Moje koty cz. IV - Dracul['] Dracul filmik s. 74

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw wrz 23, 2010 7:37 Re: Moje koty cz. IV - Dracul['] Dracul filmik s. 74

casica pisze:... Ola, ale po cholerę Ci chipsy??? Myślisz, że moje obrazoburcze weneckie impresje wywołają na forum tak potworną awanturę, że zamkną mi wątek, a mnie zbanują? A ze mną jeszcze kilka osób 8O

Żeby kruszyć bezkarnie i złośliwie :mrgreen:
не шалю, никого не трогаю, починяю примус ;)
Aktualnie na pokładzie: Nadszyszkownik
Nasze koty za TM(w kolejności zgłoszeń): Kulka [*] 17.03.2023, Gluś [*] 26.03.2020, Zmrol [*] 24.09.2023, Żwirek [*] 07.06.2024
Robalek['] Kredka['] Pirat['] Połamaniec [']

zabers

Od: Nie lut 08, 2009 14:21

Post » Czw wrz 23, 2010 10:11 Re: Moje koty cz. IV - Dracul['] Dracul filmik s. 74

Avian trafiła w 10 :)
Stare zdjęcia z Wenecji mam na zapasowym dysku, więc muszę się do niego podłączyć, nowe zaś :roll: zgrane dopiero z jednego aparatu. I oczywiście, że muszę je przejrzeć. Niektóre zaś obrobić, np wyprostować fasadę La Fenice.
Niestety tak się jakoś zagapiłam, że nie fotografowałam tym razem talerzy z żarciem, nie pokażę więc tych wszystkich smakowitości, taka ze mnie dobra kobieta. A dodam, że wrzesień to sezon na sepię, więc obżarłam się obrzydliwie czarnym spaghetti i czarnym rizotto. Ale, ale zapas atramentu przywloklam ze sobą. Tak więc proszę się zastanowić nad włoską kolacją u mnie. Przywlokłam też polentę, sarde in saor (powiedzmy, że się to tlumaczy jak "kwaśne sardynki") oraz baccala venetiano (suszony dorsz z którego robi się sos do polenty typowy dla Veneto). O oliwie, winie i różnych takich tam nie wspominając.
Dedykacja specjalna - kto się tłumokiem urodził, walizką nigdy nie będzie!

casica

Od: Pt mar 30, 2007 22:12

Post » Czw wrz 23, 2010 10:15 Re: Moje koty cz. IV - Dracul['] Dracul filmik s. 74

Człowiek w pracy siedzi a ta okropna kobieta o takich smakowitościach pisze i jeszcze się przyznaje publicznie, że nawet zdjęć nie ma :evil:
19.11.10 - Tosia (*) - kocie dziecko, któremu los dał tak mało czasu
26.08.11 - Czikita (*) moja pierwsza kocia miłość - przyszła, zabrała moje serce i odeszła tak szybko
14.12.12 - Felciu (*) zawsze będziesz z nami
26.04.14 - Papaja (*) najsłodsza strachliwa królewna, takiej już nie będzie
31.07.17 - Rudolf (*) moja najukochańsza kocia pierdoła

AgaPap

Od: Pt sie 31, 2007 6:49

Post » Czw wrz 23, 2010 10:19 Re: Moje koty cz. IV - Dracul['] Dracul filmik s. 74

Okropna kobieta??? 8O
To ja chcialam dobrze, żeby nie drażnić przysłowiowego lwa, nie pokazywać tych milutkich, uśmiechajacych się z talerza owoców morza, krzyczących - zjedz mnie, mnie zjedz proszę! Chciałam nie pobudzać apetytu. No ale skoro tak, to coś się tam znajdzie :twisted:

casica

Post » Czw wrz 23, 2010 10:23 Re: Moje koty cz. IV - Dracul['] Dracul filmik s. 74

casica pisze:Okropna kobieta??? 8O
To ja chcialam dobrze, żeby nie drażnić przysłowiowego lwa, nie pokazywać tych milutkich, uśmiechajacych się z talerza owoców morza, krzyczących - zjedz mnie, mnie zjedz proszę! Chciałam nie pobudzać apetytu. No ale skoro tak, to coś się tam znajdzie :twisted:

Apetyt to ty samym pisaniem pobudziłaś i ślinotok też :evil: A ja w szafce mam jakieś syfiaste jabłko tylko i jogurt - aż mi się ich jeść odechciało :roll:
26.08.11 - Czikita (*) moja pierwsza kocia miłość - przyszła, zabrała moje serce i odeszła tak szybko

AgaPap

Post » Czw wrz 23, 2010 10:23 Re: Moje koty cz. IV - Dracul['] Dracul filmik s. 74

casica pisze:Okropna kobieta??? 8O

O, to ja tez wstawie tematyczne zdjecie, moge? :)

Z lipca. Patelnia ma metr srednicy :lol:

Obrazek
Obrazek
"Il n'y a pas de chat ordinaire" (Colette)
Trójkot - Puszek i Szatony

Birfanka

Od: Pon lip 06, 2009 9:48

Post » Czw wrz 23, 2010 10:44 Re: Moje koty cz. IV - Dracul['] Dracul filmik s. 74

O smacznie wygląda :) Wstawiaj, wstawiaj :)

