Niepełnosprytny Maniuś i gruby Stefan nowe fotki str 54 :)

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob wrz 25, 2010 20:21 Re: Niepełnosprytny Maniuś ... STEFAN CHORY - potworna biegunka!

Miss pisze: Ja niestety nie mam nic do powiedzenia w kwestii kota nr3, bo to ma być kot tylko teżeta, ma 'być wredny, gryzący i drapiący i musi umieć walczyć' 8)

Mogę polecić Snejkiego :D
Dla kobiet to kot anioł, dla mężczyzn kot diabeł :twisted:

A Stefcio to chyba mocno papuśny kocio jest :lol:
Obrazek

Każda przykrość nas dotyka, tylko niektóre szczególnie.

Amika6

Od: Śro sty 24, 2007 18:48

Post » Sob wrz 25, 2010 20:29 Re: Niepełnosprytny Maniuś i Stefan i ... ;)

jak to papuśny? Co to znaczy?
Że gruby? :D
Obrazek

Miss

Od: Wto gru 01, 2009 13:59

Post » Sob wrz 25, 2010 22:18 Re: Niepełnosprytny Maniuś i Stefan i ... ;)

Hyhy tak. Wydaje mi się, że nawet od mojej grubszy 8)

maueczarne

Od: Pon sie 17, 2009 13:45

Post » Nie wrz 26, 2010 12:30 Re: Niepełnosprytny Maniuś i Stefan i ... ;)

Obrazek

:mrgreen:

No, ale już, już odchudzamy się!
Obrazek

Miss

Post » Nie wrz 26, 2010 12:37 Re: Niepełnosprytny Maniuś i Stefan i ... ;)

Taaaaaak, moja chudsza. Jejeje :mrgreen:

Szczerze mówiąc ktoś prezentując swoje koty podkreślił, że to się nazywa gruby kot. Ale mojej tak wisi tłuszczyk na brzuchu. Musi go zgubić. Stefanowi widzę, że też wisi tu i ówdzie ;)

maueczarne

Post » Nie wrz 26, 2010 13:06 Re: Niepełnosprytny Maniuś i Stefan i ... ;)

Powiem tak:
on jest obleśnie gruby - to jest oczywiście moja wina, ale też trochę i jego.
Co jest dziwne, on jest bardzo aktywnym kotem. Bardzo.
Teraz zmieniliśmy dietę na zdrowszą i mam nadzieję, że zrzuci przynajmniej 1,5kg.
Marzę o tym żeby wazył 5kg, ale do tego jeszcze długa droga.
Tak właśnie pasie koty Royal Canin.
Od teraz suchego będą jeść tylko Orijena, bo widać że jedzą tylko tyle ile muszą. Nie siedzą nad miskami aż wszytsko zniknie.
No i do tego dostają mięcho, na razie bez suplementów, bo czekam na paczkę. Maniuś też jest niezlym grubaskiem :mrgreen:
Obrazek

Miss

Post » Nie wrz 26, 2010 15:18 Re: Niepełnosprytny Maniuś i Stefan i ... ;)

Cześć. Dawno nie zaglądałam, a widzę że się dzieje..oj dzieje...i to w większości wesoło, więc wspaniale. Kotki piękne tak że sie nie mogę napatrzeć..jakie kochane, radosne i szczęśliwe /ps. a kochanego ciałka podobno nigdy za dużo ;- ) / Bardzo się cieszę że tak dobrze się układa. A Jak ta wasza karma na odchudzanie poskutkuje, to też zastosuję bo moja schroniskowa łacia waży 5,200 i z 1 kg mogłaby w sumie zrzucić, ale też jest bardzo aktywna wbrew pozorom.
Pozdrawiam
ObrazekObrazek

kasiamarta79

Od: Śro lis 11, 2009 13:39

Post » Nie wrz 26, 2010 17:06 Re: Niepełnosprytny Maniuś i Stefan i ... ;)

Miss pisze:jak to papuśny? Co to znaczy?
Że gruby? :D

Tak :D , niezły z niego Maciuś :twisted:

Moje też niestety są sporo za grube :oops: Dyziek lubi poleżeć na moich kolanach, a mnie już po 2-3 minutach nogi cierpną.
Od dłuższego czasu dostają karmę light i mimo, że ją im wydzielam, efektów nie widzę :( .
Obrazek

Każda przykrość nas dotyka, tylko niektóre szczególnie.

