ZYGMUNT za TM.. [']..

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw wrz 23, 2010 10:04 Re: Dymny 'EXO' ZYGMUNT: nie wiadomo dlaczego jest kiepsko.. s 4

Marzenia11 pisze:
aamms pisze:Wróciłam od weta..
Są wyniki krwi..
Na teraz, przy takich wynikach jest podejrzenie białaczki szpikowej albo limfoblastycznej.. :( a cały proces nowotworowy ujawnił się po zabiegu.. chociaż duuuużo wcześniej niewątpliwie już był..

Przepraszam, ale ja czegos nie rozumiem - po badaniu krwi wet powiedział o podejrzeniu białaczki. A potem na podstawie poprawy po sterydzie upewnił się co do diagnozy tak poważnej choroby??? Z tego co wiem (a trochę wiem) to w 99% leczenia sterydem następuje od razu poprawa, więc to, ze Zygmunt "się poprawił" o niczym nie świadczy i jest naturalne :!: Są jakieś badania które mogą potwierdzić tę diagnozę, żeby nie bazować tylko na poprawie po sterydzie?

Na razie to tylko gdybanie..
Ale na podstawie wyników badań krwi.. i porównania tych sprzed i po zabiegu..

Zygmunt wczoraj dostał dopiero drugą dawkę sterydu, właśnie po to, żeby mu się poprawiło..
Dostanie jeszcze przynajmniej dwie..

A potem będziemy szukać dalej.. z nadzieją, że to jednak NIE białaczka..
Teraz najważniejsze jest to, żeby poczuł się dobrze i zaczął normalnie funkcjonować..

Na razie za krótko to wszystko trwa i w związku z tym jest za wcześnie na postawienie ostatecznej diagnozy..
A ja po prostu piszę na bieżąco, co się z kotem dzieje..
Opowieści o moich kociastych..
viewtopic.php?p=3620054#3620054

aamms

Od: Czw lut 17, 2005 15:56

Post » Czw wrz 23, 2010 10:05 Re: ZYGMUNT, białaczka szpikowa albo limfoblastyczna? s. 6..

na jakie konto coś podesłać?
Obrazek...Obrazek

ruda32

Od: Pt maja 21, 2010 21:56

Post » Czw wrz 23, 2010 10:05 Re: ZYGMUNT, białaczka szpikowa albo limfoblastyczna? s. 6..

Ja tu widzę przede wszystkim konieczność pełnej diagnozy, a nie diagnozy opartej na podejrzeniu. Ale ja już taka jestem, po doświadczeniach z diagnozami na oko i tekstami wetów: "albo damy antybiotyk, albo go uśpimy, zobaczymy, w każdym razie i tak ma pani przyjść..". Oczywiście tam nie poszłam tylko do innej lecznicy, gdzie zrobiono badania, testy i powiedziano, ze kot z fiv może życ. Rok temu dokładnie go złapałam, pod koniec grudnia badania z krwi wykluczyły fiv, kot jest przepiekny, ma super dom i jeszcze lepsze życie.
ObrazekObrazekObrazek"Nigdy nie wiemy, kiedy widzimy kogoś PO RAZ OSTATNI..."
"Kiedy się kogoś kocha to ten drugi ktoś nigdy nie znika"
Moja Rodzina w Niebie:Tata(*),Mika(*),Mama(*),DeeDee(*), Adas(*), Lapcio(*),Kosiniak(*),Milenka(*), Nusia (*)Miluś(*)NUTKA!!(*)..Nie wierzę...

Marzenia11

Od: Sob lut 28, 2009 21:24

Post » Czw wrz 23, 2010 10:07 Re: ZYGMUNT, białaczka szpikowa albo limfoblastyczna? s. 6..

Marzenia11 pisze:Ja tu widzę przede wszystkim konieczność pełnej diagnozy, a nie diagnozy opartej na podejrzeniu. .

Marzenia, przeczytaj mój post.. ten troszkę wyżej..

aamms

Post » Czw wrz 23, 2010 10:08 Re: Dymny 'EXO' ZYGMUNT: nie wiadomo dlaczego jest kiepsko.. s 4

aamms pisze:
Marzenia11 pisze:
aamms pisze:Wróciłam od weta..
Są wyniki krwi..
Na teraz, przy takich wynikach jest podejrzenie białaczki szpikowej albo limfoblastycznej.. :( a cały proces nowotworowy ujawnił się po zabiegu.. chociaż duuuużo wcześniej niewątpliwie już był..

