Kot wymiotuje od 3 tygodni! Jest lepiej :)

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro wrz 22, 2010 18:21 Re: Kot wymiotuje od 3 dni!

Karolka pisze:Dzisiaj dostała ostatni rozkurczowy. Wzięłam też 2 strzykawki antybiotyku, żeby podać SAMA przez kolejne 2 dni. :wink:

Z badania kupy wyszły jaja glisty. :roll: Ale nie jest mocno zarobaczona, więc te wymioty to nie wina robali. Także po wyleczeniu odrobaczamy. Za tydzień jeśli wszystko bedzie ok, to pojawiamy się do kontroli.

Moje koty nim zwymiotowały robala-glistę... to się trochę spienionej śliny nasprzątałam, a też jakoś specjalnie mocno nie były zarobaczone...

Z jaj wylęgają się larwy, które w tym samym żywicielu przemieszczają się do naczyń krwionośnych i ulegają propagacji do rozmaitych narządów: wątroby, płuc, gałki ocznej, rdzenia kręgowego, mózgu, czy śledziony. Jeśli larwy trafią do płuc wówczas przedostają się do oskrzelików i dalej przez tchawicę i gardło z powrotem do jelit, gdzie osiągają dojrzałość płciową. Jeżeli larwy przejdą do innych narządów, wówczas otorbiają się i przechodzą w stan życia utajonego (spoczynkowego, przetrwalnikowego).

To pogrubione to możliwa przyczyna wymiotów...
Bynajmniej tak mi to kiedyś tłumaczył Wet.

seja

Od: Sob lis 29, 2008 6:23

Post » Czw wrz 23, 2010 9:28 Re: Kot wymiotuje od 3 dni!

Karolka pisze:. Wzięłam też 2 strzykawki antybiotyku, żeby podać SAMA przez kolejne 2 dni. :wink:

Oj, nie zobaczysz się z panem doktorem? :mrgreen:

Karolka pisze: Z badania kupy wyszły jaja glisty. :roll: Ale nie jest mocno zarobaczona, więc te wymioty to nie wina robali. Także po wyleczeniu odrobaczamy. Za tydzień jeśli wszystko bedzie ok, to pojawiamy się do kontroli.

Czyli w sumie nie wiadomo, co spowodowało te wymioty?
Karolinko - tydzień to niedługo! :ok: :smokin:
Meoniku ['] - tak bardzo kocham i tęsknię każdego dnia. Na zawsze jesteś w moim sercu, czekaj na mnie, przyjdę na pewno.

Marcelibu

Od: Nie sty 11, 2009 1:10

Post » Pt wrz 24, 2010 7:18 Re: Kot wymiotuje od 3 dni!

Niedługo trwało moje i Nuśki szczęście. :(

Wczoraj zadzwoniła do mnie mama, że ok 17 Nuśka zwymiotowała 2 razy chrupki, a potem żółcią.
Spanikowałam i z płaczem wróciłam do domu, z myślą o najgorszym.

W moim pokoju na dywanie był jeden paw z ledwo połkniętymi chrupkami, drugi obok - chrupki + zwituch kłaków wielkości połowy palca. Potem była normalna kupa. Wykluczam to, że jadła łapczywie, bo Nuśka je po jednej chrupce i jeszcze zostawia to co nie dojadła, a daje jej po troszeczku. Dzisiaj w nocy o 2.30 znowu spazmowała i puściła pawia z przemielonymi chrupkami i żółcią :cry:
Jak narazie spokój. Ale przesiaduje przy trawce. Wczoraj już nie dostała leku rozkurczowego.

Doktor zalecił przez telefon głodówkę i podanie rano jednej tabletki nospy. Dałam... czekamy co dalej.
Ostatnio edytowano Pt wrz 24, 2010 7:55 przez Karolka, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek

Karolka

Od: Nie kwi 03, 2005 22:23

Post » Pt wrz 24, 2010 7:43 Re: Kot wymiotuje od 3 dni! Znowu :(

:ok:
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Od: Czw paź 20, 2005 9:53

Post » Pt wrz 24, 2010 8:52 Re: Kot wymiotuje od 3 dni! Znowu :(

Ja siedzę w pracy, a Nuśkę w domu dogląda dzisiaj TŻ. Znowu były 2 pawie ślinowe :(
Obrazek

Karolka

Post » Pt wrz 24, 2010 8:53 Re: Kot wymiotuje od 3 dni! Znowu :(

Może jednak RTG z kontrastem? Wtedy nie będzie zgadywanki, tylko pewność, co do stanu przewodu pokarmowego. Może nie pewność, ale więcej wątpliwości się rozwieje.
Meoniku ['] - tak bardzo kocham i tęsknię każdego dnia. Na zawsze jesteś w moim sercu, czekaj na mnie, przyjdę na pewno.