Amika6

Od: Śro sty 24, 2007 18:48

Post » Nie wrz 26, 2010 18:29 Re: Niepełnosprytny Maniuś ... STEFAN CHORY - potworna biegunka!

Miss pisze:Obrazek

Śliczności :1luvu: :1luvu: :1luvu:

normalnie patrzę i nie wierzę, że Manio jest taki piękny... :1luvu:

Alexis_86_

Od: Nie gru 20, 2009 11:49

Post » Nie wrz 26, 2010 19:01 Re: Niepełnosprytny Maniuś i Stefan i ... ;)

Amika6 pisze:Moje też niestety są sporo za grube :oops: Dyziek lubi poleżeć na moich kolanach, a mnie już po 2-3 minutach nogi cierpną.
Od dłuższego czasu dostają karmę light i mimo, że ją im wydzielam, efektów nie widzę :( .

Amika z doświadczenia z moją wiem, że lighty nic nie dają. Obesity też jej nie pomagało. Wprost przeciwnie, przybrała pół kg na niej 8O Teraz jest na tej dla sterylizowanych kotek z ograniczoną ilością. Je tyle ile dla jej wagi i wieku potrzeba. Trochę waga powoli spada. Dalej kombinuję z wetem dietę. Ostro myślę właśnie tak jak Miss nad Orijenem, bo mniej chętnie ją je, a tam jest dużo mniej węglowodanów, a właśnie to tuczy najbardziej.

To co dziewczyny, zbiorowe odchudzanie naszych kotów? :twisted:

maueczarne

Post » Nie wrz 26, 2010 19:06 Re: Niepełnosprytny Maniuś i Stefan i ... ;)

chyba nie ma wyjścia ;-) tylko na razie moim zaczęłam 2 tyg. kurację na eliminacje kłaków bo rzygają, wiec musze troche odczekac, ale jak mysle jaka karme tej grubej kupić to niestety nie mogę się zdecydować.
ObrazekObrazek

kasiamarta79

Post » Nie wrz 26, 2010 19:25 Re: Niepełnosprytny Maniuś i Stefan i ... ;)

o rety... trzeci kot ! i do tego zły i drapiący ... wariactwo totalne ;) tygrysa adoptujcie ;) tylko takie jak przytyje i przyjdzie do łóżka spać to może zagnieść
tak czytam o grubasach kocich i niestety moje tez są tłuste, szczególnie Rolex bo jada wszystkie karmy i wyżera czarnej - ta troche lepiej z linia bo nie lubi znacznej ilości karm (szczególnie tych lepszych np. orjena) i czasem nie dojada jak ma w misce
Rolex jest ciągle głodny i tyje :( mimo ze miarki sypie wg przepisu
a on przy okazji jest leniwy ...
no ale kiedys i my wezmiemy sie za odchudzanie - razem ze mna ;)
powodzenia w poszukiwaniu kociastego rozbójnika
pozdr
Tiramisu moja mała iskierko...bardzo przepraszam

vilinskonov

Od: Śro sty 20, 2010 11:39

Post » Nie wrz 26, 2010 19:39 Re: Niepełnosprytny Maniuś i Stefan i ... ;)

ja też idę na dietę z kotem ;-) moja grubcia ma ten problem że też wyżera karmy innego rodzaju chudemu kotowi, więc ciężko powiedzieć czy jej karma nie służy czy nadmierne obżarstwo drugą karmą..ale ciężko przypilnować
ObrazekObrazek

kasiamarta79

Post » Nie wrz 26, 2010 19:53 Re: Niepełnosprytny Maniuś i Stefan i ... ;)

maueczarne pisze:Amika z doświadczenia z moją wiem, że lighty nic nie dają. Obesity też jej nie pomagało. Wprost przeciwnie, przybrała pół kg na niej 8O Teraz jest na tej dla sterylizowanych kotek z ograniczoną ilością. Je tyle ile dla jej wagi i wieku potrzeba. Trochę waga powoli spada. Dalej kombinuję z wetem dietę. Ostro myślę właśnie tak jak Miss nad Orijenem, bo mniej chętnie ją je, a tam jest dużo mniej węglowodanów, a właśnie to tuczy najbardziej.