Przepraszam, ale ja czegos nie rozumiem - po badaniu krwi wet powiedział o podejrzeniu białaczki. A potem na podstawie poprawy po sterydzie upewnił się co do diagnozy tak poważnej choroby??? Z tego co wiem (a trochę wiem) to w 99% leczenia sterydem następuje od razu poprawa, więc to, ze Zygmunt "się poprawił" o niczym nie świadczy i jest naturalne :!: Są jakieś badania które mogą potwierdzić tę diagnozę, żeby nie bazować tylko na poprawie po sterydzie?

Na razie to tylko gdybanie..
Ale na podstawie wyników badań krwi.. i porównania tych sprzed i po zabiegu..

Zygmunt wczoraj dostał dopiero drugą dawkę sterydu, właśnie po to, żeby mu się poprawiło..
Dostanie jeszcze przynajmniej dwie..

A potem będziemy szukać dalej.. z nadzieją, że to jednak NIE białaczka..
Teraz najważniejsze jest to, żeby poczuł się dobrze i zaczął normalnie funkcjonować..

Na razie za krótko to wszystko trwa i w związku z tym jest za wcześnie na postawienie ostatecznej diagnozy..
A ja po prostu piszę na bieżąco, co się z kotem dzieje..

Oczywiście, że po zabiegach jeśli coś jest w organizmie to własnie wyłazi. Tylko że od wetów )(i w ogóle lekarzy) ja oczekuję też spokoju w informowaniu oraz dbania też o mnie jako właściciela. Skoro to podejrzenie to powinnaś mieć informację oi dalszym postępowaniu: diagnostyce i leczeniu oraz być na tyle spokojną ile się da, a nie zdołowaną, przygnębioną, bo Zygmunt jest ciężko chory. MOże jest, a moze nie jest, skoro się źle czuje to znaczy ze coś mu jest, ale qrcze, nie wiadomo co... Więc głowa do góry i trzymaj się.
Myślałaś o konsultacji u dra Jagielskiego na Białobrzeskiej? No chyba ze tam chodzisz... bo nie wiem.
Moja Rodzina w Niebie:Tata(*),Mika(*),Mama(*),DeeDee(*), Adas(*), Lapcio(*),Kosiniak(*),Milenka(*), Nusia (*)Miluś(*)NUTKA!!(*)..Nie wierzę...

Marzenia11

Post » Czw wrz 23, 2010 10:09 Re: ZYGMUNT, białaczka szpikowa albo limfoblastyczna? s. 6..

aamms pisze:
Marzenia11 pisze:Ja tu widzę przede wszystkim konieczność pełnej diagnozy, a nie diagnozy opartej na podejrzeniu. .

Przeczytałam i zdania i tak nie zmieniam :wink: :wink: trzymaj się :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok:

Marzenia11

Post » Czw wrz 23, 2010 10:10 Re: ZYGMUNT, białaczka szpikowa albo limfoblastyczna? s. 6..

może jakieś wydarzenie na Zygmunta by pomogło w znalezieniu środków na leczenie? więcej osób go zauważy?
Obrazek...Obrazek

ruda32

Post » Czw wrz 23, 2010 10:12 Re: ZYGMUNT, białaczka szpikowa albo limfoblastyczna? s. 6..

Marzenia11 pisze:
aamms pisze:

Przeczytałam i zdania i tak nie zmieniam :wink: :wink: trzymaj się :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok:

Nie musisz, mam podobne..
Ale podkreślam - po prostu piszę na bieżąco co się dzieje z kotem.. i jakakolwiek dyskusja jest w tej chwili po prostu przedwczesna..

I nie zamierzam ani ja, ani wet poprzestać na tych podejrzeniach.. to jasne, że będziemy szukać dalej..
A na konsultację onkologiczną, jeśli zajdzie taka potrzeba, mam zamiar wybrać się do dr Jacka Micunia..

aamms

Post » Czw wrz 23, 2010 10:14 Re: ZYGMUNT, białaczka szpikowa albo limfoblastyczna? s. 6..

