślę, że taki młody, ale już dojrzały kotek byłby odpowiedni np. 1-2 lata. Czyż nie :)?

Raczej od 6 miesięcy do roku. Chyba, ze trafi się egzemplarz 2 letniego kota - też wulkana energii. 8)
Obrazek

MariaD

Post » Pon wrz 27, 2010 20:38 Re: Stokrotka - kotka bardzo podobna do MC :) - ma dom :)

Tzn. ja bym wolała troszkę spokojniejszego niż mój obecny wulkan energii :) Niech nie rozniosą mieszkania. Najchętniej już posterylizowanego/kastrowanego bo jenda Stokrotka do zabiegu wystarczy ;) Poczekamy , pomyślimy i pomęczymy TZeta :D
ObrazekObrazek

naline

Post » Pon wrz 27, 2010 20:41 Re: Stokrotka - kotka bardzo podobna do MC :) - ma dom :)

Spokojniejszego to żywiołek pt. Stokrotka szybko zamęczy. 8) Dwa żywiołki skierowane na siebie = spokój w domu. Wbrew pozorom to działa.

Wyadoptowałam jednego żywiołka do drugiego i nowy dom ma święty spokój z nudzącym się samotnym żywiołkiem.
Obrazek

MariaD

Post » Pon wrz 27, 2010 20:47 Re: Stokrotka - kotka bardzo podobna do MC :) - ma dom :)

MariaD pisze:Spokojniejszego to żywiołek pt. Stokrotka szybko zamęczy.

Stokrotka weszłaby takiemu na głowę ;)? Chyba, że rzeczywiscie by był o wiele większy. A takiego szukamy, bo z 2,1 kg u żywiołka w wieku troszkę ponad 4 mc to raczej musi być starszy ;):D
Ale przyznam szczerze, że dziewczyna jest bezstresowa :D
A jak sie miewają Miaukunie? Czasem podglądam jak dorastają :D Są przepiękne :)
ObrazekObrazek

naline

Post » Wto paź 05, 2010 11:54 Re: Stokrotka - kotka bardzo podobna do MC :) - ma dom :)

Stokrotka jest kotką bezstresową ;) Ostatnio bardzo dzielnie przeżyła chwilową przeprowadzkę wraz z nami do moich rodziców, do której z TŻetem byliśmy zmuszeni. W końcu jakieś nowe kąty i nowe powierzchni do zwiedzania :D
Od razu podbiła serca moich rodziców, mimo że na początku moja mama była mega sceptycznie nastawiona do kotów, ale Stokrotka jak wiadomo kotka magiczna szybko zaskarbiła sobie jej sympatię :) Za tydzień już wracamy na stare śmiecie, ciekawa jestem czy będzie tęskniła za tym miejscem :)
ObrazekObrazek

naline

[poprzednia][następna]