To co dziewczyny, zbiorowe odchudzanie naszych kotów? :twisted:

Pozwolę sobie wkleić tutaj to, o czym dzisiaj rozmawiałyśmy z maueczarne:
sanna-ho pisze:
Tinka07 pisze:Kot jest zwierzęciem mięsożernym i potrzebuje przede wszystkim proteiny oraz tłuszczów jako źródła energii. Z tego też powodu dostarczanie kotu węglowodanów, które znajdują się w dużych ilościach przede wszystkim w suchej karmie, ma ogólnie negatywny wpływ na jego zdrowie. Szczególnie koty cukrzycowe powinny dostawać mało węglowodanów, bo powodują one szybki wzrost poziomu glukozy we krwi. Typowe pożywienie kota (myszy i ptaszki) zawiera ok. 3-5% węglowodanów. Większość karm suchych zawiera ich od 35% do 50%, niskowartościowe karmy mokre 20%, a bardzo dobre ok. 10% i mniej. Na opakowaniu nie znajdziesz procentowej zawartości węglowodanów, bo tego producenci nie muszą podawać. Możesz ją jednak sam(a) wyliczyć: Od 100% odejmujesz wszystkie deklarowane substancje odżywcze w procentach (wilgotność, surowe białko, surowy tłuszcz, surowe włókno, popiół). Po odjęciu wszystkich substancji odżywczych otrzymujesz zawartość węglowodanów, którą należy przeliczyć tak, by węglowodany były porównywalne z innymi produktami w suchej masie.

Przykład:
Deklarowane składniki karmy mokrej Animonda Classic:
Białko: 11,5%, Tłuszcze: 4,7 %, Włókno: 0,3 %, Popiół: 1,6, Wilgotność: 80,5%

Węglowodany(NfE):
100 – 11,5 – 4,7 – 0,3 – 1,6 – 80,5 = 1,4%

Sucha masa:
100 -80,5 = 19,5%

Węglowodany w suchej masie:
1,4 : 19,5 x 100 = 7,18%

Wynik w karmie dla kotów powinien być niższy niż 20 %. Źródło: „Geriatrie bei Hund und Katze” prof. dr Wilfried Kraft

i moje przykładowe wyliczenia:
Bosch Sanabelle Adult (sucha karma)

skład: białko 29.5%, tłuszcz 15.0%, włókno 2.0%, wilgotność - nie znalazłam informacji producenta, przyjęłam podobno typową wilgotność suchych karm: ok 10%

węglowodany: 100 - 29,5 - 15 - 2 - 10 = 43,5 %

sucha masa: ok. 90%

43,5 : 90 x 100 = 48,33 % węglowodanów w suchej masie

Orijen Cat (sucha karma)

Białko min. 45%, Tłuszcz min. 20%, Węglowodany max. 15%, Wilgotność max. 10%, Omega 6 min. 3,8%, Omega 3 min. 0,9%, Tauryna min. 0,25%, Magnez max. 0,09%, Włókno max. 2%

więc: węglowodany 15%, sucha masa 90%

15 : 90 x 100 = 16,66 % węglowodanów w suchej masie
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Od: Czw paź 20, 2005 9:53

Post » Nie wrz 26, 2010 20:10 Re: Niepełnosprytny Maniuś i Stefan i ... ;)

Pixie czytasz w moich myślach :mrgreen: Miałam właśnie pisać pw żebyś podała mi te dane. Dzięki!

maueczarne

[poprzednia][następna]