Marcelibu

Post » Pt wrz 24, 2010 9:09 Re: Kot wymiotuje od 3 dni! Znowu :(

Mocne :ok: :ok: za Niusię
Obrazek

Każda przykrość nas dotyka, tylko niektóre szczególnie.

Amika6

Od: Śro sty 24, 2007 18:48

Post » Pt wrz 24, 2010 10:08 Re: Kot wymiotuje od 3 dni! Znowu :(

Marcelibu pisze:Może jednak RTG z kontrastem? Wtedy nie będzie zgadywanki, tylko pewność, co do stanu przewodu pokarmowego. Może nie pewność, ale więcej wątpliwości się rozwieje.

Na pewno zrobimy, doktor uznał, że gdy znowu będą pawie to RTG z kontrastem i USG.
Obrazek

Karolka

Post » Pt wrz 24, 2010 10:10 Re: Kot wymiotuje od 3 dni! Znowu :(

Karolka pisze:
Marcelibu pisze:Może jednak RTG z kontrastem? Wtedy nie będzie zgadywanki, tylko pewność, co do stanu przewodu pokarmowego. Może nie pewność, ale więcej wątpliwości się rozwieje.

Na pewno zrobimy, doktor uznał, że gdy znowu będą pawie to RTG z kontrastem i USG.

Dzisiaj jeszcze? No bo pawie były, więc chyba nie ma co już więcej obserwować?

Marcelibu

Post » Pt wrz 24, 2010 15:11 Re: Kot wymiotuje od 3 dni! Znowu :(

Doktora dzisiaj nie ma. Jest poza Lublinem. Jedziemy do niego jutro z samego rana.

Dzisiaj w sumie było 5 pawi od rana. O 8.00 połknęła nospę.

Przed chwilą kolejny paw. Jak już Nuśka nie ma czym wymiotować to idą same ślinowe. Tak wygląda:

ObrazekObrazek

Siemię lniane się studzi. Myślę, żeby ją przegłodzić do rana :roll:
Obrazek

Karolka

Post » Pt wrz 24, 2010 16:37 Re: Kot wymiotuje od 3 dni! Znowu :(

Wcisnęłam w nią 8 ml letniego siemienia, z czego połowe wypluła. Ledwo mi zeszła z kolan, to puściła ogromnego pawia - siemie z żółcią. :?
Obrazek

Karolka

Post » Pt wrz 24, 2010 17:21 Re: Kot wymiotuje od 3 dni! Znowu :(

Karolka, a co to za czarny obiekt na dole śliny (tak mniej więcej na godzinie 5-tej, przy powiększeniu zdjęcia widać wyraźniej), może to tylko włos a może kawałek nitki albo inne cholerswo.
Obrazek

Każda przykrość nas dotyka, tylko niektóre szczególnie.

Amika6

Od: Śro sty 24, 2007 18:48

Post » Pt wrz 24, 2010 17:49 Re: Kot wymiotuje od 3 dni! Znowu :(

Każdego pawia ślinowego przeglądam dokładnie na chustce, poszukuję robali, ciał obcych i sama nie wiem czego :? Akurat w tym nic nie było. Czasem tylko pojedyncze włoski.
Co mnie martwi najbardziej - po tym siemieniu pawie są co mniej więcej 45 min, spieniona ślina koloru seledynowego :cry:
Obrazek

Karolka

Post » Pt wrz 24, 2010 18:05 Re: Kot wymiotuje od 3 dni! Znowu :(

No to może jednak zadzwoń do Chirona i zapytaj czy jest Ania Oborska?
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Od: Czw paź 20, 2005 9:53

[poprzednia][następna]