Mam cos takiego pod ręką, a propos uznanych smakowitości
Trufle białe
Obrazek
i trufle czarne
Obrazek

Tak więc wiem, że ten luksusowy przysmak nie uczyni ze mnie nałogowca, nie uzależni w zadnym wypadku. Nie spowoduje spazmów i paroksyzmów rozpaczy, nie i już. Trufle moga sobie spokojnie istnieć i nie spędzać mi snu z powiek

casica

Post » Czw wrz 23, 2010 10:51 Re: Moje koty cz. IV - Dracul['] Dracul filmik s. 74

O, truflami mam podobnie :lol:
Oraz z kawiorem i ostrygami. Ale z langustami i szampanem to juz bym chetnie nalogowcem zostala :P

Edit: a z owocow morza bardzo lubie przysmak plebejski, czyli mule z frytkami i bialym winem, o! :wink:
Obrazek

Birfanka

Post » Czw wrz 23, 2010 11:03 Re: Moje koty cz. IV - Dracul['] Dracul filmik s. 74

Gusta, gusta :)
Kawior mogłabym jeść łyzkami, oczywiście kawior, a nie farbowana na czarno ikrę różnych ryb. Czasem sprawiam sobie przyjemność i pożeram samodzielnie, nie dzieląc się z nikim :twisted:
Ostrygi też uwielbiam :) w kazdej postaci, ale najbardziej te klasycznie podane
Obrazek
A z małży wszelakich, to muszle św. Jacka, tu akurat w wersji zapiekanej pod serem, ale najbardziej lubie saute
Obrazek

Mule natomiast, też lubię, ale nijak nie kojarza mi się z frytkami. Najbardziej lubię z czosnkiem i zielona pietruszką oraz schłodzonym bialym, lekko musujacym winem :P
Matko, alez się katuje od rana :twisted:

casica

Post » Czw wrz 23, 2010 12:00 Re: Moje koty cz. IV - Dracul['] Dracul filmik s. 74

Normalnie przestanę wchodzić na ten wątek póki jestem w robocie :evil:

AgaPap

Post » Czw wrz 23, 2010 12:02 Re: Moje koty cz. IV - Dracul['] Dracul filmik s. 74

Takimi talerzami ostryg sie zazeral pare dni temu moj TZ, on ostrygi uwielbia :lol:
Mnie od ostryg nie odrzuca, jakbym musiala zjesc (np. na jakims oficjalnym bankiecie), to zjadlabym bez problemu, ale i bez przyjemnosci-w domu zostawiam je wiec mojemu TZ, ktory za nimi przepada, a sama jem cos, co bardziej lubie.
Natomiast zapiekane coquilles St Jacques tez uwielbiam! :1luvu:

Mule z frytkami to klasyczne danie Belgow oraz francuskich robotnikow (zwlaszcza z polnocy kraju-ch'ti). Gotowane w bialym winie z ziolami i podawane z frytkami i wytrawnym bialym winem (np. mozelskim) lub jasnym piwem Obrazek
http://culinotests.fr/images/moules_frites_1_1.jpg
Obrazek

Birfanka

Post » Czw wrz 23, 2010 12:15 Re: Moje koty cz. IV - Dracul['] Dracul filmik s. 74

W Polsce można kupić świeże ostrygi, ale jakoś nie mam zaufania. mam schizę zreszta na tym tle, zawsze zamawiając dokladnie dopytuję skąd są, z jakiej hodowli. Można się niestety łatwo nimi zatruć. A bardzo zazdroszę Twojemu TŻ, mogłabym się zażerać nimi nieprzerwanie :(

AgaPap, no juz nie będę słowo :)

casica

Post » Czw wrz 23, 2010 12:33 Re: Moje koty cz. IV - Dracul['] Dracul filmik s. 74

casica pisze: AgaPap, no juz nie będę słowo :)

Noooo doooobra wierzę Ci na słowo - ja w ramach pocieszenia zjadłam właśnie syfiasty jogurt o smaku truskowkowy wyobrażając sobie, że to zapiekane z serkiem muszle św. Jacka - eee tam aż tak bujnej wyobraźni smakowej nie mam, tym bardziej, że teraz mi się truskawkami odbija :twisted:

AgaPap

Post » Czw wrz 23, 2010 14:19 Re: Moje koty cz. IV - Dracul['] Dracul filmik s. 74

O rany, żarcie :roll:
Lecę na kibel :twisted:
Obrazek

Avian

Od: Śro lip 05, 2006 13:15

Post » Czw wrz 23, 2010 16:22 Re: Moje koty cz. IV - Dracul['] Dracul filmik s. 74

Birfanka pisze:(...) z langustami i szampanem to juz bym chetnie nalogowcem zostala :P

Przyznam, że langustę jadłam raz w życiu i też bym się pisała na nałogowca :lol:
Z owoców morza najbardziej lubię kalmary smażone w cieście na zielonej sałacie z cytryną i białym winem "frizzante" oraz spaghetti z małżami, czosnkiem, oliwą i natką pietruszki.
Czekam niecierpliwie na relację wenecką, chętnie sobie przypomnę dawne czasy.
Obrazek

Amica

Od: Śro lut 11, 2004 9:11

[poprzednia][następna]