Wiesz, może się mylę i wkładam w tę sytuację swoje doświadczenia.. stąd to wszystko. Ale weci, któłrzy chcieli uspić Szymusia, gdy byłam z nim u nich pierwszy (i ostatni) raz to właśnie mówili: jutro zrobimy testy, badania itp, ale w ich głosie, sposobie mówienia, potem jednemu się nawet wypsnęło, było głębokie przekonanie, ze jest ciężko chory i ze jutro bedzie eutanazja, a nie podanie antybiotyku. Więc to mnie wkurza, ze niby mówią, ze to podejrzenie, ale w sposób taki, ze właściciel ma pewność, ze to ciężka choroba i tak jest. Zresztą: od jednego z nich usłyszałam , że skoro mam swoje koty w domu to po co biorę tak ciężko chorego kota??? A gdy następnego dnia zadzwoniłam do lecznicy (bo chciałam dokładnie wiedzieć, jaki antybiotyk dostał, zeby to powiedzieć na Białobrzeskiej) i podstępnie zapytałam (taka cholera jestem :oops: :oops: :oops: ) to też usłyszałam, ze wprawdzie bez badań, ale oni mają juz takie doświadczenie, ze wiedzą, ze Szymuś ma fiv i felv. Ot. Jakoś Twoja opowieść mi się bardzo skojarzyła z tą moją sytuacją i dlatego tak zareagowałam. C hoć może to złe skojarzenie, ale to wiesz tylko Ty :wink: Nieustannie trzymam kciuki! :ok: :ok: :ok:

Marzenia11

Post » Czw wrz 23, 2010 10:16 Re: ZYGMUNT, białaczka szpikowa albo limfoblastyczna? s. 6..

Marzenia11 pisze: C hoć może to złe skojarzenie, ale to wiesz tylko Ty :wink: Nieustannie trzymam kciuki! :ok: :ok: :ok:

Owszem, tym razem złe skojarzenie..
Za dobrze znam tych wetów.. :1luvu:
I dziękuję za kciuki..

aamms

Post » Czw wrz 23, 2010 11:05 Re: ZYGMUNT, białaczka szpikowa albo limfoblastyczna? s. 6..

Żeby ze stuprocentową pewnością zdiagnozować białaczkę tego typu trzeba w narkozie pobrać szpik, a następnie hodować komórki przez 2-3 tygodnie. Wiem, bo robiłam kotce takie badanie. Nie sadzę, aby w t6ej chwili było rozsądne poddawanie Zygmunta znieczuleniu ogólnemu...
Obrazek
UWAGA - Angalia to IKA 6 (na FB Krystyna Kowalska) nie wysyłajcie kotów!!!
http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=117164

Zofia.Sasza

Od: Wto wrz 09, 2008 15:02

Post » Czw wrz 23, 2010 18:09 Re: ZYGMUNT, białaczka szpikowa albo limfoblastyczna? s. 6..

Po dzisiejszej dawce sterydu Zygmunt na dobre zabrał się za jedzenie chrupek..

Jutro kolejna wizyta i następny zastrzyk..

aamms

Post » Czw wrz 23, 2010 18:19 Re: ZYGMUNT, białaczka szpikowa albo limfoblastyczna? s. 6..

cokolwiek mu jest dobrze ,że steryd zadziałał, dobrze ,że Zygmunt nie znika ,że jest trochę lepiej
Obrazek...Obrazek

ruda32

Post » Czw wrz 23, 2010 18:23 Re: ZYGMUNT, białaczka szpikowa albo limfoblastyczna? s. 6..

diagnozę można potwierdzić,obalić albo postawić nową.
najważniejsze ,że Zygmunt lepiej czuję się i jest możliwość diagnozowania dalej.
jakby nie sterydy Zygmunt mógłby już być za TM
Obrazek...Obrazek

ruda32

Post » Czw wrz 23, 2010 22:22 Re: ZYGMUNT, białaczka szpikowa albo limfoblastyczna? s. 6..

Pięknie zjedzona kolacja została przed chwilą zwrócona prawie w całości.. :?

aamms

[poprzednia][następna]